Uskallatko ottaa karkulaisen kiinni? "Tarkkaile koiran elekieltä, älä näytä pelkoasi"

Karkuteillä olevien koirien perässä juoksevia rankkureita näkyy lähinnä elokuvissa. Käytännössä karkurit ottaa kiinni useimmiten omistaja tai ohikulkija.

löytöeläimet
koira kadulla
Rami Koivula / Yle

Kirsi Vanhatalo osui miehensä kanssa sattumalta paikalle viime kuussa, kun kaksi koiraa juoksenteli valtatien reunalla Porin Poikeljärven kohdalla. Pariskunta käänsi autonsa ympäri ja lähti varmistamaan, etteivät koirat jää auton alle tai aiheuta vaaraa liikenteelle.

Koirat tulivat luokse huutamalla. Se oli hyvä merkki.

– Meillä oli autossa kuormaliinat, joilla sain koirat pidettyä pois tieltä. Yritän aina ottaa irti olevat koirat kiinni. Tulee mieleen, että jos omat koirat karkaavat, toivoisi jonkun ottavan ne kiinni ennen kuin tapahtuu jokin vahinko.

Vanhatalo on ottanut koiria kiinni ennenkin, mutta kertoo silti miettivänsä joka kerta tarkkaan, voiko vapaana olevaan koiraan koskea.

Useimmissa karkulaisilmoituksissa toivotaan, että joku ottaisi omille teilleen lähteneet koirat kiinni. Joukossa on kuitenkin niitäkin, jotka huomauttavat oman koiran voivan käyttäytyä tuntemattomia kohtaan arvaamattomasti.

Mutta mistä satunnainen ohikulkija voi tietää, uskaltaako kyseistä koiraa lähestyä?

Rankkuri ei enää ota kiinni

Porin seudulla lähes kymmenen vuotta rankkurina toiminut Jaakko Rainiola on ottanut uransa aikana niin monta koiraa kiinni, että hän on jo seonnut laskuissa.

Vuosittain rankkurin kautta kulkee noin 150 koiraa. Ennen kiinniotto kuului työnkuvaan, mutta nykyään Rainiola noutaa koirat löytöeläintaloon vasta siinä vaiheessa, kun joku muu on ottanut ne kiinni.

– Kaupunki ei enää halunnut maksaa hukkareissuista. Usein kävi niin, että joku ilmoitti nähneensä karkulaisen. Kun ehdin paikalle, ei sitä ollut enää missään. Nyt odotan, että koira on kiinni.

Soittokierros eri puolille Suomea paljastaa, että sama käytäntö on muillakin rankkureilla ja löytöeläintalojen pitäjillä. Kiinniotto ei enää kuulu heidän tehtäviinsä. Poikkeuksia toki tehdään, jos irrallaan oleva koira aiheuttaa vaaraa ja esimerkiksi poliisi pyytää rankkurin apua.

Rainiola kiittelee homman omiin käsiinsä ottaneita koiraihmisiä. He tietävät, mitä tekevät. Kokeneen rankkurin tietoon ei ole tullut yhtään tapausta, jossa karkulainen olisi purrut kiinniottajaansa.

Älä näytä pelkoasi

Vaikka rankkuri kannustaakin ohikulkijoita tarttumaan kiinni kaulapannasta aina kun mahdollista, ei uhkarohkea kannata olla.

– Arat koirat voivat pelätessään puraista. Kiukkuisen koiran puolestaan tunnistaa jo kaukaa. Kaiken a ja o kuitenkin on, että kiukkuistakaan koiraa ei saa pelätä. Koira aistii sen heti, Jaakko Rainiola toteaa.

Yleisesti tunnettu käsitys siitä, että omaa pelkoa ei saisi näyttää koiralle, pätee tässäkin tilanteessa. Jos omat otteet eivät ole varmat, kannattaa kiinniotto jättää jollekin muulle.

Kaiken a ja o on, että kiukkuistakaan koiraa ei saa pelätä.

Jaakko Rainiola

Rainiola kertoo saavansa silloin tällöin puheluita, joissa kerrotaan, että koira ei anna ottaa kiinni. Varttia myöhemmin tulee kuitenkin yhteydenotto joltain, joka ilmoittaa ottaneensa saman koiran kiinni ilman ongelmia.

Tarkkaile koiran käytöstä

Koira kertoo ulkoisella olemuksellaan, kannattaako sitä lähestyä. Eläintenkouluttaja Sari Alasaari neuvookin jokaista tarkkailemaan hetken aikaa koiran elekieltä ennen kuin yrittää kiinniottoa.

– Koiraa ei kannata lähestyä, jos sillä on häntä koipien välissä tai se kyyristelee hampaat esillä. Se on selvä merkki. Jos koira pälyilee, kiertelee ja kaartelee ja sen koko profiili on alaspäin pyöreä, näkee käytöksestä, että koira ei ole kovin reipas.

Vaikka koira olisi tuttu entuudestaan, on hyvä katsoa, millä tuulella se on.

– Jos takana on vaikkapa onnettomuus ja koira on shokissa, voi se käyttäytyä aggressiivisesti. Useimmiten kiinniottoa välttelevät koirat lähtevät kuitenkin karkuun, eivätkä hyökkää ihmistä kohti, Alasaari rauhoittelee.