Turun moottoritielle tulvinut vesi ruuhkauttaa liikennettä – Tulvavalleja rakennettu yön aikana

Espoon Kirkkojärven kohdalla Helsingin suuntaan on vain yksi kaista käytössä, uhkana on että 1-tie joudutaan sulkemaan kehä III kohdalta kokonaan.

tulvat
Ruuhkaa ja tulvavettä Turun moottoritiellä keskiviikkona aamulla 11. lokakuuta
Ruuhkaa ja tulvavettä Turun moottoritiellä keskiviikkona aamulla 11. lokakuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Turun moottoritiellä Espoon Kirkkojärven kohdalla tehdään parhaillaan töitä hartiavoimin, että Helsingin sisääntuloväylä saadaan pidettyä auki. Lisäksi kyseisessä kohdassa on käynnissä moottoritien parannustyö, jotta vesi ei pääsisi tielle vastaisuudessa.

– Turun väylälle on tullut yön aikana vettä noin 50 senttiä. Ennusteiden mukaan taivaalta on tulossa vielä noin 40 millimetriä vettä. Täällä on yön aikana rakennettu tulvavalleja, ettei koko moottoritietä tarvitsisi sulkea. Yöllä rakennetut tulvavallit olivat kuitenkin vain hätäratkaisu, ja tämän päivän aikana niitä vahvistetaan, kertoo liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen Liikennekeskuksesta.

Mutta vaikka vesisade loppuisikin kokonaan, näkyy se vasta viivellä vesistöissä.

– Vielä on vaara, että vettä tulee lisää Turunväylälle, sanoo Jaatinen.

Hän kertoo, että käytössä on myös pumppuja, jotka imevät vettä pois tieltä. Niiden avulla yritetään pitää yksi ajokaista molempiin suuntiin auki. Takataskussa on vielä muitakin konsteja pitää tie auki.

– Pelastuslaitoksen kanssa juuri pohdimme, voitaisiinko Bodominjärven juoksutusta Espoonjokeen pienentää. Espoonjoki nimenomaan vaikuttaa tähän Kirkkojärven tulvakohtaan. Toki Bodominjärven juoksutuksen vähentämisen kanssa pitää olla varovainen, ettei aiheuteta vahinkoa kiinteistöille, jotka sijaitsevat järven ympäristössä, Jaatinen kertoo.

Bodominjärven juoksutuksen muuttaminen vaikuttaa noin 12 tunnin viivellä Kirkkojärven tulvakohtaan. Mahdollisen päätöksen juoksutuksen muuttamisesta tekee Pelastuslaitos.

Paha ruuhka

Turunväylällä edetään siis Kirkkojärven kohdalla Helsingin suuntaan yhtä kaistaa pitkin. Työmatkaliikennettä tämä haittaa merkittävästi: liikenne seisoo.

– Tuosta kehä III jälkeen Espoon Ikean kohdalta liikenne pysähtyi Helsingin suuntaan, kertoo moottoritiellä autollaan matava Ylen toimittaja Hanna Hanhinen. Hänen mukaansa sadan metrin matka on kestänyt noin 15 minuuttia.

– Autoja on edessä ja takana silmänkantamattomiin, kertoo Hanhinen.

Myös Helsingistä pois päin toinen kaista on suljettu. Turun moottoritien liikennemäärä on tällä osuudella noin 55 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Veden tulo heikkenee hetkeksi

Vettä on tullut pääkaupunkiseudulla vuorokauden aikana reippaasti. Suurimmat määrät on mitattu Espoon Nuuksiossa: 148 millimetriä.

– Yhden kuukauden sade-ennätys saatetaan vielä tavoittaa, miettii Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Yhden kuukauden sade-ennätys on 228,1 millimetriä. Siihen on matkaa 80 millimetriä.

Pääkaupunkiseudulla vedentulo on jo hellittämässä. Aamu-kuuden jälkeen pääosa sateista oli liikkunut Porvoon ja Kotkan seutuville, missä sade oli paikoin melko rankkaa, kertoo päivystävä meteorologi Tuovinen.

– Sateet painottuvat tänään itään, mutta pouta jää kyllä lyhyeksi. Huomenna keskipäivän paikkeilla on odotettavissa uusia sateita lännestä, kertoo Tuovinen.

Artikkelia täydennetty kello 8.00