Herätys: Tuulivoiman rakentamisennätys menossa rikki, tytöt ottavat vallan päiväksi, Lappiin satoi jo lunta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
tuulivoimala
Ismo Pekkarinen / AOP

Tuulivoiman rakentamisennätys menossa rikki tänä vuonna

Suomeen nousee tänä vuonna arviolta 200 tuulivoimalaa. Niiden pystyttäminen on säälaji, jota esimerkiksi liian kova tuuli viivästyttää Kokkolan edustalle nousee parhaillaan neljän voimalan kokonaisuus. Tornien pystyttämisessä tuuliraja on 10 metriä sekunnissa, lapoja nostettaessa raja on 8,5 metriä. Time lapse -video näyttää, miten kokonaiskorkeudeltaan yli 200-metrinen mylly kohoaa.

Taudit leviävät päiväkodeissa yllättävistä paikoista – Yle tutki pöpöt

Tuula Suontamo tutkii orgaanisen lian määrää helsinkiläisessä päiväkodissa.
Tuula Suontamo tutkii orgaanisen lian määrää helsinkiläisessä päiväkodissa.Tuomo Björksten / Yle

Menimme päiväkotiin ja selvitimme tutkijan kanssa, missä paikoissa pöpöt lymyävät. Huomasimme, että joissain paikoissa ruokailutilassa saattaa olla yhtä paljon bakteereita kuin vessassa.

Lehdistönvapausjärjestö vaatii Turkkia perumaan suomalaisen Ayla Albayrakin tuomion

Suomen kansalainen Ayla Albayrak on Wall Street Journalin toimittaja
Suomen kansalainen Ayla Albayrak on Wall Street Journalin toimittajaKuvakaappaus Ylen sivuilta

Yle kertoi myöhään tiistaina, että turkkilainen oikeusistuin on määrännyt Suomen kansalaiselle Ayla Albayrakille kahden vuoden ja yhden kuukauden vankilatuomion työskentelystään toimittajana Turkin kurdialueilla. Albayrak työskentelee amerikkalaiselle, maailman suurimpiin sanomalehtiin kuuluvalle Wall Street Journalille. Sanan- ja lehdistönvapautta valvova kansainvälinen CPJ-järjestö (Committee to Protect Journalists) vaati jo Turkkia perumaan Albayrakin tuomion.

Espoossa voi olla pahoja ruuhkia aamulla

autojen jarruvaloja sateisessa kelissä
Marja Väänänen / Yle

Keskiviikkoaamuksi ennustetaan pahoja ruuhkia Espooseen Turun moottoritielle ennen Kehä III:a, Kehä III:lle ja maantie 110:lle eli Turuntielle. Syynä on veden tulviminen Turun moottoritielle Kirkkojärven tietyömaan kohdalla tiistaina illalla.

Kataloniassa rauhallinen yö 

Carles Puigdemont saapui Katalonian alueparlamenttiin 10. lokakuuta.
Carles Puigdemont saapui Katalonian alueparlamenttiin 10. lokakuuta.Alberto Estevez / EPA

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont lykkäsi itsenäisyysjulistusta, jotta Espanjan kanssa voitaisiin neuvotella. Kataloniassa yö on sujunut rauhallisesti aluejohtajan eilisillan odotetun puheen jälkeen. Minkäänlaisista levottomuuksista ei ole raportoitu.

Tytöt ottavat vallan tänään – päiväksi

Girl Takeover -päivän tytöt tuulettavat
Plan International Suomi

Tänään monen toimitusjohtajan saappaisiin astuu teini-ikäinen tyttö. Lastenoikeusjärjestö Plan International juhlii YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää maailmanlaajuisella Girls Takeover -tapahtumalla. Peräti 600 tyttöä 60 maassa osallistuu tempaukseen. Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt valtaavat yhteensä 13 johtopaikkaa yhteiskunnan huipulta, muun muassa Supercellissä, Kotipizza Groupissa ja Elinkeinoelämän keskusliitossa.

Sateissa paikoin taukoja, Lappiin tuli jo lunta

Keskiviikon sää
Yle

Pohjoisessa on yön aikana satanut paikoin pari senttiä lunta. Muualla sateet tulevat vetenä. Sadetta tai sadekuuroja tulee lähipäivinäkin. Päivän aikana matalapaine liikkuu Suomenlahtea pitkin itään ja vettä sataa etelässä monin paikoin, ajoittain runsaastikin. Myös Lapissa tulee paikoin heikkoja sateita, jotka ovat päivällä räntää tai vettä. Lännessä ja maan keskivaiheilla pilvipeite rakoilee ja sadekuuroja tulee vain paikoin. Lisää säästä yle.fi/saa.