Auta poistamaan köyhyyttä! Yle Pori kerää lahjoituksia Satakunnan asunnottomille

Suomessa vietetään tiistaina 17.10. asunnottomien yötä. Samana päivänä on kansainvälinen köyhyyden poistamisen päivä. Yhdessä me voimme kantaa oman kortemme kekoon.

asunnottomuus
Asunnottomat lepäävät penkillä.
YLE

Roikkuuko kaapissasi vähälle käytölle jäänyt takki? Entä pyöriikö laatikossa ylimääräisiä pipoja, hanskoja, villasukkia tai petivaatteita? Niille olisi nyt käyttöä.

Kymmenet satakuntalaiset viettävät yönsä taivasalla. Joskus he löytävät avoimeksi jääneen ulkovaraston tai pääsevät rappukäytävään. Pysyvää paikkaa heillä ei kuitenkaan ole.

Tilanne on pahempi kuin vuosiin.

Janne Rantala

Esimerkiksi Porissa oli viime vuonna noin 70 asunnotonta – heistä lähes 40 pitkäaikaisasunnottomia.

Raumalla pitkäaikaisasunnottomia on tällä hetkellä noin 10. Luku saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta se on varsin huolestuttava.

– Tilanne on pahempi kuin vuosiin. Ensimmäistä kertaa ikinä oman työhistoriani aikana on pitkäaikaisasunnottomia tällainen määrä, kertoo Rauman katulähetyksessä pitkälti toistakymmentä vuotta työskennellyt toiminnanjohtaja Janne Rantala.

Näin voit auttaa

Talven lähestyessä asunnottomilla on suuri tarve lämpimille vaatteille. Myös sisä- ja petivaatteita tarvitaan erityisesti hygieniasyistä. Janne Rantala kertoo, että valitettavan usein asunnottomuuden taustalla on alkoholismi. Erityisesti vanhemmat alkoholistit kärsivät pidätyskyvyttömyydestä. He käyttävät ulosteiden tahraamia vaatteita jatkuvasti, koska vaihtovaatteita ei ole.

– Arki on aika karua. Siksi tarve avulle ja yhteistyölle on suuri ja merkittävä.

Apua tarvitsevat asunnottomat ovat kaikenikäisiä miehiä ja naisia.

Lahjoitukset voi tuoda Porissa Ylen toimitukseen, osoitteeseen Mikonkatu 4, arkisin kello 7-17 tai suoraan tukiasumis- ja ensisuojapalveluja tarjoavaan Porin Sininauhaan, Muistokatu 18 kello 8-20. Yksikkö palvelee koko maakunnan asunnottomia.

Raumalla lahjoituksia otetaan vastaan Toivon talolla, osoitteessa Lyseokatu 7 kello 8-15.

Toimithan nopeasti. Luovutamme lahjoitukset asunnottomille tiistaina 17.10.

Tietoja muista käynnissä olevista keräyksistä ja asunnottomien yöstä löydät näiltä sivuilta (siirryt toiseen palveluun).