Miksi Turkki langetti suomalaistoimittajalle tuomion "terrorismipropagandan levittämisestä"? 5 kysymystä Turkin tilanteesta

Suomalaistoimittajan saama tuomio on uusin merkki Turkin jatkuvasti kiristyneestä ihmisoikeus- ja lehdistönvapaustilanteesta.

Turkki
Ihmiset heiluttavat Turkin lippuja Bosporin sillalla Istanbulissa Turkissa.
Turkissa sadattuhannet ihmiset kokoontuivat muistamaan vallankaappausyrityksen vuosipäivää Bosporin sillalle heinäkuussa.Tolga Bozoglu / EPA

1. Mistä suomalaistoimittaja sai tuomion ja miksi?

Turkkilainen oikeusistuin määräsi tuomion uutisoinnista Itä-Turkin kurdialueilla. Ayla Albayrakille annettiin tuomio "terrorismipropagandan levittämisestä".

Albayrak on Suomen ja Turkin kansalainen, ja ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu Turkissa. Oikeusistuimen määräämä vankilatuomio on kahden vuoden ja yhden kuukauden mittainen.

Maailman suurimpiin sanomalehtiin kuuluvalle Wall Street Journalille työskentelevä Albayrak on tällä hetkellä New Yorkissa. Lehti on tuominnut oikeuden päätöksen. Albayrak suunnittelee tuomiosta valittamista.

Oikeustoimet alkoivat, kun Albayrak julkaisi elokuussa 2015 uutisen siitä, miten kurdiseparatistien toiminta kiristi konfliktia Kaakkois-Turkissa. [Maksumuurin takana olevaan juttuun pääset tästä.] (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: Suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä”

2.  Kuka suomalaistoimittaja on?

Ayla Albayrak on suomalaisturkkilainen journalisti, joka on työskennellyt toimittajana Turkissa jo pitkään.

Albayrak on työskennellyt Wall Street Journalin Istanbulin-toimituksessa vuodesta 2010 alkaen. Aikaisemmin Albayrak työskenteli Turkissa useille eri suomalaisille tiedotusvälineille. Muun muassa Ylelle hän teki Lähdin Turkkiin -ohjelmaa (siirryt toiseen palveluun). Helsingin Sanomien Turkin-avustajana hän toimi 2000-luvun alussa. Hän on myös kirjoittanut Mondon Istanbulin matkaoppaan.

Ayla Albayrak
Ayla AlbayrakYle

3. Miten tämä kaikki vaikuttaa uutisiin, joita saamme Turkista?

Toimittajien hiljentämisyritykset ovat yleistyneet Turkissa kuluneen vuoden aikana entisestään, mikä vaikeuttaa erityisesti turkkilaisten toimittajien työtä.

Ulkomaistenkin toimittajien työskentely on muuttunut vaikeammaksi. Albayrakin saama tuomio onkin esimerkki siitä, kuinka Turkki pyrkii estämään myös kansainvälisten medioiden toimittajien työskentelyn. Ihmisoikeuksien ja lehdistönvapauden osalta maan tilanne on katastrofaalinen.

Turkissa tehtiin epäonnistunut vallankaappausyritys heinäkuussa 2016, minkä jälkeen toimittajien vaino on pahentunut. Vallankaappausyrityksen jälkeen hallitusta arvostelevia toimittajia on vangittu ja tiedotusvälineitä suljettu.

Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPIn Suomen puheenjohtaja Kaius Niemi pitää Turkin tilannetta hyvin poikkeuksellisena. Niemen mukaan Turkissa työskentelevät journalistit ovat tällä hetkellä äärettömän ahtaalla. Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho muistutti heinäkuussa, että Turkista puhuttiin maailman suurimpana toimittajien vankilana jo muutama vuosi sitten.

IPIn mukaan Turkissa on vankilassa tällä hetkellä ainakin 170 toimittajaa tai muuta mediatyöntekijää (siirryt toiseen palveluun). Turkiin hallituksen mukaan yksikään toimittaja ei ole vankilassa työnsä vuoksi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maata listaavassa lehdistönvapaus-indeksissä Turkki on sijalla 155 (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: Vakoojaksi kutsumista, pidätyksiä ja "maalitusta" – toimittajan työ on riskialtista Turkissa

Vuorokausi turkkilaisessa pidätyskeskuksessa “Sellit olivat niin täynnä, että ihmiset eivät mahtuneet nukkumaan”

Turkissa pidätysaalto pelottaa – toimittajan tytär toivoo, että isä kirjoittaisi vain lastenkirjoja

Turkki etsii rikoksista epäiltyjä kansalaisiaan kiivaasti ulkomailta – maan pelätään käyttävän Interpolia poliittisiin tarkoituksiin

4. Miten Suomi on reagoinut?

Suomen reagointi on toistaiseksi ollut hillittyä, verrattuna esimerkiksi Saksaan.

– Vaikka tilanne ei ole tyydyttävä, en usko Turkin haluavan kaikista ulkomaisista toimittajista eroon, se ei ole järkevää. Journalismin kannalta tilanne on ongelmallinen, se pitää sanoa heille ja on sanottu, ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo.

Ulkoministeri Soini arvioi STT:lle, että journalistisen työn vapauteen ja ilmaisunvapauteen liittyy Turkissa huolestuttavia piirteitä.

Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan, että vankilatuomion saaneen toimittajan tapaus on Suomen tiedossa ja asiaa hoitaa Ankaran suurlähetystö.Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyvä matkustustiedote (siirryt toiseen palveluun) kehottaa noudattamaan Turkissa erityistä varovaisuutta.

5. Onko EU ottanut kantaa suomalaistoimittajan tuomioon?

Ei toistaiseksi. Jonkinlainen kommentti kuitenkin lienee odotettavissa, koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Turkki on langettanut vankeustuomion EU-maan kansalaisuuden omaavalle toimittajalle.

Saksalaisturkkilainen toimittaja Deniz Yücel on ollut vankilassa Turkissa helmikuusta lähtien, mutta häntä ei ole vielä tuomittu.

Tapaus on kiristänyt Saksan ja Turkin suhteita. Saksan liittokansleri Angela Merkel on vaatinut Yücelin välitöntä vapauttamista. Saksa on varoittanut matkustamasta Turkkiin ja maa on jopa uhkaillut jopa rajoittaa kaupankäyntiä Turkin kanssa pidätysten takia.

Pidätettynä on myös toinen saksalaisturkkilainen toimittaja ja kielenkääntäjä Mesale Tolu. Hänen oikeudenkäyntinsä alkoi tänään keskiviikkona.

Saksalais-turkkilainen kirjailija Dogan Akhanli ja ruotsalais-turkkilainen toimittaja Hamza Yalcin puolestaan pidätettiin Espanjassa aiemmin syksyllä Turkin annettua miehistä pidätysmääräyksen Interpolin kautta. Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kommentoi Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun)Turkin toimilla olevan suorat seuraukset Ruotsin ja Turkin väleihin sekä Turkin ja EU:n väleihin.

Lue lisää:

Saksanturkkilainen toimittaja vankilassa jo kahdeksatta kuukautta – Saksan ja Turkin suhteet takalukossa