Tällainen on Kuopion kaupunginjohtajan työpäivä – virkaa sijaistava Jarmo Pirhonen avasi kalenterinsa

Vajaan 120 000 asukkaan Kuopion kaupunginjohtajan työpäivät on tarkasti suunniteltu. Aikataulut on lyöty lukkoon jo viikkoja ennen, mutta viime hetken muutokset tuovat usein pikaisia muutoksia työkalenteriin.

Kuopio
 Kuopion kaupunginjohtajan viransijainen Jarmo Pirhonen.
Sakari Partanen / Yle

Sähköinen kalenteri määrittää Kuopion kaupunginjohtajan viransijaisena toimivan Jarmo Pirhosen työpäiviä. Pirhonen aloitti vuorotteluvapaalle jääneen kaupunginjohtaja Petteri Parosen sijaisena toukokuussa.

Kuopion kaupungin palvelualuejohtajana Jarmo Pirhonen aloitti vuonna 2010. Oman työkalenterin hallinta meni jo silloin.

– Kyllä siinä totuttelemista oli. Tänä päivänä kalenterin ottaa yhtenä osana tätä tehtävää.

Pirhosen työpäivien ohjelma on sähköisessä kalenterissa ja sitä on helppo seurata myös älypuhelimella.

– Ei ole ikävä paperikalenteria. Olisi aikamoista suttausta jos sitä vielä käyttäisi. Ei ole semmoista viikkoa, että useampi merkintä kalenterissa muuttuu. Ajat supistuvat ja tulee uusia tapaamisia.

Pirhonen käyttää kalenterissaan hälytystä tulevista menoista. Kalenteri varoittaa 15 minuuttia ennen kuin on oltava seuraavassa paikassa.

– Minulla on tapana katsoa seuraavan päivän ohjelma läpi edellisenä iltana. Siinä hahmottuu näkömuistiin kokonaiskuva.

Työpäivät vaihtelevat aamusta pikkutunneille

Yle Kuopio pyysi Pirhosta avaamaan kaupunginjohtajan työkalenteria yhdeltä työviikolta. Esimerkkinä on lokakuun ensimmäinen viikko.

Pirhosen työpäivät vaihtelivat kyseisellä viikolla noin kahdeksasta tunnista 17 tuntiin. Ainoa vapaa päivä ilman merkittyä ohjelmaa oli lauantai.

Maanantai 2.10.

Työkalenterin perustan luovat säännöllisesti toistuvat vakiokokoukset.

8.00: Työviikko alkaa omalla työskentelyllä kaupungintalolla.

10.45: Tapaaminen Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan Antti Kivelän kanssa.

11.45: Kaupungin omistajaohjausjaoston kokous.

14.00: Omaa työskentelyä, sopimusten läpikäyntiä ja sähköisiä allekirjoituksia.

15.00: Kaupunginhallituksen kokous. Sille on varattu kalenterissa aina kaksi tuntia. Kokouksen jälkeen Pirhosen työpäivä kaupungintalolla on ohi.

19.00: Lähtö kotoa Saksan suurlähetystön isännöimään illallistilaisuuteen. Ohjelmassa on myös saksalaisministerin tapaaminen ja keskustelu hoituu tulkin avulla.

Tiistai 3.10.

8.20: Hammaslääkäri.

9.00: Kaupunginjohtajan viikkopalaveri. Siihen osallistuvat palvelualuejohtajat Markku Tervahauta ja Pekka Vähäkangas, strategiajohtaja Sirpa Lätti-Hyvönen, hallintojohtaja Heikki Vienola, henkilöstö- ja hallintopäällikkö Terttu Ruotsalainen sekä tarvittaessa myös muita virkamiehiä.

Jarmo Pirhosen kalenterit.
Sakari Partanen / Yle

11.30: Kaupunginhallituksen listakokous.

13.00: Kaupungin elinvoimapalvelutiimin kokous.

15.15: Tapaaminen (yritysväkeä Helsingistä).

16.00: Työpäivä kaupungintalolla on ohi.

Keskiviikko 4.10.

8.00: Valtakunnallinen Jäätyvä-harjoitus. Kuvitteellinen jäämyrsky aiheuttaa laajoja sähköhäiriöitä. Mukana Kuopion kaupungin johtokeskuksessa.

11.30: Tapaaminen liikenneviraston edustajan kanssa.

