Puuro perjantaina pussiin ja maanantaina tarjolle – uusi päiväkotiruoka herättää huolta vanhemmissa

Uusi ruuantoimitusmenetelmä säästää kustannuksia ja keventää työtaakkaa, kun teräsastiat vaihtuvat muovipusseihin. Osa vanhemmista sanoo, että ruoka ei maistu lapsille niin kuin ennen.

ruoanvalmistus
Päiväkodin lounasheti Lappeenrannan Lauritsalassa
Kajaanissa käyttöön otettu Hot Fill-pakkausmenetelmä on herättänyt huolta vanhemmissa. Pakkausmenetelmässä 85-asteinen ruoka jäähdytetään omassa pussissaan ja toimitetaan sen jälkeen päiväkodin tai koulun keittiöön, jossa se lämmitetään uudelleen ja tarjoillaan lapsille.Yle

KajaaniLehtikankaan monitoimitalon Lounatuulen keittiössä on jouluinen tuoksu lokakuussa. Kajaanin peruskoululaisille sekä päiväkotilapsille on luvassa riisipuurontäytteinen aamupala – mutta ei suinkaan samalle päivälle.

Lasten suiden sijasta puuro meneekin annostelupumpulla kuumasta padasta suoraan elintarvikepusseihin.

Ruokalistan mukaan eilen keskiviikkona aamupalalla oli ohrahiutalepuuroa, torstaina vehnähiutalepuuroa. Keskiviikkona tehty riisipuuro syödään vasta perjantaina.

Menetelmä on vielä tuore.

– Tämä on Suomessa varsin uutta. Kajaanin lisäksi tämä on Hyvinkäällä ja Rovaniemellä, ja nyt kuulin, että tätä on suunniteltu myös Järvenpäässä, kertoo Kajaanin Mamselli -liikelaitoksen johtaja Tuija Vuorinen.

Hottis kuumentaa tunteita

Hot Fill eli Hottikset on kuumapakkausmenetelmä. Ateria- ja puhtaanapitopalveluja tarjoavan liikelaitos Kajaanin Mamselli hyödyntää sitä erilaisten puurojen ja soseiden valmistamiseen.

Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi puuro siirretään 85-asteisena suoraan padasta annostelupumpun kautta elintarvikepussiin ja jäähdytetään jäävesialtaassa.

Vedessä jäähtyneet puuropussit siirretään kylmiöön odottamaan matkaa kohti niiden toimituspistettä, jossa ne pidetään kylmässä ruokailuun asti.

Uuteen malliin siirtyminen on herättänyt huolta lasten vanhemmissa.

– Vanhemmilta on tullut viestiä, etteivät lapset uudistuksen jälkeen syö enää välttämättä niin hyvin päiväkodissa, toteaa Kajaanin Karusellin päiväkodin vanhempainyhdistystä edustava Anu Ronkainen.

Riisipuuroa lasketaan Hot Fill -elintarvikepussiin
Kajaanin Mamselli on aloittanut Hot Fill -elintarvikepakkausten käyttämisen elokuun alussa. Uuden toimitusmenetelmän kerrotaan vähentävän keittiöhenkilökunnan fyysistä kuormitusta ja tuovan säästöä ruokakuljetuksessa.Ville Muikkula / Yle

Vanhempainyhdistys pyysi Mamsellilta selvitystä uudesta toimitusmenetelmästä. He ihmettelevät tarvetta hakea säästöjä lasten ja nuorten ruokailusta.

– On kerrottu, että tällä säästetään kuljetusmaksuissa ja astioiden pesussa, mutta onko tällainen muutos sen arvoista? kysyy vanhempainyhdistyksen Marjut Räsänen.

Menetelmä herättää huolta myös päiväkodin henkilökunnan puolesta.

– Miltähän siltä päiväkodin tai koulun keittäjästä tuntuu, kun työkuva on enää vain valmiiksi pussissa tulevan ruuan lämmittäminen? Ronkainen kysyy.

