Piskuinen Suomen kunta palkittiin Brysselissä – Iissä tehdään Euroopan parasta ilmastotyötä

Ilmastotyön Euroopan mestaruus meni Iihin.

ilmastonmuutos
Regiostars awards 2017
InnoHiili palkittiin Brysselissä. Kristiina Nurmenniemi piteli käsissään tuoretta palkintoa tiistai-iltana.Niko Mannonen / Yle

Suomalainen hanke voitti Euroopan komission RegioStars 2017 -kilpailussa ilmastonmuutos-kategoriassa.

Piskuisen, alle 10 000 asukkaan, Iin kunnan InnoHiili – Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -projekti mitteli kategoriassaan Pariisia, Torinoa, Toscanaa ja Tallinnaa vastaan. Palkintogaala pidettiin Brysselissä tiistaina illalla.

– Eurooppalaiset kilpakumppanimme kutsuivat kisaa ’hankemaailman Oscareiksi’. Haluamme käyttää voiton ansiosta saamamme näkyvyyden ilmastotyön edistämiseen ja suomalaisen osaamisen esille tuomiseen, sanoi Iin Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi Pohjois-Pohjanmaan liiton tiedotteessa.

Vuosittaisessa RegioStars -kilpailussa annetaan tunnustusta, ja nostetaan esiin innovatiivisia aluekehittämisen hankkeita, joista voitaisiin saada inspiraatiota myös muualla EU:ssa.

– Ratkomme Iissä globaalia ongelmaa tavalla, joka voidaan monistaa mihin tahansa pieneen kuntaan. Edustamme kokomme puolesta valtaosaa Euroopan kunnista. Pärjäsimme kilpailussa luultavasti osittain myös siksi, pohtii hankkeessa mukana oleva PROTO- Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n toiminnanjohtaja Johannes Helama tiedotteessa.

Kuntalaiset mukaan suunnitteluun

InnoHiili-projekti ei ole vain pieni projekti, vaan osa suurempaa kokonaisuutta.

– Iissä on vuodesta 2007 vähennetty hiilidioksidipäästöjä puoleen, ja kunnalla on tavoitteena vähentää päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2020. Me autamme kuntaa saavuttamaan tavoitteen yhdessä kuntalaisten ja yritysten kanssa niin, että palvelut vastaavat tarpeisiin ja vähähiilidioksiiditavoitteisiin, kertoo projektipäällikkö Kristiina Nurmenniemi Ylelle.

Iin sanotaan sitoutuneen EU:n ilmastotavoitteeseen 30 vuotta etuajassa. Helama mainitsee esimerkiksi, kuinka kiinteistöistä on poistettu öljylämmitystä ja hankittu kuntaan sähköautoja.

Helama kertoo iiläisten innostuneen, kun ovat päässeet mukaan suunnittelemaan esimerkiksi Iin keskustaa yhdessä arkkitehtien kanssa.

– Saadaan hyvä malliesimerkki siitä, miten ihmisten kanssa saadaan suunniteltua yhdessä parempia ratkaisuja, Helama sanoo.

Hankkeessa on myös pureuduttu julkiseen liikenteeseen, jossa on myös kuunneltu kuntalaisia. Työmatkaliikenteeseen on tulossa uusi kokeilu.

– Ihmiset haetaan lähes kotiovelta ja viedään lähes työpaikan ovelle. Aikataulu rakennetaan ihmisen liikkumisen mukaan, eikä niin että ihmiset joutuvat mukautumaan julkisen liikenteen aikatauluihin.

Mikä RegioStars-kilpailu?

Joka vuosi jaettavilla RegioStars -palkinnoilla annetaan tunnustusta Euroopan merkittävimmille ja innovatiivisimmille, EU:n koheesiopolitiikan rahoitusta saaville alueellisille hankkeille.

Kilpailussa valittiin voittajat viiteen eri kategoriaan (siirryt toiseen palveluun): 1. Älykäs erikoistuminen pk-yritysten innovoinnissa, 2. Energiaunioni: ilmastonmuutos, 3. Naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ja aktiivinen osallistuminen, 4. Koulutus ja 5. CityStar: digitaalistuvat kaupungit.

Palkitun InnoHiili – Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -hankkeen päätoteuttajana on Iin Micropolis Oy ja osatoteuttajana PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry. Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta, Iin kunta, Iin Micropolis Oy ja PROTO - Pohjois-Suomen muotoilijat ry. Kokonaisbudjetti on 297 526 €, toteutusaika 1.12.2015 - 30.4.2018.