Zikaa pelättiin, muita tauteja saatiin – Rion olympialaisissa varauduttiin väärään virukseen

Moni Yhdysvalloissa tutkituista toi olympialaisista mukanaan Länsi-Niilin viruksen. Samaan aikaan Brasiliassa varaudutaan zikan uuteen uhkaan.

Zikavirus
Team USA -paitaan pukeutunut mies verikokeessa.
Brasiliasta palannut olympiaväki antoi verinäytteitä tutkijoille. Charlie Ehlert / Utahin yliopisto

Viime vuoden kesäolympialaisten alla Rio de Janeiroon matkustaneita urheilijoita ja kisaturisteja varoitettiin zikaviruksesta, jota moskiitot levittivät Brasiliassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan muihin pienten siivekkäiden aiheuttamin uhkiin olisi kannattanut varautua enemmän.

Brasiliaan oli julistettu vuotta aiemmin poikkeustila zikaepidemian vuoksi. Olympialaisten aikaan epidemia oli juuri ollut huipussaan.

Joissakin maissa annettiin matkustussuosituksia ja jopa -rajoituksia etenkin lasta odottaneille kisaturisteille, sillä virus voi aiheuttaa sikiölle vakavan kehityshäiriön, joka ulospäin näkyy usein lapsen pienipäisyytenä. Jopa olympialaisten lykkäämistä tai siirtämistä pois Brasiliasta väläytettiin.

Ei lainkaan zikatartuntoja

Jotkut asiantuntijat varoittivat, että zika saattaisi lähteä leviämään ympäri maailmaa urheilijoiden ja kisaturistien mukana. Joukko oli iso, kymmenen tuhatta urheilijaa ja puoli miljoonaa katsojaa. Moniko heistä saisi zikatartunnan joko hyönteisen pistosta tai suojaamattomasta seksistä ja veisi sen tuliaisena kotimaahansa?

Utahin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksen perusteella ne tartuntatautien tuntijat, joiden mukaan riski oli olemattoman pieni, olivat oikeassa.

Tutkijat tekivät olympialaisiin tai niitä seuranneisiin paraolympialaisiin osallistuneille yhdysvaltalaisurheilijoille verikokeita etu- ja jälkikäteen.Näytteitä antoi 457 ihmistä. Palaajilta ei löytynyt lainkaan zikaviruksia. Sen sijaan 32 tutkitulla oli muu hyönteisten levittämän trooppisen taudin tartunta.

27:llä oli Länsi-Niilin virus, kolmella chikungunyavirus ja kahdella denguekuumetta aiheuttava virus. Kukaan ei sairastunut vakavasti, mutta kolme oli hakenut hoitoa lieviin oireisiin pari viikkoa kotiinpaluunsa jälkeen. Kaikki kolme tautia voivat pahimmillaan vammauttaa tai jopa viedä hengen.

Koeputkellinen verta.
Yhdysvaltain olympia- ja paraolympiajoukkueen jäseniltä otettiin verikokeita ennen ja jälkeen kisojen. Charlie Ehlert / Utahin yliopisto

Tutkija yllättyi muiden tartuntojen määrästä

Tulokset osoittavat, että zikan aiheuttamassa kohussa unohtuivat muut, zikaa pitkäaikaisemmat kansanterveysuhat, sanoo Utahin yliopiston tartuntatautitutkija Krow Ampofo.

Hän pitää muiden trooppisten tartuntatautien yleisyyttä verinäytteissä yllättävän suurena. Tulokset alleviivaavat syitä, joiden vuoksi terveysviranomaiset kehottavat trooppisilla alueilla matkailevia valppauteen, hän sanoo.

Zikaa ei silti ole selätetty

Olympialaisten jälkeen zika on kadonnut länsimaiden otsikoista, mutta vaara ei ole ohi. Mutaatiot ovat muuttamassa virusta niin, että se saattaa karata diagnoosimenetelmien ja rokotteen kehittäjien ulottumattomiin, pelkää brasilialaisen São Paulon yliopiston (siirryt toiseen palveluun) professori Edison Luiz Durigon.

– Nykyisin zikaviruksia on vain yksi, ja tartunnan voi saada vain kerran. Mutta virus muuttuu koko ajan, enkä hämmästyisi, jos meillä ennen pitkää olisi zikan versiot 2, 3 ja 4, Durigon sanoo.

Virus viipyy elimistössä pitkään.

Tutkimuksessa kerättiin useiden kuukausien ajan viikoittain kolmen ihmisen veri-, sylki-, virtsa- ja siemennestenäytteitä. Koehenkilöiden elimistössä oli zikavirus, mutta se ei aiheuttanut heille oireita.

Kun ruumiinnesteistä eristetyn viruksen perimä purettiin, tutkijat totesivat sen erilaiseksi saman ihmisen virtsassa ja siemennesteessä. Kaikilla tutkituilla virus oli tulehduksen viime vaiheessa erilainen kuin tarttuessaan potilaaseen.

Virus osoittautui myös hyvin sitkeäksi vieraaksi. Molempien miespotilaiden siemennesteessä oli suuria määriä viruksia jopa puolen vuoden ajan. Toisen syljessä zika viipyi kolme kuukautta.

Neljän kuukauden ikäistä, pienipäistä Ana Beatriz vauvaa kylvetetään.
Ana Beatriz syntyi pienipäisenä äitinsä saatua zikatartunnan.Percio Campos / EPA

Äidin oireettomuus voi kostautua lapselle

Zikan tarttuminen seksissä lisää taudin leviämisuhkaa huomattavasti, Durigon huomauttaa. Hänen mielestään on virhe keskittyä pelkästään neuvomaan naisia välttämään hyönteisiä ja heidän testaamiseensa, kun he ovat raskaana. Lääkärit sivuuttavat sen tosiasian, että tartunta voi olla peräisin mieheltä, Durigon sanoo.

Seuraavaksi tutkijat aikovat kerätä São Paulon osavaltiosta lisää näytteitä sen selvittämiseksi, kuinka monella todellisuudessa on zikatartunta. Se ei ole ilmiselvää, sillä jopa neljä viidestä selviää tartunnasta ilman oireita.

Tutkijat kantavat erityistä huolta lapsista, jotka saavat zikan sikiöinä oireettomalta äidiltä. Heillä saattaa olla aivovaurio, vaikka heidän päänsä on normaalin kokoinen, eikä heitä siksi ymmärretä tarkkailla varhaislapsuudessa.

– Ongelmat ilmenevät vasta myöhemmin liikkumis- ja oppimisvaikeuksina. Meille saattaa syntyä kokonainen sukupolvi lapsia, joilla on monenlaisia komplikaatioita, emmekä osaa auttaa heitä, Durigon sanoo.