Pääjohtaja Erkki Liikanen kertoo Ylen podcast -sarjassa yllättävästä kokouskutsusta: Tiesin, ettei tästä hyvä seuraa

Yllättävä kokouskutsu tuli Nizzassa syyskuussa 2008.

Erkki Liikanen (poliitikko)
Erkki Liikanen ja Susanna Turunen.
Erkki Liikanen ja Susanna Turunen.Yle

Talouskäyrät osoittavat vihdoin ylöspäin ja Euroopan mantereella on kasvua, mutta tilanne oli täysin toinen 14. syyskuuta 2008.

EU:n valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat olivat olleet koolla epävirallisessa Ecofin-kokouksessa Nizzassa Ranskassa.

Ministerit ja pankkiirit olivat juuri palanneet bussilla kaupunkiin illalliselta, kun Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet kuiskasi Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen korvaan, että edessä olisi vielä kokous.

– Kun kello oli jo 0.30 tiesin, että tästä ei hyvää seuraa, Liikanen kertoo.

Yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Lehman Brothers hakeutui seuraavana päivänä konkurssiin. Trichet tiesi kertoa jo edellisiltana, että yhtiö oli suurissa vaikeuksissa, mutta kaikki oli salaista tietoa.

Keskuspankkiireilla oli jonkinlainen käsitys siitä, missä kunnossa Euroopan pankit olivat.

– Sitä emme tienneet, kuinka monimutkaisia kansainväliset rahoitusinstituutiot ovat, kuinka monimutkaisia niiden siteet ovat. Se oli uutta, Liikanen sanoo.

Kuuntele lisää Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen ajatuksia eurokriisistä ja taloudesta Haloo Eurooppa –podcastista. Tästä pääset kuuntelemaan sarjan muita osia.