Testattu myös laboratoriossa kanssa

Vanhempia huolettaa myös se, että perjantaina valmistettu puuro saattaa hyvinkin olla tarjolla vasta maanantaina. Kajaanin Mamsellin johtaja Tuija Vuorinen rauhoittelee huolestuneita. Hänen mukaansa tuotteen säilyvyyttä on testattu oman keittiön lisäksi myös Eviran hyväksymässä laboratoriossa.

– Kun hanketta pilotoitiin vuosi sitten, testasimme tuotteen säilyvyyttä kahdeksan päivän ajan eli valmistuspäivän ja siitä seitsemän seuraavaa. Tuote, maku ja rakenne säilyivät erinomaisena, Vuorinen kertoo.

– Lähetimme myös ruokatuotteen Eviran hyväksymään laboratorioon Helsinkiin, jossa tutkittiin tuotteiden mikrobiologinen rakenne vastaavalla tavalla. Tutkimuksissa todettiin, että tuoteturvallisuus on erinomainen.

Hot Fill -menetelmään siirtyminen aloitettiin jo vuonna 2012, kun Lehtikankaan monitoimitalon keittiön suunnittelu alkoi. Jo alkuvaiheessa oli selvää, että keittiöön tarvittiin nykyaikainen tuotanto- ja pakkausmenetelmä.

– Selvitimme erilaisia vaihtoehtoja ja vierailimme Tanskassa tutustumassa Hot Fill -menetelmään ja sen käytäntöihin. Päätimme, että tämä on paras keino pakata kuumia ruokatuotteita, Vuorinen kertoo.

Kajaanin Mamsellin johtaja Tuija Vuorinen Lehtikankaan monitoimitalon ruokalassa.
Kajaanin Mamsellin Tuija Vuorisen mukaan ruuan laatu ei kärsi, vaikka se pakattaisiin elintarvikepussiin.Elisa Kinnunen / Yle

Hän uskoo, että hottiksen aiheuttaman huolen taustalla on aikuisten mielikuvat aiheesta.

– Kyse on varmaankin mielikuvasta: kun tuote tulee elintarvikepakkauksessa, siinä täytyy olla jotain hämminkiä, Vuorinen pohtii.

Mamsellissa päätettiin testata uutta menetelmää ja sen makua asiakastilaisuudessa. Samalla haluttiin myös tarkistaa mielikuvien vaikutusta.

– Tarjosimme tilaisuudessa ruuaksi ohrasuurimopuuroa ja karpalosoppaa. Kun ruoka oli syöty, paljastimme sen olleen uudella konseptilla valmistettua ruokaa, Vuorinen toteaa naurahtaen.

– Ilman tietoa nautittu ruoka sai positiivisen vastaanoton, mutta moni tuli myöntämään, että tuskin ruoka olisi maistunut jos olisivat tienneet sen alkuperän etukäteen, Vuorinen jatkaa.

Edistää työntekijöiden jaksamista

Lehtikankaan keittiöstä löytyy edelleen aiemmin lämpimän ruuan siirtämisessä käytettyjä teräksisiä tarjoiluastioita.

Kasa on Mamsellin mukaan havainnoillistava esimerkki entisen toimitustavan aiheuttamista ongelmista. Vanhat kuljetusastiat ja painavat kauhat ovat vuosikaudet aiheuttaneet vaivoja keittiöhenkilökunnalle.

– Haluamme tukea työntekijöiden jaksamista, jotta he jaksaisivat vielä yli 50-vuotiaina tehdä näitä keskiraskaita töitä, Tuija Vuorinen kertoo.

Kajaanin Mamsellin henkilökunta pussittamassa riisipuuroa.
Uuden pakkausmenetelmän kerrotaan vähentävän keittiöhenkilökunnan fyysistä rasitusta. Kuvassa Lehtikankaan ravintola Lounatuulen kokki Janita Heikkinen (vas.) ja palveluvastaava Hanna Ojalehto.Ville Muikkula / Yle

Uusi toimitusmenetelmä vähentää raskaiden astioiden ja työvälineiden siirtämistä. Vuorinen nostaa vanhasta menetelmästä esiin perunasoseen valmistamisen.

