Hyppää sisältöön

EU ehdottaa kompromissia eurooppalaisen talletussuojan rakentamiseksi

Suomi on vastustanut talletussuojan siirtämistä EU-tasolle nykytilanteessa. Nyt komissio ehdottaa pieniä myönnytyksiä, joiden on tarkoitus vastata pohjoisten maiden huoliin.

EU-komissaari Valdis Dombrovskis uskoo, että hallitsemattomastakin brexitistä selvitään rahoitusmarkkinoilla rauhallisesti siirtymäaikojen turvin. Kuva: olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL Euroopan komissio on liudentanut ehdotustaan eurooppalaisen talletussuojarahaston rakentamisesta.

Kompromissiesitys tarkoittaisi, että eurooppalaiseen järjestelmään siirryttäisiin vasta, kun pankkien riskit on todettu riittävän alhaisiksi.

Uutena tavoitteena on ottaa eurooppalainen rahasto osittaiskäyttöön vuonna 2022. Alkuperäisen aikataulun mukaan talletussuoja oli tarkoitus siirtää kokonaan EU-rahaston hoidettavaksi vuonna 2024.

Nykyisin tallettajien suoja perustuu yksinomaan kansallisiin rahastoihin. Komissio on halunnut siirtää korvausten maksamisen EU-tasolle, jotta pankkien kaatuminen ei voisi syöstä yksittäistä jäsenmaata velkaongelmiin.

Eurooppalainen talletussuojarahasto toimisi kompromissiehdotuksen mukaan ainakin siirtymävaiheen ajan kansallisten rahastojen rinnalla, eli osa korvauksista maksettaisiin kansallisesta ja osa eurooppalaisesta talletussuojarahastosta.

Tavoite säilyy

Esitys ei enää mainitse tavoitetta tai vuosilukua, jolloin eurooppalainen rahasto olisi yksinomaisesti vastuussa talletussuojasta.

– Emme kuitenkaan ole muuttamassa tavoitettamme saada aikaan täysin eurooppalainen järjestelmä, sanoi asiasta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Hän korosti myös, että komissio ei ole antamassa asiasta uutta lakiesitystä, vaan ehdottaa vain jäsenmaille keinoja joilla nykyinen esitys saataisiin liikkeelle.

Komission kaksi vuotta sitten antama alkuperäinen esitys on jumiutunut jäsenmaiden vastustukseen. Esimerkiksi Suomi ja Saksa ovat vedonneet siihen, että pankit eivät ole vielä riittävän tukevalla pohjalla.

Talletussuojaa tarvitaan, jotta tallettajat saavat rahansa takaisin pankin joutuessa talousvaikeuksiin. Eurooppalaiset säännöt takaavat, että talletukset korvataan 100 000 euroon saakka.

Nordean pääkonttorin muutto Suomeen tarkoittaa, että Suomen kansallisesta rahastosta korvattavien talletusten määrä kasvaa kolme kertaa nykyistä suuremmaksi, kun Suomen rahaston piiriin tulevat Nordean asiakkaat myös Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.