Päämiehet vaipanvaihdossa – heille vauva tuli vallan huipulla

Yövalvomiset, koliikit ja korvatulehdukset ovat yleensä jo jääneet taakse, kun isästä tai äidistä tulee valtiojohtaja. Presidentti Sauli Niinistöllä ne ovat pian taas edessä.

David ja Samantha Cameron esittelivät vastasyntynyttä tytärtään pääministerin virka-asunnon edustalla Lontoossa syyskuussa 2010. Kuva: AOP

Presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion lapsesta tulee Suomen historian ensimmäinen presidentillinen vauva. Toki riippuen siitä, milloin vauva syntyy tai kuka voittaa tammi-helmikuun presidentinvaalit.

Kovin kaukaa ei kuitenkaan tarvitse etsiä toista keskeistä vallanpitäjää, joka on tullut isäksi virkakaudellaan. Pääministeri Paavo Lipponen sai lapsen sekä ensimmäisen että toisen hallituksensa kaudella.

Paavo Lipponen edusti perheensä kanssa presidentinvaalien kampanjatilaisuudessa lokakuussa 2011. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Muita tuoreita pääministeri-isiä löytyy ainakin Britanniasta. David Cameronille syntyi vauva vuonna 2011 ja isä esiintyi lehtikuvissa hetikohta, neljä päivää vanhan tyttärensä kanssa.

Kymmenen vuotta aiemmin Tony Blairin Leo-poika oli ollut ensimmäinen Britannian pääministerille syntynyt lapsi 150 vuoteen.

Tony Blair kertoi hiljattain Daily Mirrorin haastattelussa, että lasten elämä Downing Street 10:ssä ei ollut helppoa, mutta kaikista on kasvanut järkeviä ja tasapainoisia ihmisiä.

Tony Blair kantoi vauvan turvakaukaloa Heathrown lentokentällä Lontoossa syyskuussa 2000. Kuva: AOP

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy tuli isäksi virkakaudellaan vuonna 2011. Hänen vaimonsa Carla Bruni synnytti tyttären, kun Sarkozy kävi kampanjaa tullakseen valituksi toiselle kaudelle. Sarkozy hävisi vaalit sosialistipuolueen Francois Hollandelle.

Nicolas ja Carla Sarkozy lokakuussa 2011. Kuva: AOP

Yhdysvaltain Valkoisessa talossa on syntynyt tiettävästi vain yksi presidentin lapsi. Kyseessä oli Grover ja Frances Clevelandin Esther-tytär vuonna 1893.

Myös John F. Kennedy sai Yhdysvaltain presidenttinä ollessaan lapsen, mutta keskosena syntynyt Patrick-poika menehtyi alle kahden päivän ikäisenä vuonna 1963. Valkoisessa talossa Kennedyn perheeseen kuuluivat vaimo Jacqueline ja pikkulapset Caroline (s. 1957) ja John nuorempi (s. 1960)

.

Caroline ja John f. Kennedy Jr. tanssivat isänsä virkahuoneessa Valkoisessa talossa vuonna 1962. Kuva: AOP

Yhdysvaltain presidentin virka-asunnossa on totuttu lapsiin ja teineihin. Viimeksi Valkoiseen taloon muutti 11-vuotias Barron Trump ja ennen häntä  7- ja 10-vuotiaat Sasha ja Malia Obama.

Kanadan pääministerin Justin Trudeaun kuopus Hadrien oli alle kaksivuotias, kun isä aloitti virassaan. Mutta Justin Trudeau itse syntyi Kanadan pääministerin lapseksi: hänen isänsä Pierre Trudeau oli neljättä vuottaan pääministerinä, kun Justin syntyi joulupäivänä vuonna 1971.

Justinille syntyi myös kaksi nuorempaa veljeä isän pääministerikaudella.

Kanadan pääministeri Pierre Trudeau vei esikoistaan Justinia ulkomaanmatkoilleen. Britannian pääministeri Margaret Thatcher jutteli 8-vuotiaalle Justinille Lontoossa vuonna 1980. Kuva: Ted Blackbrow / AOP

Tutkija: Päättäjien perhe-elämä ei ennen kiinnostanut

Historian tutkija Risto Marjomaan mukaan kruunupäiden vauvauutiset ovat yleisiä, mutta demokratioiden vallan huipulla harvinaisia. Syy on tietenkin se, että vaaleilla valitaan johtajiksi yleensä kokeneita, kypsiä ihmisiä.

– Sitä paitsi poliitikkojen perhe-elämällä ei ole ollut uutisarvoa kovin kauaa. Perheet alkoivat kiinnostaa suurta yleisöä oikeastaan vasta 1990-luvun lopulla, Marjomaa sanoo.

Poliitikkojen perhe-elämä alkoi kiinnostaa suurta yleisöä vasta 1990-luvun lopulla.

Historian tutkija Risto Marjomaa.

Niinpä vallanpitäjille on hyvinkin saattanut syntyä vauvoja ennenkin, mutta niistä ei ole tehty kovin suurta numeroa. Lööppi-ilmiö on aika tuore.

– John F. Kenney oli poikkeus; hän oli melkeinpä puolikuninkaallinen, Kennedyn klaanin jäsen, Marjomaa pohdiskelee.