Suomalainen Ayla Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa

Turkkilainen oikeusistuin on määrännyt Ayla Albayrakille kahden vuoden ja yhden kuukauden vankilatuomion hänen työskentelystään toimittajana Turkin kurdialueilla. Albayrak on tällä hetkellä New Yorkissa.

Turkki
Berliinissä osoitettiin mieltä Turkissa pidätettyjen journalistien puolesta toukokuussa 2017.
Berliinissä osoitettiin mieltä Turkissa pidätettyjen journalistien puolesta toukokuussa 2017.Clemens Bilan / EPA

Suomen kansalainen Ayla Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu Turkissa

Turkkilainen oikeusistuin on määrännyt Albayrakille kahden vuoden ja yhden kuukauden vankilatuomion hänen työskentelystään toimittajana Turkin kurdialueilla.

Albayrak on Suomen ja Turkin kansalainen. Hän on tällä hetkellä New Yorkissa. Albayrak työskentelee amerikkalaiselle, maailman suurimpiin sanomalehtiin kuuluvalle Wall Street Journalille. Lehti on tuominnut oikeuden päätöksen.

Turkkilainen oikeusistuin määräsi tuomion Albayrakin uutisoinnista Itä-Turkin kurdialueilla. Tuomio annettiin "terrorismipropagandan levittämisestä".

Toistaiseksi tunnetuin "terrorismipropagandan levittämisestä" syytetty toimittaja on ollut saksalaisen Die Welt -lehden saksalaisturkkilainen toimittaja Deniz Yücel. Hän on ollut turkkilaisessa vankilassa tämän vuoden helmikuusta lähtien. Yücel ei ole vielä saanut tuomiota.

Suomen kansalainen Ayla Albayrak on Wall Street Journalin toimittaja
Suomen kansalainen Ayla Albayrak on Wall Street Journalin toimittajaKuvakaappaus Ylen sivuilta

Lehdistönvapautta valvova järjestö vaatii Turkkia perumaan tuomion.

Sanan- ja lehdistönvapautta valvova kansainvälinen CPJ-järjestö (Committee to Protect Journalists) vaatii Turkkia perumaan Wall Street Journalin toimittajan Ayla Albayrakin tuomion.

New Yorkissa päämajaansa pitävä CPJ sanoo kannanotossaan, että Turkin on lopetettava median painostaminen.

– Vaadimme Turkin viranomaisia hyväksymään Ayla Albayrakin valituksen ja perumaan kaikki häntä vastaan nostetut syytteet, sanoo CPJ:n Euroopan ja Keski-Aasian asioista vastaava Nina Ogianova järjestön nettisivulla julkaistussa kannanotossa.

– Kymmeniä journalisteja on joutunut vankilaan Turkissa työnsä takia ja tämä tuomio on merkki siitä, että lehdistön olot vaikeutuvat entisestään. Oikeuden jakamisen sijasta Turkin oikeusjärjestelmästä on tullut vainoamisen väline, Ogianova sanoo.

_Juttua päivitetty 11.10. klo 8.36: Lisätty jutun alkuun tiedot tuomiosta. _

Lue lisää:

Suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä” – Journalistien tilanne vaikeutuu entisestään maassa

Vakoojaksi kutsumista, pidätyksiä ja "maalitusta" – toimittajan työ on riskialtista Turkissa

UM Turkissa tuomion saaneen suomalaistoimittajan tapauksesta: Ankaran suurlähetystö on yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja tuomittuun