1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

SDP:n Haatainen: Asiakasseteli voi tulla kalliiksi

Suurin oppositiopuolue SDP pelkää asiakassetelin nostavan terveydenhoidon kustannuksia. Pormestari Jan Vapaavuori sanoo, että soten nytkähtäminen eteenpäin on hyvä uutinen.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Tuula Haatainen ja Jan vapaavuori.
Tuula Haatainen ja Jan VapaavuoriAOP

Suomessa otetaan käyttöön asiakasseteli, jolla asiakas voi ostaa esimerkiksi kaihileikkauksen haluamaltaan yritykseltä. Yrityksen pitää olla maakunnan hyväksymä. Toimenpiteen voi teettää vaikkapa samalla paikkakunnalla, missä omat lapset asuvat.

Hallitus sopi soten valinnanvapauden linjauksista maanantaina.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) uskoo, että asiakasseteli ei alenna terveydenhuollon kustannuksia, vaan päinvastoin lisää niitä.

– Miten rahoitus pystytään tulevaisuudessa turvaamaan? Sote-uudistuksen pitäisi säästää kolme miljardia ja sitten avataankin piikki auki toisaalla, Haatainen ihmettelee.

Haataisen mukaan on vaarana, että samalla kasvaa riski, että sotessa kermankuorinta lisääntyy ja välistävetäjiä riittää. Nykyisin asiakaseteliä käytetään tasaamaan terveydenhoidon ruuhkahuippuja, kun kunnallinen terveydenhoito ei ehdi eikä pysty hoitamaan kaikkea itse.

Nyt tilanne muuttuu. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi maanantaina, että asiakassetelistä tulee subjektiivinen oikeus. Asiakassetelien käytön lisääntyminen voi aiheuttaa Haataisen mukaan ongelmia.

– Miten julkinen päättäjä voi enää valita, missä ja mitä palveluja eniten tarvitaan.

Sote hyvä, maakuntahallinto paha

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on arvostellut hallituksen kaavailemaa maakuntahallintoa. Hän kutsui viime viikolla Helsinkiin 21 kaupungin päättäjät vaatimaan, että sote- ja maakuntauudistukset toteutettaisiin niin, että kaupungeilla on mahdollisimman paljon vaikutusvaltaa.

Vapaavuori kertoi tiistaina Ylelle, että sote-uudistuksen nytkähtäminen eteenpäin on hyvä uutinen. Maakuntauudistusta hän vastustaa yhä henkeen ja vereen.

– Hyväksymme sen, että sote hoidetaan maakuntavetoisesti. Kritiikki kohdistuu muuhun maakuntahallintoon.

Vapaavuoren mielestä maakuntahallinnon ongelma on se, että globaalissa taloudessa on entistä enemmän kyse kaupunkien välisestä kilpailusta.

– Kaupunkeja pitäisi vahvistaa eikä mennä toiseen suuntaan, Vapaavuori sanoo.

Lue seuraavaksi