Hyppää sisältöön

Madeleine Onne ei halua Kansallisbaletista museota: "Klassinen baletti on paljon muutakin kuin tiara päässä pomppimista!"

Tuore baletinjohtaja haluaa vaalia edeltäjänsä luomaa traditiota ja etsiä balettiteoksiin aiheita suomalaisista saduista ja mytologiasta.

Pepin tuominen balettimaailmaan oli baletinjohtaja Madeleine Onnen idea. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

– Taso on hyvä!, huudahtaa Suomen Kansallisbaletin vastavalittu johtaja.

Madeleine Onne saa mielestään johdettavakseen kiinnostavan ensemblen, jolla on paljon vahvuuksia. Hän asettaa sanansa ryhmää arvioidessaan kuitenkin viisaan varovaisesti ja sanoo, ettei halua aloittaa tuulettamalla vaan tutustumalla.

– Haluan aistia tunnelmia ensin. Olen kuitenkin paitsi uudessa talossa myös uudessa maassa. Tämä ei ole Ruotsi, vaikka naapurissa ollaankin. Uudistukset ovat tietenkin aina myös ryhmätyötä, sekin kannattaa muistaa, Onne sanoo.

Tukholman Kuninkaallisen baletin ensitasijasta talon johtajaksi kohonnutta Onnea pidetään rohkeana uudistajana. Hän on muun muassa perustanut Kuninkaallisen Baletin tanssijoita käyttävän nykytanssiryhmän Stockholm 59º North.

Ruotsalaiseen keskustelukulttuuriin tottunut Onne ei hätkähdä edes suomalaisten suoraa tapaa ilmaista itseään.

– Minä pidän siitä, että asiat sanotaan suoraan. Suoraan sanominen takaa sen, että asioissa päästään eteenpäin ja pystytään tekemään päätöksiä.

Ei museota Töölönlahdelle

Madeleine Onnella on balettitanssijan koulutus ja hän on luonut uransa klassisen baletin parissa. Baletti tulee olemaan pääroolissa myös Helsingissä.

– Tavoitteeni ei ole tehdä Kansallisbaletista mitään museota. Silti olen sitä mieltä, että tanssijoiden on päästävä käyttämään ja näyttämään taitoa, joita he ovat opiskelleet koko ikänsä, klassista balettitanssia.

Onnen mukaan se ei tarkoita sitä, että aina hypitään tiara päässä ja harsot hulmuten. Balettiryhmällä pitää kuitenkin olla valmius tehdä suuria klassikoita. Niillä on sijansa myös Helsingissä. Onne haluaa myös haastaa tanssijansa. Klassista balettia ja moderninpaa otetta yhdistelevät koreografit saavat tanssijoista irti uusia nyansseja.

Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen toivotti taloon tervetulleeksi uuden baletinjohtajan Madeleine Onnen Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ennen kaikkea Onne haluaa olla kulttuurin puolustaja. Hän toivoo voivansa tarjota kokemuksia ihmiseltä ihmiselle, aitoja, koskettavia ja tosia. Onne kertoo 13-vuotiaasta pojastaan, joka elää teinien tapaan kännykkä käteen kasvaneena.

– Onhan elämässä pakko olla muutakin! Toisenlaisia kohtaamisia. Sitä minä kutsun kulttuuriksi ja sitä haluan vaalia.

Onne haluaa houkutella kaikista esiin parhaat puolet

Onne johti Tukholman Kuninkaallisen baletin jälkeen balettiryhmää Hongkongissa. Hän uskoo, että yhteistyö vielä nimeltä mainitsemattomien aasialaisten koreografien kanssa voisi olla hedelmällistä. Hongkongin vuodet vakuuttivat Onnen siitä, että eri kulttuureista tulevat tekijät voivat vahvistaa balettiryhmän sisäistä dynamiikkaa. Kansallisbaletinkin tanssijoista puolet on suomalaisia ja toinen puoli tulee eri puolilta maailmaa.

Madeleine Onne uskoo osaavansa houkutella ihmisistä esiin kätkettyjä kykyjä. Vahva tausta tanssipedagogina on osoittanut hänelle, että kannustamalla tanssijaa, tästä saa esiin vaikka mitä.

– Ennen Hongkongia minulle sanottiin, että aasialaiset tanssijat ovat sisäänpäinkääntyneitä ja tekniikkakeskeisiä. En suostunut uskomaan sitä. Huomasinkin, että heistä saa esiin vaikka kuinka suuria tunteita, kun vähän kaivelee. Ja juuri tuossa esiinkaivelussa minä ole todella hyvä, Onne nauraa.

Onne aikoo jatkaa edeltäjänsä Kenneth Greven jalanjäljillä siinä, että hän tulee etsimään aineksia uusiin teoksiin suomalaisesta kulttuurista, sen saduista, tarinoista ja mytologiasta. Greveä Onne kiittää myös nuorisoryhmän perustamisesta. Hänen mielestään kaikki balettiryhmät eivät ole tajunneet, miten tärkeää on kasvattaa nuoria lahjakkuuksia oman talon sisällä.

Kokemuksensa baletinjohtajana Madeleine Onne summaa yhteen ajatukseen.

– Olemme kaikki erilaisia ja jokainen tulisi nähdä yksilönä.

Kajsa Hytönen ja Päivi Puukka

.
.