Theresa Maysta tuli poliittinen zombie – kuolinisku on jo kärsitty, mutta seuraaja puuttuu

Theresa May
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

*LONTOO *Britannian pääministeri Theresa Mayllä ei mene hyvin. Hänen puoluekokouspuhettaan kuvailtiin etukäteen uran tärkeimmäksi: viimeiseksi mahdollisuudeksi vakauttaa huojuva asema konservatiivipuolueen johdossa katastrofaalisten parlamenttivaalien jälkeen.

Viimeviikkoinen puhe meni kuitenkin mönkään painajaismaisella tavalla. Tilaisuuteen livahtanut koomikko ojensi puheen aluksi Maylle “eropaperit” allekirjoitettavaksi. Yskänkohtaukset keskeyttivät pääministerin toistuvasti. Taustalle taiteillun tunnuslauseen liima petti ja kirjaimet varisivat lattialle kesken puheen.

Puhe oli vaikeuksiin hukkuvan Mayn viimeinen oljenkorsi, eikä konservatiivijohtaja saanut siitä otetta.

Brexit-pääministerillä on mahdoton tehtävä

Mayn asema heikkeni puoluekokouksessa entisestään, joten hänen kilpailijoidensa voisi kuvitella nyt lipovan huuliaan. Maytä vastaan tehtiin jo viime viikolla yksi, tosin epäonnistunut syrjäytysyritys puolueessa.

Theresa May yskii puoluekokouksen aikana.
Pääministeri Mayn puhe viime viikon puoluekokouksessa keskeytyi useaan otteeseen yskän takia.Facundo Arrizabalaga / EPA

Pääministerin pesti Britanniassa on kuitenkin tällä hetkellä brexitin myrkyttämä malja.

EU-ero myytiin Britannian kansalle katteettomilla fantasioilla ja lupauksilla. Räikein valhe oli se, että julkiselle terveydenhuollolle sataisi satoja miljoonia EU:n jäsenmaksuista säästyviä puntia viikottain.

Samalla on selvää, että Britannia ei tule saamaan tavoitteitaan läpi EU-eroneuvotteluissa.

Unioni ei voi hyväksyä sitä, että Britannia tekisi kauppaa entisen kaltaisilla ehdoilla, jos maa samalla hylkää unionikansalaisten vapaan liikkuvuuden ja kohtuullisen osallistumisen EU:n budjetin rahoittamiseen.

Jos Britannia saisi tällaiset myönnytykset, alkaisivat EU:n jäsenvaltiotkin vaatia erityisehtoja, ja koko unionin pohja murenisi.

Hullunrohkealle haasteelle löytyy hanakka vastaanottaja

Tällä hetkellä on hyvin vaikea nähdä tilannetta, jossa brexitistä tulisi eromielisten lupaama menestys. Britannia on eropäätöksen jälkeen pudonnut G7-maiden talouskasvuykkösestä pahnanpohjimmaiseksi.

Laskukierteessä olevan punnan arvon uskotaan laskevan ensi vuonna samalle tasolle euron kanssa, eikä halpa valuutta ole vauhdittanut vientiä toivotulla tavalla.

Samalla uhka siitä, että Britannia eroaa EU:sta ilman kunnollista kauppasopimusta on kasvanut. Eroneuvottelut ovat umpikujassa, sillä Britannian johto ei hyväksy sitä tosiasiaa, että maa on alakynnessä 27 valtion yhteenliittymää vastaan.

EU:ssa myönnytyksiin on entistä vähemmän halua, sillä brexit-päätöksen tehnyt maa ei voi enää uhkailla erolla.

Taloudellisen todellisuuden paljastuessa syyttävä sormi kohdistuu poliittiseen johtoon. Siksi Britannian pääministeriksi haluavan täytyy olla henkilö, jonka kunnianhimo voittaa arkijärjen.

Katseet kääntyvät ulkoministeri Boris Johnsoniin.

Winston Churchillistä kirjan kirjoittanut Johnson näkee pääministerin pestin kohtalonaan. Koko Britannia tietää Johnsonin havittelevan paikkaa, vaikka hän itse tämän kieltääkin.

Mayn puoluekokouspuheen aikana eropapereita tarjonnut koomikko ilmoitti yleisölle “olevansa Boriksen asialla”.

Johsonin Britannia olisi entistä epävakaampi

Jatkuvasti suustaan sammakoita päästelevän Johnsonin valinta olisi monelle järkytys. Suuri osa kansasta ei pidä häntä vakavasti otettavana poliitikkona – edes ulkoministeriksi nousemisen jälkeen.

Britannian ja Yhdysvaltain ulkoministerit istuvat vierekkäin.
Ulkoministeri Boris Johnson (vas.) hauskuutti Yhdysvaltain ulkoministeriä Rex Tillersonia maaliskuun lopulla Naton ulkoministerikokouksessa.Stephanie Lecocq / EPA

Johnsonin henkilökohtaiset kannatusluvut hipovat kuitenkin pilviä. Hömelöä imagoaan vaaliva entinen toimittaja on harvoja valtavirran brittipoliitikkoja, joka herättää kansassa suopeita tunteita.

Johnsonin kaltaisella “brexiteerillä” Britannian johdossa olisi oikeutuksensa. Brexitiä ajaneet poliitikot olisivat selkeästi maan ruorissa. He joutuisivat kantamaan vastuunsa ja näyttämään mihin pystyvät.

Taloudelliselta näkökannalta katsoen maa tarvitsisi kuitenkin Johnsonin vastakohdan. Jalat maassa elävän poliitikon, joka minimoisi brexitistä aiheutuvat kustannukset ajatellen kansan parasta ei vain omaa selviämistään.

Konservatiivipuolue on änkyräsiipensä vanki

Britanniassa on koettu kummallinen ilmiö, jossa konservatiivipoliitikot May etunenässä ovat kadottaneet selkärankansa.

Omat mielipiteet ja tietopohja heitettiin nurkkaan kansanäänestyksen jälkeen, puolueen jyrkän linjan EU-eromielisten ja ärhäkän iltapäivälehdistön pelossa. Pääministeri Maytä kuunnellessa on helppo unohtaa, että hän kampanjoi EU-jäsenyyden jatkamisen puolesta.

Konservatiivisuutta eli vakautta ja säilyttämistä ajava puolue näyttää nyt sitoutuneen lähes vallankumoukselliseen fantasiapolitiikkaan, jossa ei myönnetä sisämarkkinoilta eroamisen köyhdyttävän Britanniaa väistämättä.

Maassa tarvittaisiin aito keskustelu siitä, onko EU-maahanmuuton suitsiminen todella sisämarkkinaeron arvoista. Maata johtavalla konservatiivipuolueella ei näytä olevan tähän rahkeita.

Konservatiivipuolueessa keskitien poliitikan paluuta halajavilla ja Boris Johnsonia karsastavilla on yhteinen tavoite: lykätä johtajanvaihtoa siihen saakka, että tilalle löytyy vaalivoittoon kykenevä, vakaampi vaihtoehto.

Sellaista ei ole näköpiirissä.

Siksi makaaberi näytelmä, jossa poliittisen kuoliniskun jo kärsinyt May taivaltaa edelleen maan johdossa voi jatkua vielä pitkään. Monet arvelevat tosin, että hän on mennyttä naista viimeistään jouluun mennessä.