1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bjarne Kallis

Julkishallinnon eettisyyttä tutkinut professori: Bjarne Kalliksen asema Kyytikeskuksessa ongelmallinen

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan asema Kyytikeskusta pyörittävän yhtiön hallinnossa voi professorin mukaan synnyttää epäilyjä päättäjän esteellisyydestä.

Speysin tilauskeskus Kokkolassa.

Julkishallinnon eettisyyttä tutkinut professori Ari Salminen pitää Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Bjarne Kalliksen (kok.) asemaa kohutun Kyytikeskuksen hallinnossa ongelmallisena. Kallis istuu Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitelle Kyytikeskus-palvelun tuottavan Speys Oy:n hallituksessa.

Vaasan yliopiston emeritusprofessori Ari Salmisen mukaan kyseessä on tyypillinen tilanne, jossa voi syntyä epäilyjä päättäjän esteellisyydestä, eli onko hän kunnan päätöksen tekijänä ohjaamassa palveluja ja niiden tilausta.

– Siinä on kysymys muodollisesta asemasta, jossa voi syntyä ulkoapäin katsottuna arviointeja esteellisyydestä. Varsinkin, jos palvelun tuottaja laajentaa toimintaansa ja saa paljon tilauksia. Tässä on kuitenkin kyse aika suurista taloudellisista arvoista. Tähän kannattaisi suhtautua vakavasti ja miettiä, kuinka sopivaa tämä on ja missä määrin tämä on hyvän hallinnon mukaista.

Bjarne Kallis ei itse koe istuvansa asiassa kahdella jakkaralla. Hän tähdentää, että Kyytikeskuksessa on kyse Soiten ja Speysin välisestä sopimuksesta. Kokkolan kaupunki käyttää Soitessa suurinta valtaa.

– Tämä asia ei kuulu kaupunginhallitukselle tai -valtuustolle, vaan se kuuluu Soitelle. Jos Soite katsoo, että Kyytikeskus ei täytä vaatimuksia, niillä on aina mahdollisuus irtisanoa sopimus. Mutta jos ne ovat tyytyväisiä, silloin ne eivät irtisano sitä.

Vanhuksille ja vammaisille taksikyytejä välittävän Kyytikeskuksen toimintaa tullaan käsittelemään kaupunginhallinnossa. Reilu kuukausi sitten toimintansa aloittanut keskus on saanut paljon kritiikkiä muun muassa myöhästyneistä tai kokonaan ajamatta jääneistä taksikyydeistä. Asiasta on jätetty valtuustoaloite, jossa toivotaan, että kaupunki pyytää täydellisen selvityksen Kyytikeskus-palvelun hankintakilpailusta ja keskuksen toiminnasta.

– Siinä olen tietenkin esteellinen osallistumasta niin keskusteluun kuin päätöksentekoon, sanoo Kallis.

Muun muassa "hyvä veli" -verkostoja tutkinut professori Ari Salminen katsoo, että hallinnon eettisyyden arvioinnissa on huomioitava valtuuston puheenjohtajuuden painoarvo. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja istuu kaupunginhallituksen kokouksissa ja on asioiden valmisteluvaiheessa tiiviissä yhteydessä myös virkamiehiin.

–  Siinä asemassa ollaan niin monentyyppisessä suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa mukana. Valtuuston puheenjohtajalla on paljon informaatiota ja eräällä tavalla vaikutusvaltaa ja valtaakin ohjata asioita tiettyyn suuntaan, sanoo Salminen.

Bjarne Kallis on miettinyt rooliaan

Speys Oy:n yhtiökokous nimitti Bjarne Kalliksen yhtiön hallituksen jäseneksi 21.4.2017. Soite valitsi Speysin Kyytikeskuksen palvelun tuottajaksi vajaa kuukausi aiemmin 27.3.

Kalliksen kanssa samaan aikaan kolmijäseniseen hallitukseen nimettiin Speysin toimitusjohtaja Jouko Sipilä ja Snellman-konsernista eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja Martti Vähäkangas.  

Bjarne Kalliksen mukaan hän on ollut mukana yhdessä Speysin hallituksen kokouksessa lokakuun alussa.

Kallis kertoi Keskipohjanmaa-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hän tapasi ensimmäisen kerran tässä kokouksessa toimitusjohtaja Jouko Sipilän. Nyt hän kertoi Ylelle, että hän osallistui tätä aiemmin yhteen puhelinkokoukseen, jonka pöytäkirja allekirjoitettiin ilman, että osallistujat olivat yhtä aikaa läsnä. Speys on kuitenkin toimittanut Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) kaikkiaan kolmen kokouksen pöytäkirjat huhtikuulta, joissa Kallis on ollut läsnä. Pöytäkirjoissa lukee, että ne tarkastetaan ja allekirjoitetaan välittömästi kokouksen jälkeen.

– Tämä (pöytäkirjojen allekirjoittaminen ilman läsnäoloa) on täysin normaalia liike-elämässä muodollisissa kuten puheenjohtajan valintaa koskevissa päätöksissä. Siitä sovitaan, joku tekee pöytäkirjan ja joku hakee siihen nimet. Se on enemmän käytäntö kuin poikkeus. Jos olisi käsitelty suuria tai periaattellisia kysymyksiä, tällaista ei tapahtuisi, sanoo Kallis.

PRH:lle toimitetuissa kokouksissa päätettiin pöytäkirjojen mukaan toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan valinnoista. Lisäksi asialistoilla olivat tytäryhtiön perustaminen ja aputoiminimen hakeminen.

Bjarne Kallis sanoo miettineensä mukanaoloaan Speysissä useaan kertaan.

– En halua jättää ketään pulaan. Jos minä eroaisin, se olisi samaa kuin ilmottaisin olevani tyytymätön toimintaan, olevani epäonnistunut tai kieltäytyisin auttamasta saamaan toiminnan paremmalle pohjalle. Velvollisuus jatkaa on suuri, mutta totta kai olen useita kertoja miettinyt, onko oikein vai väärin (jatkaa Speysissä), mutta luettelemani syyt painavat enemmän.

Artikkelia korjattu  12.10. klo 8.48. Kallis nimettiin Speysin hallitukseen 21.4.2017.