Ryanair lisää jälleen Suomen-lentojaan – Lappeenranta ja Tampere reittikohteina

Halpalentoyhtiö Ryanair aloittaa kesällä 2018 suorat lennot Ateenan ja Lappeenrannan välillä. Tampereelta varsinkin yhteys Bremeniin tuo saksalaisturisteja Pirkanmaalle.

lentoliikenne
Ryanairin kone lähdössä Bergamoon Lappeenrannan kentältä.
Matkailijoita lähdössä lennolle Lappeenrannan lentoasemalta syksyllä 2015Tommi Parkkinen / Yle

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair lisää lentoja Suomen maakuntakentille muutaman vuoden tauon jälkeen. Toukokuussa 2018 yhtiölle tulee uusia koneita Ateenan tukikohtaan ja samalla alkavat suorat lennot Lappeenrantaan.

Ateenan ja Lappeenrannan välisillä lennoilla Ryanair testaa erityisesti venäläisturistien kiinnostusta Lappeenrannasta lähteviin halpalentoihin. Kreikka on vuosikymmenien ajan ollut suomalaisten suosima lomakohde Välimerellä ja myös venäläisten matkailu on lisääntymässä. Lappeenrannassa on Pietaria lähin kenttä EU:n alueella, josta yhtiö voi noutaa pietarilaisturisteja.

Ryanairin viiimeinen lento Lappeenrannasta.
Viimeksi Ryanair lensi Lappeenrannan kentältä syksyllä 2015.Vilma Hannén / Yle

– Ateenasta ovat hyvät jatkoyhteydet eri puolille Välimeren aluetta, sanoo Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro.

Suorat lennot tuovat myös kisaturisteja kesällä Pietarissa pelattaviin jalkapallon MM-kisoihin, varsinkin jos Kreikka pelaa kisoissa.

– Kreikassa jalkapallo on suosittua, ja monet kisaturistit majoittuvat Lappeenrannan seudulla, vaikka käyvät katsomassa otteluita Pietarissa, sanoo matkailun markkinointiyhtiö goSaimaan markkinointijohtaja Juha Sorjonen.

Ryanair lopetti lennot Lappeenrantaan syksyllä 2015, jolloin ruplan kurssi heikkeni ja venäläisten matkustus romahti. Yhtiö arvosteli tuolloin myös ankarasti lentokenttäyhtiö Finaviaa, jonka perimiä maksuja yhtiö piti liian korkeina. Lappeenrannan lentoasema siirtyi vuoden 2016 alusta Lappeenrannan kaupungin omistamalle säätiölle.

Tampere toivoo ympärivuotisia lentoja Saksaan

Tampereelta Ryanair jatkaa kesäkaudella 2018 lentoja Unkarin Budapestiin sekä Saksan Bremeniin. Talvikaudella lennot ovat tauolla.

– Tampereelta on erittäin paljon matkustusta Bremeniin ja toivomme, että suoria lentoja voisi olla ympäri vuoden, sanoo Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiön Tredean lentoliikenteen kehittämisen johtaja Marja Aalto.

Tampereelta toivottaisiin myös suorien lentojen palaamista Malagaan ja Lontooseen. Pirkanmaan elinkeinoelämä pitäisi tärkeänä suoria lentoja Tampere-Pirkkalan kentältä Frankfurtiin ja Müncheniin.

– Nämä ovat toivelistalla, mutta eivät toteudu vielä ensi kesänä, jatkaa Marja Aalto.

Valmismatkalle Saimaalle halpalentoyhtiöllä

Ateenan lisäksi Lappeenrannasta on tarkoitus lentää ensi kesänä kahteen tai kolmeen kaupunkiin Keski-Euroopassa. Neuvotteluja käydään useiden yhtiöiden kanssa.

– Lentoaseman omistajien tavoitteena on saada matkailijoita Saimaan alueelle, sanoo toimitusjohtaja Eija Joro.

Saksalaispariskunta melomassa Saimaalla.
Lappeenranta odottaa saavansa matkailijoita Etelä-Euroopasta Saimaalle. Kari Kosonen/Yle

Etelä-Karjalan ja Etelä-Saimaan alueet sekä Visit Finland ovat aloittamassa syksyn aikana Alankomaissa sekä Keski-Euroopan saksankielisissä maissa Saimaan markkinointia. Tärkeimmät kohteet sijaitsevat Sveitsissä ja Saksassa.

Tarkoituksena on, että Lappeenrantaan saapuvilla suorilla lennoilla kulkisi omatoimimatkailijoiden lisäksi matkanjärjestäjien ryhmiä. He majoittuisivat eri Etelä-Karjalan ohella Etelä-Savon alueella sijaitseviin lomakohteisiin.

Nykyisin myös Ryanairin lennoille myydään paikkoja matkanjärjestäjien ryhmille.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus