Hyppää sisältöön

Yle Kataloniassa: Euforian jälkeen tuli krapula

Monet itsenäisyysmieliset katalonialaiset pettyivät siihen, ettei aluejohtaja tehnyt itsenäisyysjulistusta. Espanjan hallitus pohtii tänään vastatoimia Katalonialle.

Kuva: Pau Barrena / AFP

Barcelonassa oleva Ylen toimittaja Ismo Nykänen kertoo, että monet itsenäisyyden kannattajat pettyivät aluejohtaja Carles Puigdemontin puheeseen.

Barcelonan keskustaan oli kokoontunut kymmeniätuhansia ihmisiä. Nykänen keskusteli ihmisten kanssa Puigdemontin puheen jälkeen.

– Euforian jälkeen on tullut krapula. Puigdemont mainitsi ensin puheessaan, että kyseessä on itsenäisyys ja tie kohti tasavaltaa, mutta kun hän viivästytti sen toteutumista, niin sen jälkeen monilla oli kyyneleet silmissään.

– Toisaalta monet sanoivat, ettei tämä tähän lopu, vaan prosessi jatkuu.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy pitää keskiviikkoaamuna hallituksen hätäkokouksen, jossa keskustellaan vastatoimista Katalonian aluehallinnolle. Parlamentti kokoontuu iltapäivällä.

Pöydällä voi olla raskaiden vastatoimien käyttö.

– Median mukaan siellä oltaisiin käynnistämässä perustuslain artiklaa 155, joka sallii tavalla tai toisella autonomisten instituutioiden ja hallinnon toimintojen, ehkä jopa Katalonian poliisin toiminnan lakkauttamisen määräaikaisesti, sanoo Ismo Nykänen Barcelonasta.

Jännitteet Kataloniassa ovat kovat.

– Kaduilla nähty jako tulee säilymään. Monet hurraavat sitä, että Espanjan hallitus saattaa ottaa kovat otteet käyttöönsä. Itsenäisyysliikkeen sisällä on myös havaittavissa selkeä hajaannus. Äärivasemmistolainen CUP-puolue on suuttunut siihen, ettei itsenäisyysjulistusta tehty.

Madridissa oleva Ylen toimittaja Erkka Mikkonen puolestaan kertoi espanjalaisten olevan hämmentyneitä Katalonian aluejohtajan eilisestä puheesta.

– Monet eivät ole ymmärtäneet mitä Carlos Puigdemont tarkoittaa, kun hän sanoo, että kansanäänestyksen tulosta täytyy noudattaa, mutta hän ei kuitenkaan antanut kaikkien odottamaa itsenäisyysjulistusta.

.
.