1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savossa viljelijöillä katovuosi – MTK: "Toiveet ovat huvenneet sateisiin"

Sateinen sää on torpannut viljelijöiden toiveet pellossa olevan viljasadon pelastamisesta. Kato vaikuttaa viljan hintaan, sillä sitä joudutaan ostamaan ulkomailta.

maanviljelijät
Vettä viljapellolla
Anna Wikman / Yle

Pohjois-Savossa vielä pellossa oleva viljasato on menetetty, arvioi MTK Pohjois-Savo. MTK:n mukaan sadosta on menetetty 20–25 prosenttia. Syynä on edelleen puinnin kannalta huonona jatkunut sateinen sää.

– Nyt ne toiveet, mitä on elätelty, ovat huventuneet näihin viime päivien sateisiin. Laatu ja korjausolosuhteet alkaa olla sellaiset, ettei korjuuta pystytä jatkamaan. Satomenetykset on vain hyväksyttävä, sanoo MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

Menetykset voivat olla suuremmatkin riippuen viljan laatuarvioista, jotka valmistuvat myöhemmin.

Tilojen välillä Pohjois-Savossa on alueellisia eroja. Suurin osa tiloista on saanut korjattua 60–70 prosenttia sadosta, mutta esimerkiksi Sonkajärvellä vasta reilu puolet sadosta on korjattu. Maakunnassa on myös maatiloja, joissa sato on menetetty kokonaan.

– Eniten tässä harmittaa, että meille oli tulossa erittäin hyvä sato. Korjuuolosuhteet ja kasvukausi loppui kesken. Mitä nyt on korjattu, on korjattu erittäin kalliilla kustannuksilla. Näin kallista syksyä viljelijöiden sadonkorjuussa ei ole ollut, Kauhanen harmittelee.

Jari Kauhanen
MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.MTK-Pohjois-Savo

Viljan hinta nousee, mahdollisesti myös lihan ja maidon

Viljelijöiden kannalta huonot sääolosuhteet, ja siten myös viljan kato, koskettaa koko Suomea. MTK:n toiminnanjohtaja Kauhasen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomi ovat kaikkein vaikeimmassa tilanteessa, sillä edes yhtä korkeapaineen viikkoa ei voitu sumun takia hyödyntää puinneissa.

Viljan hinta tulee kotimaassa nousemaan, sillä talveksi joudutaan ostamaan tuontiviljaa. Kotieläintiloilla talven rehuja ei ole vielä hankittu ja ne ostetaan nyt ulkomailta. Kauhasen mukaan eurooppalainen hintataso on Suomen hintatasoa korkeampi.

– Puhutaan niin sanotusta Itämeri-lisästä. Väistämättä rehukustannukset tulevat talven aikana nousemaan. Seuraava kysymys on, saadaanko näitä nousseita kustannuksia vietyä maidon ja lihan hintaan, Kauhanen pohtii.

Eniten tässä harmittaa, että meille oli tulossa erittäin hyvä sato. Korjuuolosuhteet ja kasvukausi loppui kesken.

Jari Kauhanen, MTK-Pohjois-Savo.

Kauhasen mielestä kaikki viljelijöiden kauppasopimukset pitäisi neuvotella uudestaan, eikä ruuan halpuuttamiselle ei ole mitään edellytyksiä Suomessa talvea ajatellen.

– Pohjois-Savoon pitää ostaa lisää viljaa, mitä meidän kotieläintuotanto tarvitsee. Kun hyvänäkään vuonna ei olla omavaraisia, niin nyt sitä viljanostoa joudutaan tekemään merkittävästi enemmän.

Lue seuraavaksi