Lehdistöjärjestö suomalaistoimittajan tuomiosta: Turkin lehdistönvapaustilanne katastrofaalinen

International Press Instituten Suomen puheenjohtaja Kaius Niemi sanoo journalistien olevan Turkissa tällä hetkellä todella ahtaalla.

Lehdistönvapaus
Kaius Niemi
Kaius NiemiSanoma

Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPIn Suomen puheenjohtaja Kaius Niemi pitää Turkin ihmisoikeus- ja lehdistönvapaustilannetta katastrofaalisena. Wall Street Journalin suomalaistoimittaja Ayla Albayrak sai Turkissa tuomion terrorismipropagandan levittämisestä.

Niemen mukaan Turkissa työskentelevät journalistit ovat tällä hetkellä äärettömän ahtaalla. Hän pitää Turkin tilannetta hyvin poikkeuksellisena.

– Turkissa on toimittajia vangittuna enemmän kuin yhdessäkään muussa maassa maailmassa. Erityisesti epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeinen poikkeustilanne on mahdollistanut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille mahdollisuuden tarttua tekaistuin syin, oikeuslaitosta hyväksikäyttämällä oppositioon ja ihmisiin, jotka ovat vähänkin kriittisiä hallitusta kohtaan, sanoo Niemi.

Hän ei näe viitteitä siitä, että Turkin lehdistönvapaustilanne paranisi. Hänen mukaansa tarvitaan paljon kansainvälistä painetta sekä EU:n ja Suomen hallitukselta painetta, jotta Turkin tilanne saataisiin edes jotenkin kohdilleen.

– Turkki pyrkii estämään myös ulkoimaisiin medioihin työskentelevien toimittajien mahdollisuudet toimia Turkin alueella, eli asettamalla ihmisiä syytteisiin ja antamalla tuomioita poissaolevana.

Lue myös:

UM Turkissa tuomion saaneen suomalaistoimittajan tapauksesta: Ankaran suurlähetystö on yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja tuomittuun

Vakoojaksi kutsumista, pidätyksiä ja "maalitusta" – toimittajan työ on riskialtista Turkissa