Nyt sataa niin paljon, että Ilmatieteen laitos varoittaa tulvista: Nopeasti virtaava vesi voi kaataa ihmisen

Ihmisiä kehotetaan varovaisuuteen alueilla, joilla vesi on noussut teille tai jalankulku- ja kevyenliikenteen väylille.

sää
Nainen kävelee vesisateessa.
Lokakuun alku on ollut suurimmassa osassa maata erittäin sateinen. Etelä-Suomessa sade on piiskannut jopa historiallisen paljon.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lokakuun alku on eletty ennätyksellisen märissä tunnelmissa – niin märissä, että Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen Tulvakeskus kehottaa kansalaisia varovaisuuteen (siirryt toiseen palveluun).

Tulvakeskus tiedottaa, että suurimmassa osassa maata on ollut erittäin sateista. Uudellamaalla on satanut jopa harvinaisen, paikoin myös poikkeuksellisen paljon vettä.

Poikkeuksellista Etelä-Suomessa – ennätyksellistä Uudellamaalla

Esimerkiksi Espoon Nuuksiossa on mitattu sademääräksi 126,6 millimetriä lokakuun alussa. Tämä on ennätyksellisen suuri lukema kyseiseen ajankohtaan Uudenmaan alueella – vastaavaa ei olla mitattu vuoden 1960 alusta lukien.

Tyypillisesti lokakuun alussa maan etelä- ja keskiosassa sataa noin 15 millimetriä, ja koko kuukauden aikana 55–60 millimetriä. Tänä vuonna lukemat ovat lainehtineet yli tyypillisen lukeman Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Pirkanmaan maakunnissa keskimäärin noin 50 millimetriä tai enemmän, Uudellamaalla jopa 83 millimetriä.

Edellisen kerran vastaavia, yli 70 millimetrin kertymiä, mitattiin vuonna 2012 Satakunnassa, Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla. Ilmatieteen laitoksen mukaan suurta vaihtelua kuvaa se, että parina edeltävänä vuotena lokakuun alun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen vain 0–3 millimetriä.

”Jo 15 senttimetriä nopeasti virtaavaa vettä kaataa aikuisen”

Lokakuun alusta piiskanneet sateet nostavat jokien ja järvien pintoja Etelä-Suomessa. Uudenmaan rannikolla maa on nyt hyvin märkää ja sateet näkyvät nopeasti vedenpintojen nousuna. Ilmatieteen laitos haluaakin varoittaa, että sateet saavat joet tulvimaan Etelä-Suomessa.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Uudenmaan joet ovat nousseet korkeimmalle tasolleen tänä vuonna. Joet tulvivat Etelä-Suomessa paikoin alavimmille pelloille. Jokien pinnat jatkavat nousuaan ainakin torstaihin, kunnes runsaimmat sateet loppuvat.

Tulvakeskus kehottaa kansalaisia varovaisuuteen alueilla, joilla vesi on noussut teille tai jalankulku- ja kevyenliikenteen väylille. Veden alle jäävät kuopat ja esteet ovat vaarallisia kaikille, ja tiedotteen mukaan jo 15 senttimetriä nopeasti virtaavaa vettä kaataa aikuisen ihmisen.

Mökkiläisten ja muiden ranta-asukkaiden on syytä ottaa huomioon, että järvien pinnat ovat lähes koko maassa tavallista korkeammalla.

Muokattu: Juttuun täsmennetty, että Tulvakeskus on Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen palvelu.

Lue myös:

Omakotitalot kovilla, kun vettä sataa päivästä toiseen – Monessa talossa sadevesien ohjauksessa puutteita