Vaasan raviradan paikalle rakentuu värikäs ja eurooppalainen kaupunginosa – huippupaikalle tulee koti vähintään 2000 asukkaalle

Alueen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2020.

asuinalueet
Havainnekuva Ravilaakson suunnitteilla olevasta kaupunginosasta.
Ravilaakson kaupunginosasta on suunniteltu värikästä.Mandaworks

Vaasan raviradan paikalle rakennetaan noin kymmenen vuoden sisällä kokonainen uusi kaupunginosa 2000–2500 asukkaalle. Sijainti on uudelle kaupunginosalle poikkeuksellinen, sillä alueelta on matkaa Vaasan kauppatorille alle kaksi kilometriä.

Visio alueesta herättää kiinnostuksen. Ravilaaksoksi nimetystä kaupunginosasta halutaan vanhaa eurooppalaista pikkukaupunkia muistuttava alue, jonne rakennetaan toisiinsa kiinnittyviä erikorkuisia ja erivärisiä kerrostaloja.

Sekaan ripotellaan kaupunkipientaloja, kahviloita ja useita pieniä aukioita. Alueesta halutaan yhteisöllinen ja persoonallinen.

– Kaupunginosan sykkivä sydän on iso keskusaukio, jossa tapahtuu paljon. Sinne tulee torimyyntiä, esiintymislava ja ravintoloiden terasseja, kertoo kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges, joka vastaa alueen kaavoituksesta.

Ympäröiviin kortteleihin on suunniteltu muun muassa ravintoloita, lähikauppa sekä asukkaiden yhteiseen käyttöön tulevia tiloja.

Alueen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2020. Tavoitteena on, että ensimmäiset asukkaat pääsisivät muuttamaan alueelle vuonna 2022 tai 2023.

Oliver Schulte-Tigges Vaasan raviradalla esittelemässä Ravilaakson suunnitelmia.
Kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tiggesin mukaan suomalaisissa lähiöissä yhteisöllisyyden luominen on haaste. Ravilaaksossa sen syntymiseen pyritään vaikuttamaan jo suunnitteluvaiheessa.Jarmo Panula/Yle

Hintataso pyritään pitämään maltillisena

Asuntoja Ravilaaksoon tulee 1600–1800. Schulte-Tigges uskoo, että niille on pitkällä aikavälillä tarvetta. Hänen mukaansa näin keskeiselle paikalle kannattaa rakentaa asuntoja.

Alueen sijainti ja arkkitehtuuri herättävät kysymyksen alueen hintatasosta. Schulte-Tiggesin mukaan kaupungilla on kuitenkin keinoja ohjata asuntojen hintoja.

– Asiaan panostetaan paljon. Meillä on tehtynä asunto- ja maapoliittinen ohjelma ihan tätä aluetta varten, jotta alueelle tulee riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja, Schulte-Tigges sanoo.

Keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa asuntojen kokovalikoimaan vaikuttaminen ja kaupungin omien vuokra-asuntojen rakentaminen.

Visiossa luotetaan kivijalkaliikkeisiin

Ravilaakson vision takana on ruotsalainen arkkitehtitoimisto Mandaworks, joka voitti vuonna 2014 ratkenneen alueen suunnittelukilpailun. Alueen halutaan kunnioittavan historiaa säilyttävää Vaasan keskustaa sekä jatkavan keskustan ruutukaavaa.

Schulte-Tigges haluaa uskoa sellaisen kaupunginosan menestymiseen, jossa panostetaan yhteisöllisyyteen, ja jonne rakennetaan tiloja myös kivijalkaliikkeille.

– Alue ei kilpaile Vaasan keskustan kanssa, vaan lisää kaupungin toimivuutta paikkana, jossa pienimuotoinenkin liiketoiminta saa mahdollisuuden toimia, ja jossa syntyy sattumanvaraista kohtaamista ja yhteisöllisyyttä.

Alue myös yhdistää Vaasan keskustan jalkapallostadioniin ja Kaarlen kenttään.

Karttapiirros Ravilaakson suunnitteilla olevasta kaupunginosasta.
Ravilaakso rakentuu ruutukaavan pohjalta.Mandaworks

Aluksi kilpailutetaan yksi kortteli

Alueella tehdään jo maansiirtotöitä, sillä ennen rakentamisen aloittamista alavaa maata täytyy korottaa. Asemakaavan luonnos oli esillä ja kuntalaisten kommentoitavana syyskuun ajan. Seuraavaksi se etenee ehdotusvaiheeseen.

Tällä hetkellä taustatöitä tehdään ensimmäisenä rakennettavan hyvinvointikorttelin suunnittelukilpailun eteen. Kilpailussa etsitään korttelille konseptia ja toimijakumppanuuksia. Kilpailu on tarkoitus avata loka-marraskuun aikana.

Kortteliin tulee ainakin ravintola, monikäyttöisiä yhteistiloja ja todennäköisesti kaupungin vuokra-asuntoja.

– Korttelissa yritetään saada kaikki halutut visiot toteutumaan, jotta se voisi toimia esimerkkinä muulle rakentamiselle.

Korjattu 20.10. kello 9.18: Kaava etenee seuraavaksi ehdotusvaiheeseen, ei esitysvaiheeseen.