Herätys: Niinistö presidentiksi ehkä jo 1. kierroksella, suomalaistoimittajaa vainottiin Turkissa ja etelään lisää sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Presidentinvaalit 2018

Kysely: Niinistö kahmisi äänet

Sauli Niinistö on ylivoimainen ennakkosuosikki myös seuraavaksi presidentiksi. Ylen kyselyssä 76 prosenttia suomalaisista äänestäisi Niinistöä presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella. Toiseksi suosituin ehdokas on vihreiden Pekka Haavisto 14 prosentin kannatuksella. Mahdollisella vaalin toisella kierroksella Niinistö löisi kaikki vastaehdokkaansa selvin lukemin.

Niinistön luvut ovat kovat mutta eivät lopulliset. Silti nyt saattaa käydä ensi kertaa niin, että presidentti valitaan jo ensimmäisellä kierroksella, kirjoittaa politiikan toimittaja Pirjo Auvinen analyysissään.

Presidentti Sauli Niinistö
Presidentti Sauli NiinistöHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Dokumentit paljastavat  yksityiskohtia suomalaistoimittajan vainosta

Yle on saanut sanomalehti Wall Street Journalilta dokumentteja, jotka todistavat, että Turkin oikeusviranomaiset yrittivät järjestelmällisesti vaientaa suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin.

Albayrak on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa. Lue vaietuista yksityiskohdista täältä.

Toimittaja Ayla Albayrak.
Ayla AlbayrakJuha Heikanen / Yle

Selkeyttä sote-uudistukseen?

Soten valinnanvapauslain yksityiskohdat selviävät. Vuoden 2021 alusta asiakas saa valita joko julkisen tai yksityisen pyörittämän sotekeskuksen. Erikoissairaanhoidon palveluita saa asiakasseteleillä. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät käsittelevät hallituksen lakiluonnosta tänään iltapäivällä.

Lääkäri mittaa verenpainetta.
Milla Takala / Lehtikuva

Kalifornian maastopaloissa kuollut jo 21

Kalifornian viinimailla riehuvat maastopalot ovat levinneet yhä uusille alueille keskiviikkona. Voimakkaat tuulen puuskat ovat levittäneet paloja. Jo ainakin 21 ihmistä on kuollut. Uhriluvun pelätään nousevan, koska ihmisiä on kateissa. Sunnuntaina alkaneet palot ovat tuhonneet ainakin 3 500 kotia ja yritystä.

Palanut postilaatikko ja muita kodin jäännöksiä Yhdysvaltain Kaliforniassa 11. lokakuuta.
Kalifornian maastopaloissa on kuollut ainakin 21 ihmistä.John G. Mabanglo / EPA

Trump uhkaa perua tv-yhtiön toimiluvan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tuohtunut televisioyhtiö NBC:lle sen uutisesta, jonka mukaan Trump haluaisi kymmenkertaistaa Yhdysvaltain ydinasearsenaalin. Trumpin mukaan uutinen oli "valeuutinen" ja "puhdasta fiktiota". – Missä vaiheessa näiden yhtiöiden toimiluvat voidaan kyseenalaistaa, kun niiltä tulee valeuutisia. Ne ovat vahingollisia maalle, Trump tviittasi.

Etelään lisää sateita

Tänään torstaina on luvassa lisää sateita etelään. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan lounaisimmassa Suomessa sataa jo aamulla ja päivällä etelässä. Vettä voi tulla 20-40 millimetriä. Muualla maassa päivä on pilvinen. Lue lisää yle.fi/saa.

Torstain sääkartta.
Yle