12:45: Takaisin Jäätyvä-harjoituksessa.

16.30: Kuopiolaisvaltuutettujen koulutustilaisuus valtuusto-virastotalolla.

18:30: Kotiin.

Torstai 5.10.

8.00: Jäätyvä-harjoituksen toinen päivä kaupungin johtokeskuksessa.

12.45: Lounastapaaminen Kuopiossa vierailleen eurooppa- ja kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon kanssa.

13.20: Taksilla lentokentälle.

14.35: Lento Kuopiosta Helsinkiin.

15.25: Saapuminen Helsinkiin.

16.00: Puhelinpalaveri sihteerin kanssa.

18.00: Työillallinen Helsingin vanhalla raatihuoneella. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kutsunut paikalle suurimpien kaupunkien johtajat.

Kalenterimerkintä Vapaavuoren kutsusta.
Sakari Partanen / Yle

23.40: Lento Helsingistä Kuopioon.

00.30: Lentokone Kuopiossa.

01.00: Saapuminen kotiin.

Perjantai 6.10.

8.30: Työpaikalle kaupungintalolle.

9.00: Kaupunginjohtajan talousarviotiimin kokous. Aiheena Kuopion vuoden 2018 budjetti.

11.30: Kaupungin sisäisen hankkeen lounaspalaveri.

_12.30: Kokous jatkuu. _

16.00: Kotiin.

18.00: Kuopion Energian asiakasilta. Avectilaisuus puolison kanssa.

Lauantai 7.10.

Vapaa päivä, kalenterissa ei työtehtäviä.

Sunnuntai 8.10.

13.15: Suomen Lottaperinneliiton 25-vuotisjuhla Kuopion musiikkikeskuksella. Jarmo Pirhonen pitää juhlassa kaupungin tervehdyspuheenvuoron.

Sihteeri päivittää kalenteria jatkuvasti

Kaupunginjohtajan viransijaisena Jarmo Pirhosen kokonaispalkka on 12 650 euroa kuukaudessa. Pirhosen palkka on sijaisuuskauden ajan 3 010 euroa palvelualuejohtajan palkkaa korkeampi.

Kaupunginjohtajan kalenteri on varsin täynnä. Lyhyellä varoitusajalla tuleville tapaamisille raivataan tarvittaessa tilaa. Käytännössä Pirhosen kalenteria päivittää sihteeri Pirjo Kolari.

Kaupunginjohtajan aika ei riitä millään kaikkiin tilaisuuksiin. Erilaisia edustustehtäviä jaetaan ja sovitaan kaupunginjohdon kesken kuka hoitaa mitäkin.

Pirhonen arvion mukaan viidestä viikonlopusta keskimäärin kolme on vapaata työtehtävistä. Pirhonen saa noin 100 sähköpostiviestiä päivässä ja myös puheluita tulee paljon.

Asioita ohjataan eteenpäin oikealle henkilölle

Sihteeri Pirjo Kolari koordinoi puheluita ja sähköpostiviestejä. Jokaisessa puhelussa ja viestissä sihteeri selvittää mitä asiaa koskee ja kenelle kyseinen asia kaupungilla kuuluu.

– Pyrin siihen, että ehtisin laittaa viestin kysyjälle tiedon kuka meillä asiaa hoitaa. Näin kysyjä saa ainakin kopiokentässä tiedon, että asia on mennyt eteenpäin, sanoo Pirhonen.

Vielä ei ole tiedossa kuka on Kuopion seuraava kaupunginjohtaja Petteri Parosen jälkeen. Hakuaika loppuu lokakuun lopussa ja valtuuston päätettäväksi asia on tarkoitus saada joulukuussa. Tavoitteena on, että uusi kaupunginjohtaja aloittaa helmikuussa 2018.

Nyt kaupunginjohtajan aikatauluja suunnitellaan jo pitkälle ensi vuodelle. Ensimmäisenä kalenteriin tulevat luottamuselinten kokoukset ja muut vakiokokoukset kevätkaudelle. Myös kaupungin talousarviovalmistelu vaatii osansa kaupunginjohtajan kalenterista.

– Seuraavan vuoden talousarvion valmistelu tulee yllättävän nopeasti. Kun tässä valmistellaan vuoden 2018 talousarviota, niin kyllä kalenteriin merkitään jo niitä päiviä jolloin aloitetaan vuoden 2019 valmistelu, sanoo Pirhonen.