Tuhlaatko tietämättäsi energiaa? Tee kotona ainakin nämä 6 pientä ekotekoa

Esimerkiksi kylpyhuoneen oven sulkeminen voi vähentää sähkönkulutusta merkittävästi.

energiankulutus
Kissa kylpyhuoneen lattialla.
Gail Tanski / AOP

Kotona saattaa kulua energiaa – ja rahaa – täysin hyödyttömiin asioihin. Motivan asiantuntijoiden vinkeillä vähennät turhaa energiankulutusta.

1. Sulata pakasteet jääkaapissa

Pakasteiden sulattaminen vähentää jääkaapin viilennystarvetta, sillä pakasteet tuottavat kylmää. Kun jääkaappiin tai pakastimeen menevät elintarvikkeet puolestaan vaativat viilennystä, ne voi talvella jäähdyttää vaikkapa parvekkeella. Lämpimien ruokien laittaminen pakastimeen kuluttaa energiaa.

2. Imuroi jääkaapin takaosa

Pölyt kannattaa imuroida jääkaapin takaosasta kerran tai pari vuodessa. Se kannattaa sekä paloturvallisuuden että laitteen energiankulutuksen vuoksi. Jos jääkaapin lauhdutin ei pysty toimimaan kunnolla, laite pyrkii jatkuvasti viilentymään. Noudata laitevalmistajan ohjeita ilmankiertotilasta. Jääkaapin etäisyyden seinään ja muihin kalusteisiin pitää olla ohjeiden mukainen.

3. Sulje kylpyhuoneen ovi, jos käytät lattialämmitystä

Lattialämmitetyn kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni, sillä oleskelutilojen muutamaa astetta viileämpi ilma alkaa muuten virrata sinne avonaisen oven kautta. Lattialämmityksen termostaatti pyrkii pitämään kylpyhuoneen lämpötilaa yllä, jolloin lattialämmitys kuluttaa paljon enemmän energiaa. Jos kotonasi asuu kissa, voisitko sijoittaa hiekkalaatikon muualle kuin kylpyhuoneeseen?

4. Älä tuuleta ja lämmitä yhtä aikaa

Jos haluat pitää esimerkiksi makuuhuoneen viileänä, tarkista ensin, että patterin termostaatti on kiinni. Pidä myös muita viileämmän huoneen ovi suljettuna, sillä muuten viereisen huoneen patteri lämmittää täysillä.

Latauskaapeleita jatkopiuhassa.
Henrietta Hassinen / Yle

5. Kytke viihdelaitteet ja verkkopäätelaite jatkojohtoon, jossa on virtakytkin

Kun kytkee viihdelaihteet jatkojohtoon, jossa on virtakytkin, saa kaikki laitteet napsautettua kerralla päälle ja pois. Varsinkin uusissa laitteissa yksittäisten laitteiden energiankulutus on lepotilassa pieni, mutta monta vimpainta yhdessä voivat kuluttaa paljonkin energiaa. Jos kaikki suomalaiset sulkisivat pelkästään verkkopäätelaitteen kahdeksaksi tunniksi joka päivä, säästettäisiin Motivan laskelmien mukaan arviolta 1800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran energiaa.

6. Vähennä edes hiukan lämpimän veden kulutusta

Suihkussa kuluu tavallisesti vettä noin kaksitoista litraa minuutissa, käsienpesuhanaa käyttäessä noin kuusi litraa minuutissa. Pystyisitkö peseytymään hiukan nopeammin? Lisäksi suihkupään voi vaihtaa vettä säästävään malliin. Hanojen vesivirtaamat voi tarkistaa ja säätää vaikkapa huoltomiehen avustuksella.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Energiansäästöviikkoa. (siirryt toiseen palveluun) Lisää kodin ekoneuvoja (siirryt toiseen palveluun) löydät Motivan nettisivuilta.