Pilaavatko huonot silmälasit näön? Moni silmiä koskeva uskomus ei pidä paikkaansa

Syyspäivät pimenevät, eikä ilman silmälaseja enää meinaa nähdä. Voivatko silmät peräti mennä pilalle, jos käyttää vanhentuneita rillejä?

silmälasit
silmälasit sanomalehden päällä
silmälasit sanomalehden päälläMårten Lampén / Yle

Me olemme rillipäinen kansa. Suomalaisista 65–70 prosentilla on käytössään silmälasit. Näön korjaustarve lisääntyy iän myötä.

– Parikymppisistä noin joka neljännellä on silmälasit, yli 70-vuotiaista lähes kaikilla, sanoo NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

NÄE-yhdistys on optikkoliikkeiden, yksityisten silmäklinikkayritysten ja optiikkamaahantuojien ja -valmistajien järjestö. Ja järjestön edustajana Panu Tast iloitsee siitä, että silmälaseista on apuvälineiden sijaan tullut suorastaan trendikkäitä asusteita, joita moni hankkii useampia.

– Suurimmalla osalla suomalaisista on käytössä kahdet tai useammat silmälasit. Suurin osa laseista on alle kaksi vuotta vanhoja.

Hyvä niin, sillä uskomus kuuluu, että vanhentuneilla voimakkuuksilla tai muuten epäsopivilla laseilla sinnittely vahingoittaa silmiä.

Vai vahingoittaako sittenkään?

Keräsimme kuusi uskomusta silmälaseista ja kysyimme Panu Tastilta, ovatko ne totta vai tarua. Tarkista, kuinka hyvin sinä tunnet silmäsi ja näkökykysi!

1. Kun lähinäkö alkaa heiketä ja ottaa käyttöön lukulasit, ei pian enää pärjää ilman niitä

Tarua. Silmälasien käyttö ei mitenkään vaikuta silmän sisäisen linssin ikääntymiskehitykseen. Näkökyvyn muutoksissa kyse on siitä, että silmän sisällä oleva linssi vähitellen jäykistyy iän myötä eikä enää pysty mukautumaan tarkasti lähikatseluun.

– Ikänäkö ei toimi niin, että eilen sitä ei ollut, mutta huomenna se paukahtaa päälle. Muutokset ovat yleensä hitaita.

Kun lukulasien käyttäjä tottuu terävään kuvaan, niin ilman laseja näkyvä epätarkka kuva tuntuu entistä epämiellyttävämmilltä.

miehellä pyöreät silmälasit
Mårten Lampén / Yle

2. Vanhentuneilla tehokkuuksilla varustetut tai kaverilta lainatut silmälasit pilaavat näön

Tarua tämäkin. Silmälasien vahvuus ei mitenkään vaikuta silmän fysiologisiin muutoksiin.

Väärillä silmälasivoimakkuuksilla voi saada aikaan epämukavaa oloa, epätarkkaa näköä, päänsärkyä ja silmien vetistymistä, mutta eivät ne näkökykyä pilaa.

3. Älykännykän runsas käyttö haittaa näköä

Totta. Tietokoneen ja kännykän käytön myötä lähelle katsomista on nykyään paljon enemmän kuin ennen. Lähikuormitus on silmille iso ongelma.

Silmän sisäistä linssistöä säätelevä lihaksisto voi mennä jumiin. Silloin voi syntyä valelikinäköisyydeksi kutsuttu tila. Siinä kauas näkeminen muuttuu epätarkaksi, koska silmälihakset ovat jumiutuneet lähinäkötilaan.

Jumitus laukeaa oikealla hoidolla, kuten silmäjumpalla tai lähityöskentelyyn tarkoitetuilla silmälaseilla.

4. Hämärässä lukeminen pilaa näkökyvyn

Jälleen tarua. Yleensä näin varoittelevat vanhemmat tai isovanhemmat lapsiaan tai lapsenlapsiaan, joilla on vielä hyvä näkökyky. Valon tarve lisääntyy voimakkaasti, kun silmän optiikka ja väliaineet ikääntyvät.

Valaistuksen heikkous ei vaikuta silmän normaaliin fysiologiseen ikääntymiskehitykseen.

neisella silmälasit päässä
Mårten Lampén / Yle

5. Jos elämäntilanne on hyvin vaikea ja väsyttävä, silmät voi "itkeä päästään"

Osittain totta. Kun vireystila heikkenee pitkäaikaisen väsymyksen tai muun syyn takia, vähenee silmälihasten kyky korjata olemassaolevaa taittovirhettä. Ihmisestä voi tällöin tuntua, että näkö heikkenee hetkessä.

Stressi, suru tai valvominen eivät kuitenkaan aiheuta taittovirhettä. Väsyneenä olemassaoleva virhe vain tulee näkyväksi.

6. Huoltoaseman tai ruokakaupan valmislasit pilaavat silmät

Tarua. Jälleen kerran, mikään linssi silmän edessä ei vaikuta silmän fysiologiseen ikääntymiskehitykseen.

Ainoa riski on, että valmislaseja ostavilta jää silmien terveystarkastus tekemättä. Optikolla käynti paljastaa myös mahdollisen tarpeen silmälääkäritutkimukselle.