Hyppää sisältöön

WHO: Lasten lihavuus kasvanut kymmenkertaiseksi vuodesta 1975

Ylipainoisten lasten määrä on kymmenkertaistunut, mutta alipainoisia lapsia on vielä enemmän.

Kuva: Paul Hilton / EPA

WHO:n julkaiseman raportin mukaan lasten ja nuorten lihavuus on kymmenkertaistunut 40 vuoden aikana. Jos suunta jatkuu viiden vuoden ajan, vuonna 2022 ylipainoisia lapsia on maailmassa enemmän kuin alipainoisia lapsia.

Nykyään noin 8 prosenttia pojista ja 6 prosenttia tytöistä on liikalihavia. Vastaava luku oli molemmilla sukupuolilla noin yksi prosenttia vuonna 1975. Nousua on erityisesti matala- ja keskituloisissa maissa, erityisesti Aasiassa.

Lapsuus ja teini-iän lihavuus on tasaantunut Luoteis-Euroopassa. Tutkimuksen mukaan selkeät ohjeet suolan, sokerin ja rasvan käytöstä auttavat kuluttajia tekemään terveellisiä valintoja.

WHO esittää sokerijuomien verottamista

WHO esittää muun muassa sokerijuomien verottamista ja markkinoinnin hillitsemistä. Tutkijat puolestaan kehottavat syömään terveellisempää ruokaa kodeissa ja kouluissa sekä lisäämään liikuntaa. Tutkijoiden mukaan tutkimuksen tulos kertoo sen, että ravinneköyhä ja energiapitoinen ruoka voi aiheuttaa, että ylipainoisia on pian enemmän kuin alipainoisia.

Lihavia lapsia on erityisesti Polynesiassa ja Mikronesia sekä Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa ja Britanniassa. Naurun ja Cookin saarilla sekä Palaulla yli 30 prosenttia lapsista ja teineistä oli ylipainoisia vuonna 2016.

Tutkijat kertovat, että vuonna 2016 ylipainoisia 5 – 19-vuotiaita poikia on maailmanlaajuisesti 74 miljoonaa. Tyttöjä on noin 50 miljoonaa. Aliravittuja poikia on 117 miljoonaa ja tyttöjä 75 miljoonaa. Joissakin maissa esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Karibialla yksi viidesosa lapsista on ylipainoisia.

Tutkimuksessa laskettiin tutkittavien painon ja pituuden suhde ja tulokset jaettiin kuuteen kategoriaan. Ylipaino aiheuttaa useita kroonisia sairauksia kuten diabetesta, kun taas aliravitsemus nostaa riskiä sairastua moniin infektiosairauksiin.