1. yle.fi
  2. Uutiset

Vertailu: Kittilässä Lapin halvinta vettä, Rovaniemellä kalleinta

Suomen Vesilaitosyhdistyksen hintakyselyn mukaan veden hinta vaihtelee suuresti Lapissa.

vesihuolto
Vettä tulee kraanasta lasiin.
Sasha Silvala / Yle

Kuntalainen joutuu maksamaan talousvedestään jopa yli tuhat euroa enemmän vuodessa kuin vedenkuluttaja edullisimman vertailuhinnan kunnassa. Tulos selviää Suomen Vesilaitosyhdistyksen hintakyselystä, johon vastasi lähes 170 vedentoimittajaa ympäri Suomea. Ne vastaavat pääosasta Suomen talousveden toimituksia.

Vertailun mukaan omakotitaloasujille löytyy halvin vesi Lapissa Kittilän vesiosuuskunnalta: 4,43 euroa kuutiometriltä. Kalleimmaksi käyttö- ja jätevesi Lapissa tulee Napapiirin Energia ja Vesi -yhtiön toiminta-alueella: 7,79 euroa/m3 omakotitaloille ja 5,65 euroa/m3 kerrostaloille.

Vesilaitosyhdistyksen laskema vertailuhinta on Suomessa keskimäärin 5,68 euroa/m3 omakotitaloille ja 4,68 euroa/m3 kerrostaloille. Vertailuhinnassa on otettu huomioon käyttömaksun, perusmaksun, mittarivuokran ja liittymismaksun vaikutus käyttöveden ja jäteveden hintaan.

Vesi- ja jätevesimaksut ovat nousseet melkoisesti kymmenen vuoden aikajänteellä. Vertailuhinnat omakotitaloissa ja kerrostaloissa ovat nousseet reilusti yli 50 prosenttia vuodesta 2007. Elinkustannusindeksi on noussut samaan aikaan vain 17 prosenttia.

Lue seuraavaksi