1. yle.fi
  2. Uutiset

Osassa ambulansseista käytetään vielä puhelinta, paperia ja kynää – maanlaajuista sähköistä järjestelmää odotetaan

Järjestelmän avulla muun muassa yhteydenpito ensihoitohenkilöstön ja lääkärin välillä muuttuu helpommaksi ja nopeammaksi.

ensihoito
Ensihoitajat lähtevät ambulanssilla.
Sähköinen potilastietojärjestelmä antaa vielä odottaa itseään Kainuun ambulansseihin.Tiia Korhonen / Yle

KajaaniIhanteellisessa tilanteessa hätiin kiitävässä ambulanssissa ensihoitohenkilöstö perehtyy tietokoneen avulla avuntarvitsijan potilastietoihin ja on samalla yhteydessä missä päin Suomea tahansa olevaan ensihoitolääkäriin. Tieto kulkee samalla myös sairaalan suuntaan, jossa osataan valmistella jatkotoimet. Näin asiat toimivat, kun käytössä on koko maan kattava sähköinen ensihoitokertomus.

Tällä hetkellä Kainuun ambulansseissa pidetään yhteyttä sairaalaan ja lääkäreihin perinteisin keinoin: käytössä ovat puhelin, paperi ja kynä. Ensihoitopäällikkö Jukka Angerman Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä sanoo, että sähköisestä potilastietojärjestelmästä olisi hyötyä, mutta sellaista ei ole lähdetty vapailta markkinoilta ostamaan.

– Jos rahaa tulisi ovista ja ikkunoista, niin totta kai tietokoneen kautta toimiva järjestelmä olisi jo hankittu. Tiedossa kuitenkin on, että viranomaisten yhteinen uusi kenttäjärjestelmä valmistuu vuoden päästä, ja siihen sisältyy sähköinen potilaskertomus.

Ambulanssin siästiloja.
Ambulansseissa on käytössä erilaisia järjestelmiä.Katriina Laine / Yle

Tulevassa kenttäjärjestelmässä ovat mukana kaikki turvallisuusviranomaiset. Järjestelmä helpottaa viranomaisten yhteistyötä, sanoo viranomaisten yhteisten tietojärjestelmien pääkäyttäjä Markku Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Nykyiset kaupalliset järjestelmät eivät ole yhteydessä uuden järjestelmän kanssa, vaikka niihin onkin siirretty yksittäisten alueiden potilastietoja. Uuden kenttäjärjestelmän kautta kirjatut potilastiedot tallennetaan kansalliseen potilastiedon arkistoon, josta on yhteys kaikkiin Suomen potilastietojärjestelmiin, Saarinen kertoo.

Esimerkiksi Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on hankkinut käyttöönsä sähköisen järjestelmän, minkä ansiosta paperityöt ambulanssissa ovat oleellisesti vähentyneet.

Tiedolla voitetaan aikaa

Jukka Angerman laskee, että sähköinen järjestelmä kaupallisilta markkinoilta maksaisi ainakin 200 000 euroa.

– Kyllä sellaista harkittiin vakavasti, mutta ei ostettu. Päätimme odottaa yhteistä järjestelmää, sillä puhelimen käyttö tietokoneen asemesta neuvon kysymisessä ei ole vaarantanut potilasturvallisuutta kertaakaan.

Kyllä paperilla ja puhelimella pärjätään siihen asti, että alkaa olla valmista.

Jukka Angerman

Markku Saarinen korostaa, että sähköisiä järjestelmiä hankkineiden alueiden investoinnit eivät ole kuitenkaan hukkaan heitettyä rahaa, sillä niistä saatuja kokemuksia on hyödynnetty rakennettaessa uutta järjestelmää.

– Olemme olleet yhteydessä alueisiin ja keskustelleet järjestelmien toiminnasta. Niistä on apua alueille nyt, mutta uudessa kenttäjärjestelmässä yhteistä kieltä ei ole.

Sähköinen ensihoitokertomus on terveydenhuollon kohdalla suurimpia kenttäjärjestelmän uudistuksia.

– Tällä hetkellä ensihoitolääkärit tekevät työtään osana yliopistosairaaloita. Kun kaikki tiedot kootaan samalla kielellä yhteiseen järjestelmään, ensihoitohenkilöstön on helpompi saada apua ja tukea ensihoitolääkäriltä sijainnista riippumatta, Saarinen sanoo.

Järjestelmä rakentuu pala kerrallaan

Kenttäjärjestelmän uusiminen on Jukka Angermanin mukaan iso operaatio, ja se tiedostetaan myös ambulanssissa.

– Ainahan näissä ATK-uudistuksissa pitää varautua siihen, että aikataulut venyvät. Kyllä paperilla ja puhelimella pärjätään siihen asti, että alkaa olla valmista.

Kun kaikki tiedot kootaan samalla kielellä yhteiseen järjestelmään, ensihoitohenkilöstön on helpompi saada apua ja tukea ensihoitolääkäriltä sijainnista riippumatta.

Markku Saarinen

Jokaisen viranomaisen kohdalla kenttäjärjestelmän käyttöönotto varmistetaan erikseen.

– Tämän hetkisen suunnitelman mukaan ensihoidon osalta käyttöönotto tapahtuisi vuoden 2018 lokakuussa, muut viranomaiset siirtyisivät järjestelmän käyttäjiksi vuoden 2019 tai viimeistään 2020 aikana, sanoo Markku Saarinen.

Lue lisää:

Sähköisten potilasjärjestelmien käytössä ensihoidossa suuria eroja – tulossa oleva uudistus yhtenäistää käytännöt

Paperiton ambulanssi vähentää paperisotaa ja parantaa potilaiden turvallisuutta hälytystehtävissä

Lue seuraavaksi