Torniossa esitetään rohkeaa runodraamaa – teksteissä naisten ja lasten tuntemuksia sodan jaloissa

Torniolainen runo- & draamaryhmä Toiset on valmistanut runodraaman. Kaikki mikä tapahtuu näinä päivinä -runodraaman punainen lanka on naisten ja lasten kohtelu sodan aikana aikojen saatossa.

Runonlausunta
Torniolainen runo & draamaryhmä Toiset: Minna Kangas (vas), Tiina Väkeväinen ja Anna-Maija Lauri.
Torniolainen runo & draamaryhmä Toiset: Minna Kangas (vas), Tiina Väkeväinen ja Anna-Maija Lauri.Yle / Jari Peltoperä.

Kolmen torniolaisen naisen vuosi sitten perustama runo- ja draamaryhmä valmistautuu ensimmäiseen isoon esitykseensä. Toiset-nimiseen runo- ja draamaryhmään kuuluvat lausuntataiteilija Anna-Maija Lauri, teatteri-ilmaisun ohjaaja Minna Kangas sekä lausuntataiteilija Tiina Väkeväinen.

Lappian musiikkitalolle valmistetaan runodraama yhteistyössä Ammattiopisto Lappian kulttuurialan puvustus-, valo- ja ääniteknologian opiskelijoiden kanssa. Runodraaman nimi on Kaikki mikä tapahtuu näinä päivinä. Esityksen punainen lanka on naisten ja lasten kohtelu sodan aikana aikojen saatossa.

– Meillä on harjoituksissa pyörinyt mielessä, mitä parhaillaan tapahtuu Sudanissa, Afrikassa ja Välimerellä, sanoo ohjaaja Anna-Maija Lauri.

Luvassa on ohjaajan mukaan enemmänkin kokeilevaa runodraamaa kuin perinteistä lausuntaa.

– Käytämme proosarunoa ja myös hyvin monipuolisesti fyysistä ilmaisua, naamioteatteriakin, Lauri sanoo.

Tuhatvuotiset kiinalaiset runot kääntyivät suomeksi

Esityksen nimi viittaa Elvi Sinervon runoon, joka esitetään runodraaman lopuksi. Luvassa on myös vanhoja kiinalaisia runoja käännettynä suomeksi ja rohkeaa ilmaisua.

– Kokonaisuutena nämä tekstit ”karvaisten naisten historiasta” ja kiinalaiset tuhatvuotiset runot käsittelevät naisten ja lasten tuntemuksia sodan jaloissa kaikkialla maailmassa, Lauri jatkaa.

Meillä on harjoituksissa pyörinyt mielessä, mitä parhaillaan tapahtuu Sudanissa, Afrikassa ja Välimerellä

Anna-Maija Lauri

Toiset-ryhmän ensimmäinen iso esitys on vienyt mukanaan myös teatteri-ilmaisun ohjaaja Minna Kankaan ja lausuntataiteilija Tiina Väkeväisen.

– Pertti Nieminen on kääntänyt vanhoja kiinalaisia runoja suomeksi. Näitä on upea esittää ja ilo tehdä, kertoo Väkeväinen.

– Nautin, että saa tehdä rohkeaa ja erilaista ilmaisua. Kaikki ei ole niin realistisesti ilmaistua, vaan jätetään yleisöllekin ajateltavaa, lisää Kangas.

Kaikki mikä tapahtuu näinä päivinä saa ensi-iltansa Lappian musiikkitalolla 28. lokakuuta.