1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuorisotyö

Yllättävän raju tukiryöppy tuotti tulosta: nuorisotyönohjaaja saa pitää työnsä Toholammilla

Poikkeuksellisen laaja vastustus on pakottanut Toholammin seurakunnan vetäytymään aikeesta lakkauttaa toinen nuorisotyöntekijän virka. Yli 1 000 ihmistä kirjoitti nimensä listaan nuorisotyön leikkauksia vastaan.

"Janin kahvilassa" Kuusiston koulussa Toholammilla juodaan kahvia ja vaihdetaan kuulumisia. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Toholammin seurakunta ei lakkauta toista nuorisotyöntekijän virkaa ainakaan toistaiseksi. Näin siis molemmat kaksi nuorisotyöntekijää saavat jatkaa.

Säästösuunnitelmat aiheuttivat poikkeuksellisen palauteryöpyn, ja osa kuntalaista oli valmiita eroamaan kirkosta säästöjen vuoksi. Muun muassa nettiadressiin kerätyt yli 750 nimeä ja muutama sata nimeä kaupoissa olleista listoista saivat kirkkoneuvoston päättäjät pyörtämään esityksensä.

Kirkkovaltuuston piti käsitellä säästöesityksiä tiistaina, mutta neuvosto järjesti ylimääräisen kokouksen ja veti esityksensä pois yksimielisesti.

"Seurakuntalaisten tahtoa kuunneltava"

Kirkkovaltuutetuille ojennettiin tiistaina yli 1 000 nimen lista nuorisotyön puolesta. Valtuuston puheenjohtaja Heikki Liinamaa myöntää, että laajalla vastarinnalla oli vaikutusta.

Tuki ja kannatus tietenkin mykistävät, kiitos siitä.

Nuorisotyönohjaaja Jani Heinineva

– Seurakuntalaisia on pakko kuunnella. Nyt on ajateltava asioita myös inhimilliseltä puolelta, eikä vain talousnäkökulmasta, joka väistämättä tulee ensimmäisenä mieleen, sanoo Liinamaa.

Liipaisimella oli seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jani Heininevan virka. Neuvoston päätös huojensi:

– Tämä on ollut sirkusta, mutta nyt on hyvä fiilis. Tuki ja kannatus tietenkin mykistävät, kiitos siitä. Tuntui hyvältä huomata, ettei viiden vuoden työ ole mennyt todellakaan hukkaan. Suun nostaa hymyyn tällaisella perusvakavallakin ihmisillä. Myöhemmin nähdään, onko tällä vaikutusta, kommentoi Heinineva.

Seurakunnan verotulot ovat tippuneet reippaasti jo parin vuoden ajan. Nyt työryhmät hakevat noin 150 000 euron vuosisäästöjä muun muassa kiinteistöjen myynnistä. Työntekijöiden vähentäminen on valtuuston puheenjohtajan mukaan viimeinen keino.

Vuoden vaihteen jälkeen valtuusto lyö lukkoon, mistä Toholammin seurakunta jatkossa karsii.

Otsikkoa korjattu: Heininevan virka on nuorisotyönohjaajan, ei nuoriso-ohjaajan.