Kalsarikännit, löyly, sisu, perkele – Tässäkö suomalaisuuden syvimmät sanat?

Kotimaisten kielten keskus pyysi suomalaisilta ehdotuksia suomen kielen sanoista, jotka parhaiten kuvaavat satavuotiasta itsenäistä Suomea.

suomen kieli
Mies rumissa kalsareissa sohvalla.
Kalsarikännit lienee hyvin suomalainen ilmiö. Yle

Kotimaisten kielten keskus Kotus sai suomalaisilta noin 600 ehdotusta sanoista (siirryt toiseen palveluun), jotka parhaiten kuvaisivat itsenäistä Suomea. Ehdotusten kirjo on hyvin laaja aina perinteisistä suomalaisista sanoista nykypäivän ehkä ärsyttäviinkin muotisanoihin.

Juhannus, juhannussauna, poutapilvi, sauna, siniristilippu, koivu, ruisleipä ja_ rakas_ lienevät useimmille positiivisia ajatuksia tuovia ehdotettuja sanoja.

Joskus on sanottu, että suomen kielessä ovat maailman parhaat kirosanat, joten niitä on Suomen sanaksi ehdotettujen listalla useita: hevonpaska, hevosen kyrpä, paska ja perkele.

Mämmi, Mifu, mustikka, salmiakki, nyhtökaura, pulla ja ruisleipä ovat uusia ja vanhoja suomalaisia syötäviä, jotka joidenkin mielestä kuvaavat suomalaisuutta prahaimmillaan. Omalla tavallaan nyky-Suomesta kertovat ehdotetut sanat kiky, länsimetro, kannustinloukkutyöryhmä, kipsisakka-allas, 3d-taivas, sössönsössönsössön tai hyvinvointivaltionpurkutalkoot .

Suomea tavalla tai toisella kuvaavat ainakin seuraavat ehdotetut sanat: sinivalkoinen, Suomi, suomi, suomineito ja suomen lippu. Nykyaikaa kuvaavat myös hästägkaappaus, homoviha, kvg, naapurivahti, palkaton työharjoittelu ja sipilöinti.

Aikansa kuva

Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Vesa Heikkinen on mielissään siitä, miten monipuolinen ja kirjava on ehdotettujen sanojen lista.

– Kun ajatellaan 100-vuotiasta Suomea, niin siellä on uusia ja vanhoja sanoja, kestosuosikkeja, runollisuutta ja kapulakieltäkin, kertoo Heikkinen.

Heikkisen mielestä ehdotetut sanat kuvaavat hyvin suomalaisten moniarvoisuutta ja kielellistä rikkautta. Oletuksena hänellä oli, että ehdotetuista sanoista suurin osa olisi kansallisromanttisia ilmauksia ja luontokuvastoa, esimerkiksi sauna, sisu, perkele, koivu, mustikkametsä tai rantakoivu.

– Mutta sieltä tuli esiin myös kriittinen ääni, kuten vaikkapa demokratiavaje. Nykyajasta taasen kertovat esimerkiksi sanat aivovuoto, länsimetro tai hillotolppaismi.

Kun ihmisiltä kysytään lempisanoja, usein tulevat mieleen joko perinteiset sanat tai tällä hetkellä pinnalla olevat sanat. Listalle eivät siis herkästi päädy esimerkiksi 1970-luvulla tai 1980-luvulla ihmisten huulilla olleet sanat.

Emojit
Kalsarikännit ovat päätyneet emoijiksi saakka. Ulkoministeriö

Kymmenen finalistia

Kaikista ehdotetuista sanoista Kotimaisten kielten keskus valitsi loppukilpailuun kymmenen sanaa. Ne ovat demokratiavaje, elähän, kalsarikännit, löyly, metsä, no niin, perkele, sauna, sinivalkoinen ja sisu.

Näistä kolme eniten ehdotettua sanaa olivat sisu, perkele ja sinivalkoinen.

Kotimaisten kielten keskuksen neuvottelukunta valitsee Suomen sanan kymmenen finalistin joukosta. Suomen sana julkistetaan 5. joulukuuta. Sen pitäisi siis kuvata parhaiten satavuotiasta itsenäistä Suomea.