– Jos perunasose aiemmin siirrettiin padasta suurella kauhalla kuljetusastioihin, nyt sose saadaan tulemaan pumppua pitkin elintarvikepussiin, Vuorinen valaisee menetelmän käytännön eduista.

Riisipuuron valmistusta seuratessa näkee käytännössä, miten vähällä fyysisellä rasituksella keittiön henkilökunta valmistaa ruuat kuljetukseen. Säännöllisin väliajoin pumpusta lasketaan puuroa pussiin, joka suljetaan välittömästi. Pussit siirretään kuljetusastiaan, jonka täytyttyä se nostetaan nosturin avulla kylmävesiastiaan.

Kuljetukset vähenevät

Tuija Vuorisen mukaan uusi toimitusmenetelmä säästää työntekijöiden fyysisen kunnon lisäksi myös rahaa. Aiemmin huomattavasti suurempien ruoka-astioiden kuljettaminen on vaatinut paljon enemmän autoilua, kun nyt suurin osa ruuasta saadaan vietyä vain muutamalla kierroksella.

– Aikaisemmin aamulla kuljettajamme vei nämä ruokatuotteet teräsastioissa palvelukeittiöihin, missä ruoka tarjoiltiin, ja iltapäivällä astiat tuotiin takaisin. Elintarvikepussi on kertakäyttötavaraa, joten sitä ei tarvitse hakea takaisin, Vuorinen kertoo.

Käytännössä uudistus on tarkoittanut Mamsellille sitä, että heidän kuljetuskustannuksensa ovat tippuneet Vuorisen mukaan yli 50 prosenttia. Rahana tämä tarkoittaa yli 40 000 euron säästöjä vuosittain.

Ravintola Lounatuulen palveluvastaava Hanna Ojalehto asettamassa riisipuuroa kylmävesiastiaan.
Hot Fill -kuumapakkausmenetelmässä kuuma ruoka jäähdytetään kylmävesiastiassa kuljetusta varten. Ville Muikkula / Yle

Vuorisen mukaan hottikset vähentävät myös roskiin menevän ruuan määrää.

– Aikaisemmin kun ruokatuote tuli kuumana palvelukeittiöihin, oli korkeintaan neljä tuntia aikaa tarjota ruoka. Jos ruokapaikassa ei ollut opiskelijoita tai lapsia paikalla, ruokatuotteet piti laittaa pois, Vuorinen kertaa.

Nyt, kun ruoka tuodaan elintarvikepussissa kylmänä, voivat päiväkodit ja koulut paremmin arvioida tarjoiltavan ruuan määrää nälkäisten suiden perusteella.

Hottis-elintarvikepussiin lyödään aina tarra, josta vastaanottaja voi nähdä tarkkaan, mitä pussi sisältää. Kun suurin osa ruuasta tulee samasta keittiöstä, voidaan tätä kautta tasavertaistaa ruuan arvot koko kaupungissa.

Viestinnässä pyritty avoimuuteen

Tuija Vuorisen mukaan Mamselli on pyrkinyt pitämään uudistuksen viestinnän avoimena.

– Jo kesäkuussa lähetimme tiedotteen elokuussa järjestettävästä tiedotustilaisuudesta liittyen uuteen toimitusmenetelmään, Vuorinen toteaa.

Tiedotteista huolimatta tiedotustilaisuus ei houkutellut paikalle kuin kahdeksan vanhempaa. Mamsellin edustaja on myös kiertänyt koulujen ja päiväkotien vanhempainilloissa pyynnöstä.

Nakertajan Vanhempainyhdistyksen edustajat Anu Ronkainen ja Marjut Räsänen
Karusellin päiväkodin vanhempainyhdistyksen edustajat Anu Ronkainen (vas.) ja Marjut Räsänen ovat huolissaan päiväkodin omien keittäjien tulevaisuudesta.Elisa Kinnunen / Yle

Karusellin päiväkodin vanhempainyhdistyksen mielestä uuteen malliin siirtymisestä tiedotettiin hiukan erikoiseen aikaan.

