Hyppää sisältöön

Suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä”

Toimittaja Ayla Albayrak työskentelee The Wall Street Journalille. Tämä on ensimmäinen kerta, kun EU-maan toimittaja tuomitaan vankeuteen Turkissa.

Suomen kansalainen Ayla Albayrak on Wall Street Journalin toimittaja. Kuva: Yle

ISTANBUL Turkkilainen oikeusistuin on määrännyt Suomen kansalaiselle Ayla Albayrakille kahden vuoden ja yhden kuukauden vankilatuomion työskentelystään toimittajana Turkin kurdialueilla. Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa.

Albayrak työskentelee amerikkalaiselle, maailman suurimpiin sanomalehtiin kuuluvalle Wall Street Journalille, joka tuomitsee oikeuden päätoksen. Wall Street Journal uutisoi asiasta (siirryt toiseen palveluun)myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Albayrak on Suomen ja Turkin kansalainen. Hän on tällä hetkellä New Yorkissa.

Turkkilainen oikeusistuin määräsi tuomion Albayrakin uutisoinnista Itä-Turkin kurdialueilla. Tuomio annettiin “terrorismipropagandan levittämisestä”.

–Tämä oli perusteeton rikossyytös ja sopimaton tulkinta, joka antoi väärän kuvan tasapainoisesta reportaasistamme, sanoi lehden päätoimittaja Gerard Baker. Hänen mukaansa artikkelin oli tarkoitus antaa tasapainoinen kuva Turkin tapahtumista, ja siinä se onnistui.

Albayrak suunnittelee tuomiosta valittamista.

– Ottaen huomioon Turkin nykyilmapiirin, kammottavan päätöksen ei pitäisi olla yllätys minulle, mutta se oli, Albayrak sanoo lehdelle. Albayrakin mukaan tuomio osoittaa, etteivät kansainväliset tiedotusvälineetkään voi välttyä painostukselta Turkissa.

Kuvakaappaus Ayla Albayrakin artikkelista. Kuva: Wall Street Journal

Juttu kurdisisseistä johti tuomioon

Oikeustoimet alkoivat, kun Albayrak julkaisi elokuussa 2015 uutisen siitä, miten kurdiseparatistien toiminta kiristi konfliktia Kaakkois-Turkissa. Videon ja maksumuurin takana olevan jutun "Urban Warfare Escalates in Turkey's Kurdish-Majority Southeast" tekstiosion voi lukea tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Reportaasi keskittyi Silopin alueella käytäviin taisteluihin Turkin hallinnon ja kurdien sissijärjestö PKK.n välillä. Reportaasiin kuului niin paikallisten ihmisten kuin Turkin hallituksen haastatteluja. Haastattelussa haastateltiin ihmistä, joka Turkin mukaan kuuluu PKK:n nuorisojärjestöön.

Päätös osoittaa sen mittakaavan, jolla viranomaiset eivät halunneet raportteja operaatioista, joita Kaakkois-Turkissa on käynnissä.

Myöhemmin saman vuoden syksyllä Albayrak sai tiedon siitä, että häntä tutkitaan terrorismisyytteistä.

Albayrakin mukaan artikkeli ei kuitenkaan sisältänyt mitään terrorijärjestöä tukevaa sisältöä.

Oikeuden todisteina käytettiin esimerkiksi turkkilaisen nettisivuston sivuilla julkaistua lehden artikkelia ja videota, jossa näytettiin sissijärjestö PKK:n taistelijoita. Wall Street Journalilla ja Albayrakilla ei ole kuitenkaan mitään suhteita tähän kyseiseen sivustoon, Wall Street Journal sanoo.

– Päätös osoittaa sen mittakaavan, jolla viranomaiset eivät halunneet raportteja operaatioista, joita Kaakkois-Turkissa on käynnissä, Albayrak sanoo Wall Street Journalille.

Turkin hallinto ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Albayrakin toimitus Pulitzer-ehdokkaana

Ayla Albayrak on työskennellyt Wall Street Journalin Istanbulin-toimituksessa vuodesta 2010 alkaen. Aikaisemmin Albayrak työskenteli Turkissa useille eri suomalaisille tiedotusvälineille. Muun muassa Ylelle hän teki Lähdin Turkkiin -ohjelmaa (siirryt toiseen palveluun). Helsingin Sanomien Turkin-avustajana hän toimi 2000-luvun alussa.

Albayrak on ensimmäinen ulkomainen journalisti, joka on saanut oikeuden määräämän vankilatuomion Turkissa.

Albayrak työskentelee ansioituneessa toimituksessa. Wall Street Journalin Istanbulin-toimitus oli alkuvuodesta ehdolla maailman suurimman journalistipalkinnon Pulitzerin saajaksi uutisoinnistaan (siirryt toiseen palveluun), joka on kuvannut Turkin vajoamista orastavasta demokratiasta presidentti Recep Tayyip Erdoğanin itsevaltaisesti johtamaan maahan.

Turkin valtio on harjoittanut pitkään kampanjaa journalistien ja mielipídevaikuttajien vaientamiseksi. Toimittajien vaino paheni entisestään sen jälkeen, kun Turkissa tehtiin epäonnistunut vallankaappausyritys heinäkuussa 2016.

Vankeudessa toista sataa toimittajaa

Turkki on pidättänyt ja vanginnut useita toimittajia. Muutamilla heistä on myös EU:n kansalaisuus Albayrakin tapaan.

Toistaiseksi tunnetuin “terrorismipropagandan levittämisestä” syytetty toimittaja on ollut saksalaisen Die Welt -lehden saksalaisturkkilainen toimittaja Deniz Yücel. Hän on ollut turkkilaisessa vankilassa tämän vuoden helmikuusta lähtien. Yücel ei ole vielä saanut tuomiota.

Turkissa työskentelevät ulkomaiset toimittajat ovat arvioineet, että Yücelin pidätyksellä Turkki on halunnut pelotella ja hiljentää ulkomaisia journalisteja. Yücelin pidätys onkin kiristänyt Saksan ja Turkin välejä.

Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen viranomaiset ovat pitäneet vangittuina yli 50 000 ihmistä. Heistä eri arvioiden mukaan 150–300 on toimittajia.  Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaaan Turkki on vanginnut eniten toimittajia maailmassa.

Muun muassa Toimittajat ilman rajoja -järjestö on kuvannut presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallituksen harjoittamaa sananvapauden tukahduttamista ”noitavainoiksi” ja ”ennen näkemättömiksi puhdistuksiksi”. (siirryt toiseen palveluun)

Erdoğanin hallinto on maahan julistetun poikkeustilan varjolla sulkenut maassa kymmeniä tiedotusvälineitä. Turkin vankiloissa on tällä hetkellä enemmän toimittajian kuin missään muussa maassa.

Klo 23:20 lisätty tietoja Turkin sanavapaustilanteesta

Klo 23:35 lisätty Albayrakin kommentti

Lue lisää:

Suomalainen Ayla Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa

Lehdistönvapausjärjestö vaatii Turkkia perumaan Albayrakin tuomion.

Vakoojaksi kutsumista, pidätyksiä ja "maalitusta" – toimittajan työ on riskialtista Turkissa

UM Turkissa tuomion saaneen suomalaistoimittajan tapauksesta: Ankaran suurlähetystö on yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja tuomittuun

Soini: Journalismin tilanne Turkissa ongelmallinen, asiasta sanottu ja pitää sanoa uudelleen