yle.fi-etusivu

Ilmavoimien sotaharjoituksen pauke ihmetyttää – Pohjanmaan hätäkeskukseen useita soittoja

Ilmavoimien vuoden suurin sotaharjoitus Ruska 2017 helisyttää ikkunoita ainakin Keski-Pohjanmaalla.

sotaharjoitukset
Hawk-hävittäjiä rivissä Tampere-Pirkkalan lentokentällä
Ilmasotaharjoitukseen osallistuvia lentokoneita Pirkkalan lentokentälläAnna Siren / Yle

Ilmavoimien Ruska-harjoituksen aiheuttama pauke ihmetyttää Keski-Pohjanmaalla. Pohjanmaan hätäkeskukseen on tullut useita soittoja, joissa valitetaan lentokoneiden aiheuttamia kovia ääniä. Tiistaina esimerkiksi Kokkolassa yliäänilennot ovat vavisuttaneet taloja niin, että ikkunat helisevät.

Everstiluutnantti Ville Hakala Ilmavoimien esikunnasta kertoo, että Ruska-harjoitus aiheuttaa tavallista enemmän lentomelua, koska kyseessä on ilmavoimien suurin harjoitus tänä vuonna. Yliäänilennot tapahtuvat kuitenkin yli 10 kilometrin korkeudessa, jotta paineaallot eivät riko esimerkiksi ikkunoita. Ville Hakalan mukaan yliäänipamaukset vähenevät loppuviikolla.

Osa Pohjanmaan hätäkeskukseen soittaneista on myös ihmetellyt sitä, että lentokoneista on pudotettu maahan jotakin. Hakalan mukaan koneista pudotetaan soihtuja, jotka näkyvät ilmassa kirkkaina valoilmiöinä. Soihtu palaa kokonaisuudessaan ilmassa, eli maahan asti ei putoa mitään.

Puolustusvoimilta kerrotaan myös, että harjoituksissa saatetaan käyttää etäohjattavia lennokkeja, jotka pudottavat maahan maaleja. Puolustusvoimien mukaan maaleja pudotetaan kuitenkin vain harjoitusalueelle, joten niistä ei ole asutukselle vaaraa.

Ruska-harjoitus jatkuu perjantaihin saakka. Siihen osallistuu Suomen puolustusvoimien henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä, yhteensä noin 5 100 henkilöä. Heitä koulutetaan poikkeusoloja varten.

Suomesta harjoituksiin osallistuu yli 30 Hornetia, toistakymmentä Hawkia, maavoimien helikoptereita sekä kuljetus- ja yhteyskoneita. Ruotsalaisilta on mukana lähes kymmenen Gripen-hävittäjää sekä taistelujohtokone Argus.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Presidentinvaalit

Presidenttiehdokkaat ottavat illalla yhteen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – katso Ylen suuri vaalikeskustelu suorana klo 21.05 alkaen

Presidentinvaalit

Presidenttiehdokkaat kohtaavat Ylen suuressa vaalikeskustelussa – nyt voit äänestää, ketkä onnistuivat parhaiten

Presidentinvaalit

Puhuvatko presidenttiehdokkaat puppua Ylen suuressa vaalikeskustelussa? Faktantarkistajat selvittävät

Urheilu

Presidentti Putin esitti hurjapäisen teorian – "Dopingpaljastajalle syötetty huumeita amerikkalaisten toimesta"