Soini: Journalismin tilanne Turkissa ongelmallinen, asiasta sanottu ja pitää sanoa uudelleen

Soinin mukaan suomalaistoimittajan tuomio on seurausta huolestuttavista piirteistä Turkin kehityksessä.

Turkki
Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Journalistisen työn vapauteen ja ilmaisunvapauteen liittyy Turkissa huolestuttavia piirteitä, arvioi ulkoministeri Timo Soini (sin.) STT:lle. Hänen mukaansa Turkissa suomalaistoimittajalle annettu vankeustuomio on yksi seuraus kehityksestä.

Soinin mukaan journalismin ongelmallisesta tilanteesta Turkissa on sanottu maan johdolle ja se pitää sanoa uudelleen.

–  Katsotaan, milloin mahdollisuus olisi (ottaa asia esiin). Olen ottanut ihmisoikeusasioita esiin – viimeksi New Yorkissa (Turkin ulkoministeri Mevlüt) Cavusoglulle puhuin, että oikeusvaltioperiaatteen pitää Turkissa toteutua, Soini sanoo.

Toimittajalle yli kahden vuoden tuomio

Toimittajan tilanne on ulkoministeriön tiedossa ja Ankaran suurlähetystö hoitaa asiaa. Edustusto on ollut yhteydessä Turkin viranomaisiin. Soini sanoo, että asiaan suhtaudutaan vakavasti, mutta kaikkia yksityiskohtia ei voi julkisuudessa kertoa.

– Vaikka tilanne ei ole tyydyttävä, en usko Turkin haluavan kaikista ulkomaisista toimittajista eroon, se ei ole järkevää. Journalismin kannalta tilanne on ongelmallinen, se pitää sanoa heille ja on sanottu, Soini sanoo.

Wall Street Journalille työskennellyt ja muun muassa kurdialueilta raportoinut suomalais-turkkilainen toimittaja Ayla Albayrak sai kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomion Turkissa. Turkkilainen tuomioistuin katsoi, että Albayrak on tehnyt terroristipropagandaa ja tukenut kiellettyä kurdilaista separatistijärjestöä artikkeleillaan.

Syyte nostettiin elokuussa 2015 julkaistusta artikkelista, jossa Albayrak kuvasi konfliktia Turkin turvallisuusjoukkojen ja kurditaistelijoiden välillä Kaakkois-Turkissa.

Albayrak kiisti vastineessaan oikeudelle syytökset, että hän olisi jutullaan ihannoinut terrorismia.

Yle kertoi eilen illalla, että suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä”.

Tuomion saanut Ayla Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu Turkissa.

Lue lisää aiheesta

Suomalainen Ayla Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa

Lehdistöjärjestö suomalaistoimittajan tuomiosta: Turkin lehdistönvapaustilanne katastrofaalinen

Vakoojaksi kutsumista, pidätyksiä ja "maalitusta" – toimittajan työ on riskialtista Turkissa

UM Turkissa tuomion saaneen suomalaistoimittajan tapauksesta: Ankaran suurlähetystö on yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja tuomittuun