Trump väläyttää ulkoministerinsä haastamista älykkyystestiin – "Voin kertoa, kuka voittaisi"

Taustalla on väite, jonka mukaan ulkoministeri Rex Tillerson olisi kutsunut Trumpia ääliöksi. Trump ei tosin usko väitteen olevan totta.

Donald Trump
Rex Tillerson ja Donald Trump
Rex Tillerson ja Donald TrumpJim Watson / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on väläyttänyt, että hänen ja ulkoministeri Rex Tillersonin pitäisi vertailla älykkyystestiensä tuloksia.

Trumpin kommentti oli vastaus väitteeseen, jonka mukaan Tillerson olisi kutsunut häntä ääliöksi.

Trump epäilee, ettei väite pidä paikkaansa.

– Mutta jos hän teki niin, luulenpa, että meidän pitää vertailla älykkyystestejä. Ja voin kertoa teille, kuka voittaa, Trump sanoi Forbes-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

"Presidentti vitsaili"

Kansainvälinen älykkyysjärjestö Mensa sanoo uutiskanava CBS:lle, (siirryt toiseen palveluun) että se olisi valmis järjestämään testin Trumpille ja Tillersonille.

Valkoinen talo ja ulkoministeriö kuitenkin toppuuttelevat intoa tulevasta testistä.

– Trump ei vihjannut, etteikö ulkoministeri olisi uskomattoman älykäs. Hän vitsaili, ei sen enempää, Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders sanoi toimittajille. Samalla hän peräänkuulutti heidän huumorintajuaan, kertovat muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert puolestaan sanoi Tillersonin älykkyysosamäärän olevan korkea. Nauertinkin mukaan kyse oli vitsistä.

– Presidentillä on oikeus vitsailla, Nauert korosti ja sanoi Tillersonin hyväksyvän sen paremmin kuin hyvin.

Tillerson kiistää harkinneensa eroa

Uutiskanava NBC uutisoi viime viikolla, (siirryt toiseen palveluun) että Tillerson olisi ollut lähellä eroamista viime kesänä Valkoisen talon sisäisten erimielisyyksien vuoksi. Kolme virkamieslähdettä väitti NBC:lle, että Tillerson olisi nimittänyt Trumpia ääliöksi Pentagonissa pidetyn kokouksen jälkeen.

Tillerson on kiistänyt aikoneensa erota. Ulkoministeriön edustaja on kiistänyt Tillersonin nimitetäneen Trumpia ääliöksi.

Myös Trump on jo aiemmin sanonut, ettei usko Tillersonin nimitelleen häntä näin. Trump on myös vakuuttanut, että hän luottaa täysin ulkoministeriinsä.