Talvi ei yllättänyt enontekiöläisiä tänäkään vuonna - "Lunta jo oikein odotetaan"

Ei se talvi yhtäkkiä tule, sillä mehän seuraamme koko ajan luonnon kiertokulkua ja vuodenaikoja, sanoo karesuvantolainen Saara Ketola.

sää
Eanodat Enontekiö muohta lumi 11.10.2017
Yle / Anni-Saara Paltto

Tällä viikolla pohjoisimmassa Lapissa on päästy nauttimaan siitä, että maa on ollut valkoisena monin paikoin. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Tunturi-Lappi ja osa pohjoisinta Lappia on saanut virallisen ensilumensa keskiviikkona. Vaikka lumi onkin jo suurelta osin sulanut, talvi tekee tuloaan Lappiin.

"Talvi yllätti autoilijat" - tämä otsikko valtaa mediat joka syksy, kun eteläinen Suomi saa ensimmäisen lumipeitteen. Enontekiöllä talvi ei tule yllättäen eikä salaa. Karesuvantolainen Saara Ketola katsoo joka aamu ikkunasta ulos toivoen lunta.

– Ei se talvi yhtäkkiä tule. Mehän seuraamme koko ajan luonnon kiertokulkua ja vuodenaikoja. Luulisi eteläsuomalaistenkin seuraavan. Miten se voi edes yllättää? Me kyllä tiedämme täällä, että talvi tulee. Olen jo vaihtanut talvirenkaatkin. Ennakoin, kun tiesin, että kylmenee, kertoo Saara Ketola.

Saara Ketola Enontekiö Eanodat ensilumi muohta
Saara Ketola pääsi keskiviikkoaamuna jo puhdistamaan autoa lumesta.Yle / Anni-Saara Paltto

Enontekiön Karesuvannossa mitattiin keskiviikkoaamuna 2 cm lunta. Lumen peittämä valkoinen maa saa Saara Ketolan mielen kirkastumaan.

– Kyllähän sitä talvea jo alkaa odottaa, ilman lunta on niin pimeää. Lumi tuo valoa. Syksyllähän kaikkein ikävintä on se aika, kun lehdet ovat tippuneet puista, sataa ja on pimeää. Odotan jo talvea, se saisi jo tulla, sanoo Saara Ketola.

Lumi ja pakkanen ovat tärkeitä varsinkin porotöiden kannalta.

– En ole vielä hakenut moottorikelkkaa varastosta. Täytyy odottaa, että maa jäätyy. Kaikkein huonoin homma on se, jos sataa lunta, eikä maa ole jäätynyt. Olen kyllä odottanut kylmiä ilmoja ja pakkasia, että maa jäätyisi ja talvi tulisi, niin kuin ennen muinoin. Sitten pääsisi porotöihinkin, sanoo Saara Ketola.

Eanodat Enontekiö lumi muohta geaidnu
Eanodat / Enontekiö 11.10.2017Yle / Anni-Saara Paltto

"Joka vuosi lumi tulee ja se on aina mukavaa"

Enontekiöläinen Mihku Näkkäläjärvi päivittää innokkaasti sosiaaliseen mediaan sääkuvia. Keskiviikkona hän pääsikin postaamaan ensilumenkuvat Hetasta. Näkkäläjärven mielestä enontekiöläiset ja muutenkin pohjoisen ihmiset osaavat varautua talven tuloon.

– Ei voi sanoa, että talvi yllätti. Joka vuosi se lumi tulee. Se on aina mukavaa, kun lumi tulee ja sitten on se rengassavotta edessä. Kesärenkaat on vielä itselläkin autossa alla, kun en jaksanut alkaa vaihtamaan renkaita, vaikka tiesin, että lunta tulee ja näkihän sen jo illalla, että lunta alkaa sataa. Olisin voinut vaihtaa, mutta en viitsinyt, täytyy nyt sitten varmaan tänään vaihtaa, naurahtaa Mihku Näkkäläjärvi.

Mihku Näkkäläjärvi Hetta Enontekiö 11.10.2017 Eanodat
Mihku Näkkäläjärvellä on renkaiden vaihto edessä.Yle / Anni-Saara Paltto

Mihku Näkkäläjärvi ei voi kun ihmetellä, joka syksyisiä "Talvi yllätti"-otsikoita.

– Kyllä minä olen itse naureskellut joka vuosi, että miten se voi sillä lailla yllättää kun sen tietää, että se talvi tulee. Kyllä nyt luulisi, että siihen voi joka vuosi varautua. Minusta me pystymme enemmän elämään kelien mukaan täällä pohjoisessa. Tuntuu aina, että etelässä Lahdentie muistuttaa sotatannerta kun tulee lunta. Meillä se vain lumi tulee ja sillä mennään, minusta tuntuu, että olemme parempia varautumaan, sanoo Mihku Näkkäläjärvi.

Ounasjärvi, Ovnnešjávri, Eanodat, Enontekiö, muohta, lumi, ensilumi
Ounasjärvi, Enontekiö 11.10.2017.Yle / Anni-Saara Paltto
Eanodat, Enontekiö, muohta, lumi, ensilumi, tie
Eanodat / Enontekiö 11.10.2017Yle / Anni-Saara Paltto