Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti

Hallituksessa syntyi soten viime metreillä erikoinen kiista. Onko asiakasseteli subjektiivinen oikeus?

Sisäministeri Paula Risikko ja perus- ja perhepalveluministeri Annika Saarikko. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus pääsi maanantain vastaisena yönä sopuun soten valinnanvapauspykälistä. Maanantaina perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) iloitsi sovun syntymisestä Twitterissä.

Pian selvisi, että Annika Saarikko ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) olivat kovin erimielisiä siitä, mitä viikonlopun neuvotteluissa oli sovittu. Soten avainministerit antoivat keskenään ristiriitaisia lausuntoja asiakassetelistä.

Mikä ihmeen asiakasseteli? Vuoden 2021 alusta asiakas voi valita vapaasti yksityisen ja julkisen sotekeskuksen välillä.

Mikäli asiakas tarvitsee päiväkirurgiaa, maakunnan on tarjottava asiakasseteli, jolla kansalainen voi ostaa vaikkapa kaihileikkauksen maakunnan hyväksymältä yritykseltä. 

Kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikko totesi , että asiakasseteli on subjektiivinen oikeus samalla tavalla kuin esimerkiksi päivähoito. Jokaisella lapsella on oikeus 20 tunnin päivähoitoon viikossa.

Saarikon mukaan asiakasseteli ei ole subjektiivinen oikeus, eikä sellaisesta ole sovittu.   

Mitä yön tunteina sovittiin?

Risikko toisti kantansa keskiviikkona Ylen haastattelussa. Onko keskustalla ja kokoomuksella aivan eri käsitys siitä, mitä yön tunteina päätettiin?

– Kyllä silloin selkeästi sovittiin, että maakunnan on tarjottava asiakasseteliä tiettyyn tarkoitukseen ja tietyillä ehdoilla. Asiakasseteli on subjektiivinen oikeus, Risikko sanoo.

Valinnanvapaus on sote-uudistuksessa nimenomaan kokoomuksen keskeinen vaatimus. Asiakasseteli vahvistaa yksityisten sosiaali- ja terveysfirmojen asemaa markkinoilla.

Keskustan riveissä kiehuu. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on eri linjoilla.

– Valinnanvapauskeskustelussa voi tulla sellainen kuva, että asiakas voi vain ilmoittaa haluavansa asiakassetelin. Tosiasiassa oikeus perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemään arvioon siitä, mitä palveluja asiakas tarvitsee.

Miksi ei puhuta kuluista?

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hallituksen pitäisi keskittyä termeistä kinastelun sijaan valinnanvapauden hintaan.

Sote-uudistuksen ideana on hillitä terveydenhoidon kustannuksia kolmella miljardilla. Mitä, jos nekin, jotka ennen maksoivat kaihileikkauksensa itse, ryntääväät sote-keskukseen vaatimaan asiakasseteleitä? 

Myös suurimman oppositiopuolueen SDP:n suurin huolenaihe on, että asiakasseteli tulee kalliiksi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) ihmetteli tiistaina, miten kunnissa voidaan enää päättää, kenen hoito on kiireisintä.   

Vaarana on se, että kustannukset karkaavat käsistä ja lääkärit loppuvat kesken.