1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnat

Vaasan kaupunginjohtaja: Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitos voisi toteutua vuonna 2020

Neuvottelujen päättäminen tuloksekkaasti vuonna 2018 on hyvä tavoite, sanovat Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry ja Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars.

kunnat
Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.
Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan neuvottelut on mahdollista saada valmiiksi vuoden 2018 aikana, jos tahtoa siihen löytyy.Mirva Korpela / Yle

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry arvioi, että Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitos voisi toteutua vuoden 2020 alussa.

Liitosneuvottelujen aloittamisen ajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta Häyryn mukaan neuvottelut on mahdollista saada käytyä vuoden 2018 aikana.

– Jos päätökset saadaan tehtyä vuonna 2018, ensimmäinen realistinen vaihtoehto liitokselle olisi tuo 2020, Häyry sanoo.

– Uusi kunta voisi aloittaa viimeistään tämän valtuustokauden jälkeen (kesällä 2021). Oma tavoitteeni kuitenkin on, että pääsisimme vähän nopeammin liikenteeseen.

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana, että Vaasa ryhtyy neuvottelemaan liitoksesta Mustasaaren kanssa. Vaasan puolesta neuvotteluja ryhtyy valmistelemaan Tomas Häyry. Mustasaari päätti neuvottelujen aloittamisesta syyskuussa.

Mustasaarelle tasavertainen kohtelu

Ennen neuvottelujen aloittamista sekä Vaasassa että Mustasaaressa pohditaan neuvottelujen tavoitteita. Häyryn mukaan Vaasassa neuvottelujen avuksi kaivetaan esiin Vähänkyrön liitoksen materiaalit.

– Katsomme, mitä teemme tällä kertaa samalla tavalla ja mitä mahdollisesti eri tavalla, Tomas Häyry sanoo.

Häyry vakuuttaa, että Mustasaari ei joudu tuntemaan itseään neuvotteluissa pieneksi Vaasan rinnalla. Hän viittaa takavuosina hyvin sujuneisiin neuvotteluihin Vähänkyrön kanssa.

– Vaikka Vähäkyrö oli paljon pienempi kunta, lähdimme silti neuvotteluihin vilpittömästi sillä asenteella, että olemme tasavertaisia ja etsimme parhaan ratkaisun yhdessä.

Kylien elinvoima halutaan turvata

Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars (r.) arvioi, että ensimmäisiä epävirallisia tapaamisia liitosneuvotteluihin liittyen tullaan pitämään jo tämän vuoden aikana. Myös hänen mukaansa neuvottelut olisi hyvä saada päätökseen vuoden 2018 aikana.

Gästgivars toivoo, että liitos tapahtuisi niin nopeasti kuin mahdollista. Hän arvioi, että Mustasaari pyrkii varmistamaan neuvotteluissa muun muassa ruotsinkielisten palveluiden saatavuutta sekä kylien palveluiden jatkuvuutta.

Mustasaari aikoo palkata liitosneuvotteluja varten työntekijän projektinhallinta- ja asiantuntijatöihin. Gästgivarsin mukaan palkattava henkilö ei ole nykyinen kunnan virkamies tai luottamushenkilö.

– Meillä ei ole täällä virkamiehiä joka lähtöön, joten tarvitsemme ulkopuolista apua.

Lue seuraavaksi