Piispat saavat eteensä kompromissiesityksen – Voiko pappi vihkiä jatkossa samaa sukupuolta olevia?

Asia on kirkolle edelleen vaikea. Esimerkiksi Mikkelin piispa pitäisi avioliiton tiukasti miehen ja naisen välisenä.

avioliittoon vihkiminen
Piispa Seppo Häkkinen Mikkelin hiippakunnasta
Seppo HäkkinenAnssi Ketonen / Yle

Piispainkokous saa keskiviikkona eteensä professori Eila Helanderin tekemän selvityksen kirkon vihkioikeudesta. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen näkee selvityksessä useita ongelmallisia kohtia.

– Kirkolla on aina ollut ja on edelleen se lähtökohta, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto. Samaa sukupuolta olevien liitto ei ole mahdollinen kirkossa, vaikka avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa. Kirkolla ei ole velvollisuutta eikä oikeutta kirkollisesti vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoon, Häkkinen sanoo.

Helander ehdottaa, että kirkko pitäisi avioliittokäsityksensä, mutta sallisi myös toimintamallin, jossa pappi voisi halutessaan vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.

– Kompromissiratkaisu kuulostaa tietenkin hyvältä. Ymmärrän hyvin sen ja toivon itsekin, että löytyisi hyvä ratkaisu kirkkoa ja koko yhteiskuntaa jakavaan kysymykseen.

Häkkinen ei pidä kuitenkaan kompromissia hyvänä.

– Käytännössä se muuttaisi kirkon avioliitokäsityksen. En jaksa uskoa, että kirkko voisi pitää teoriassa nykyisen avioliittokäsityksen, mutta käytännössä olisi kahta erilaista käsitystä näinkin perustavasta asiasta.

– Toinen ongelma liittyy siihen, että hän ihan oikein peräänkuuluttaa teologisesti perusteltua toimintamalllia. Mutta miten kaksi näin vastakkaista toimintamallia voisi olla perusteltua näinkin perustavaa laatua olevassa kysymyksessä. Avioliitto perustuu Jumalan säätämykseen.

– Kolmas näkökohta liittyy siihen, että selvitys perustuu hyvin pitkälti pappien omantunnonvapauteen. Ongelmallista on se, että se nousee yhteisön päätösten yläpuolelle. Mihin kaikkialle muualle omantunnonvapaus voi yhteiskunnassa ylettyä, jos tähän mennään.

Häkkinen kutsui hiippakunnan papit koolle jo alkuvuodesta ja muistutti kirkon linjauksesta, jonka mukaan se vihkii vain eri sukupuolta olevia pareja.

–Tiedän, että jotkut papit ovat toivoneet tällaista mahdollisuutta, mutta tietooni ei ole tullut yhtään tapausta omassa hiippakunnassani. Jos näin tapahtuisi, siitä olisi seurauksia kuten mistä tahansa virkavelvolllisuuden vastoin toimimisesta, Häkkinen linjaa.