Häikäilemättömät huijarit vanhusten kimpussa – valepoliiseista tehty rajusti lisää uusia rikosilmoituksia

Oulussa valepoliiseina esiintyneet ovat onnistuneet huijamaan yli 150 000 euroa iäkkään ihmisen pankkitililtä. Tekijät kalastelevat pankkitietoja puhelimessa.

Valepoliisi
vanhempi mies pitää kännykkää kädessä
Valepoliisit kalastelevat iäkkäiden pankkitunnuksia puhelimitse.Ismo Pekkarinen / AOP

Valepoliisi-ilmiöstä on tullut todella vakava ongelma, sanoo Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Nina Similä. Oulussa poliisin tietoon on tullut heinäkuun ja elokuun puolivälin aikana yli 60 tapausta.

Lapin poliisilaitoksen alueella yrityksiä on parin viikon aikana ollut 20. Similän mukaan ilmiön vakavuus tuli esille myös viikko sitten valtakunnallisessa valepoliisiseminaarissa.

Kesällä tuli ilmi tapaus, jossa tililtä vietiin 150 000 euroa.

Nina Similä

Rahalliset menetykset ovat Nina Similän mukaan vähintään yli 10 000 euroa.

– Kesällä tuli ilmi tapaus, jossa tililtä vietiin 150 000 euroa. Tässä on taustalla iso joukko tekijöitä, ja rikosnimikkeitä on useita. Juttu on etenemässä syyteharkintaan, Nina Similä sanoo.

Pankkitietoja urkitaan puhelimessa

Poliiseina esiintyvät ja pääasiassa iäkkäille soittelevat huijarit yrittävät urkkia puhelimitse pankkitunnuksia.

– Henkilöt esiintyvät erittäin luotettavasti ja puhuvat kirjakieltä. He puhuvat haluavansa auttaa iäkästä henkilöä jonkun uhkan takia ja sen vuoksi heidän rahansa on vietävä suojaan, Nina Similä kertoo.

Taustalla on myös bulvaanikuvio.

Nina Similä

Nina Similä painottaa, että poliisi ei koskaan kysy puhelimitse tai sähköpostilla ihmisten pankkitunnuksia.

Similän mukaan pankkitietojen saamisen jälkeen tekijät tyhjentävät uhrin tilin nopeasti.

– Pankit ovat kyllä hereillä, mutta eivät aina ehdi reagoida tällaisissa tilanteissa.

Ammattimaisesti järjestettyä rikollisuutta

Teoista on epäiltyinä useita eri henkilöitä, ja tällä hetkellä Oulussa poliisin kiinniottamana on noin 30-vuotiaat mies ja nainen. Similän mukaan heillä ei ole vastaavaa rikostaustaa.

– Valepoliiseina esiintyy suomalaisia henkilöitä, mutta tekijäpiiri näyttää laajenevan. Taustalla on myös bulvaanikuvio, jossa rahat käyvät kyseisen henkilön tilillä. Tämä on ammattimaisesti järjestettyä toimintaa. Juttuja on hankala selvittää, Nina Similä kertoo.

Valepoliisihuijauksia tutkitaan rikosnimikkeillä virkavallan anastus ja petos tai petoksen yritys. Tällaisissa vakavissa rikoksissa yrityskin on rangaistava.