Uuninlämmittäjillä vaarallisia vanhoja tapoja – jopa häkämyrkytyksen oireita vähätellään

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan tulisijoja lämmitetään edelleen sitkeästi vanhoihin ja vaarallisiin uskomuksiin luottaen.

Talon lämmitys
Puut palavat tulisijassa.
Risto Koskinen / Yle

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on huolissaan asuntojen korkeista häkäpitoisuuksista. Ensihoitajat ovat törmänneet useita kertoja syksyn aikana tilanteisiin, jossa ihmistenoireet ovat johtuneet häkämyrkytyksistä.

– Onneksi vakavilta onnettomuuksilta ollaan säästytty, mutta läheltä piti -tilanteita on ollut eli henkilöillä on ollut häkäpitoisuuksista johtuvia oireita, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi kertoo.

Pohjois-Karjalassa asuntojen häkäpitoisuudet mitataan aina ensihoitotehtävien ja palotarkastusten yhteydessä.

Sulkupelti laitetaan kiinni liian aikaisin

Yleisin syy korkeisiin häkäpitoisuuksiin on pelastuslaitoksen mukaan tulisijan väärä käyttötapa. Vääränlaista käyttöä esiintyy sekä kokeneissa että nuoremmissa tulisijan käyttäjissä.

– Kokeneiden käyttäjien keskuudessa liikkuu edelleen sitkeästi vanhan kansan uskomus, jonka mukaan savuhormin sulkupellin voi panna kiinni, kun pesässä on jäljellä sininen liekki tai hehkuva hiillos. Näinhän se ei ole, vaan tämä on vaarallinen tapa, Markus Viitaniemi toteaa.

Viitaniemen mukaan uskomus on vahvassa ja jopa oireita, kuten päänsärkyä, voidaan vähätellä. Usein kuitenkin pelastuslaitoksen mittaukset saavat kokeneetkin uuninlämmittäjät havahtumaan häkäpitoisuuksiin.

Nuoremmat tulisijan käyttäjät saattavat tehdä virheitä tietämättömyyttään. Lämmitystä opettelevat ottavat Viitaniemen mukaan kuitenkin mielellään neuvoja vastaan ja ottavat opiksi tekemistään virheistä kokeneempia lämmittäjiä helpommin.

Häkävaroitin kaupan hyllyssä.
Pelastuslaitos suosittelee häkävaroittimien käyttöä.Tommi Parkkinen / Yle

Huolellisuus tärkeintä, häkävaroitin hyvä apu

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos muistuttaa, että varmin tapa välttää häkämyrkytys on sulkea tulisijan pelti vasta sitten, kun kaikki hiilet ovat tummuneet eli tulipesä on musta. Lisäturvaa saa häkävaroittimesta.

Tärkeintä on kuitenkin käyttää tulisijaa oikein ja laittaa pelti kiinni vasta kun tulipesä on palanut täysin tummaksi.

Markus Viitaniemi

– Häkävaroitin on luotettava, jos se on toimintakunnossa ja asennettu oikein. Tärkeintä on kuitenkin käyttää tulisijaa oikein ja laittaa pelti kiinni vasta kun tulipesä on palanut täysin tummaksi. Lisäksi sulkupellissä on oltava reikä tai kulma leikattu pois, jolla varmistetaan että häkä pääsee ulos, jos pelti on suljettu liian aikaisin, Markus Viitaniemi toteaa.

Häkä on väritöntä, hajutonta ja mautonta kaasua, jota ei voi havaita sisäilmasta ilman häkävaroitinta. Häkämyrkytyksen lievempiä oireita ovat muun muassa päänsärky, huimaus ja pahoinvointi. Pahimmillaan häkämyrkytys voi johtaa hengitysvaikeuksiin, tajunnantason heikentymiseen, tajuttomuuteen tai kuolemaan.

Pelastusopiston vuonna 2011 tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa kuolee häkämyrkytykseen vuosittain noin 100 ihmistä tulipalojen seurauksena ja jopa 20 ihmistä muihin häkämyrkytyksiin.