– Koemme, että tiedottaminen meni hieman ohi. Jos heinäkuussa on ollut päiväkodin ilmoitustaululla lappunen, että tällainen muutos tapahtuu, niin moni vanhempi ei ole sitä nähnyt lomakauden vuoksi, Anu Ronkainen toteaa.

Vanhempainyhdistys lähetti Mamsellille kyselyä uudesta toimitusmenetelmästä. Yhdistys oli tyytyväisiä laajaan ja kattavaan vastaukseen. Mutta vastauksesta huolimatta he suosisivat oman päiväkodin työntekijän valmistamaa ruokaa.

– Tietojen perusteella voisi mennä varmasti myös nykyinen vaihtoehto, mutta varmasti moni meidänkin vanhemmista suosisi oman keittäjän valmistamaa perus kotiruokaa, Ronkainen kertoo.

Luottamusta kaivataan

Tulevaisuudessa hottiksen käyttöä halutaan kehittää.

– Alamme miettimään ruokatuotantoamme kokonaisuutena. Kartoitamme, ovatko päivämme suunniteltu järkevästi nykymallin mukaisesti ja voidaanko tätä hyödyntää myös muilla palvelualueillamme, Tuija Vuorinen kertoo.

Tällä hetkellä Hot Fill -toimitusmenetelmää hyödynnetään vain Kajaanin perusopetuksen ja päiväkotien ruokien toimituksessa, mutta Mamsellin alueeseen kuuluvat myös opiskelijaravintolat muissakin oppilaitoksissa sekä sote-alueen ravintolat.

Lehtikankaan päiväkodin eskarit ottamassa puuroa ruokalinjastolla.
Kajaanin Mamsellin johtaja Tuija Vuorinen muistuttaa, että aikuisilla on valtavan suuri rooli siinä, miten lapset suhtautuvat päiväkoti- tai kouluruokaan.Ville Muikkula / Yle

Vuorinen toivoo, että ruuasta annetaan edelleen palautetta, mutta hän haluaa myös herättää aikuiset pohtimaan omaa suhtautumistaan. Aikuisten kriittinen suhtautuminen lapsille tarjottavaan ruokaan antaa huonoa kuvaa lapsille.

– Toivoisin, että ammattilaisten tekemiin ruokatuotteisiin luotettaisiin. Meillä aikuisilla on valtavan suuri rooli siinä, miten lapsemme suhtautuvat kouluruokaan tai yleensäkin ruokaan, Vuorinen kertoo.

– Otettaisiin sellainen rakentava ja arvostava ilmapiiri ruokaan yleisesti, mutta etenkin koulu- ja päiväkotiruokaan. Meillä vanhemmilla ja aikuisilla on siinä todella suuri vastuu.

Karusellin päiväkodin vanhempainyhdistyksen Marjut Räsänen ja Anu Ronkainen uskovat, että luottamus henkilökuntaan on vaihtelevaa vanhempien keskuudessa.

– Luottamusta on varmasti Mamsellin keittiöön, siellä on ammattilaisten tekemässä sitä ruokaa, mutta samalla tavallahan se koulun tai päiväkodin oma keittäjä voisi tehdä sitä ruokaa, Ronkainen toteaa.

Korjaus 12.10.2017 klo 12.55: Muutettu kohta "...tuotteen säilyvyyttä on testattu oman keittiön lisäksi myös Eviran hyväksymässä laboratoriossa". Aiemmin kohdassa luki "myös Eviran kanssa".

Korjattu 12.10.2017 klo 14.25: Uutta menetelmää hyödynnetään puurojen ja soseiden valmistamiseen, keittojen valmistamiseen sitä ei käytetä.

Korjattu 13.10.2017 klo 14.00: Jutun lopusta vaihdettu vanhempainyhdistyksen nimi oikeaksi, eli Karuselliksi. Aiemmin kohdassa luki "Nakertajan".