Hyppää sisältöön

Nuotiolla istuminenkin voi pilata kalliit linssit – Kuusi vinkkiä, joilla pidennät silmälasiesi elinikää

Silmälasit saa äkkiä naarmuille, jos ne puhdistaa liian kovakouraisesti tai liian voimakkaalla puhdistusaineella. Esimerkiksi kuumasta uunista pöllähtävä höyrykin saattaa pilata linssit.

Ei käsisaippuaa, ei astianpesuainetta, ei tuulilasinpesunestettä eikä ikkunapesuainetta. Ammattilaisen mielestä paras aine silmälasien puhdistukseen on siihen tarkoitettu puhdistussuihke. Kuva: AOP

Optikko Anna-Liisa Lötjönen kääntelee silmälaseja hyppysissään ja aloittaa puhdistamisen pienellä kosteuspyyhkeellä, joka on suunniteltu silmälaseja varten.

Ammattilainen näkee nopealla silmäyksellä naarmut ja pienet viat, joita toimittajan jo muutaman vuoden ikäisiin silmälaseihin on kovassa käytössä tullut.

– Näissä oli "yleissormenjälkilikaa". Täältä näen, että tämä sanka on vähän rikki.

1. Älä käytä tiskiainetta

Optikko Anna-Liisa Lötjönen hämeenlinnalaisesta Tori-Optiikasta ei suosittele käyttämään silmälasien puhdistamiseen tavallista astianpesuainetta.

– Ei se tiskiaine kaikkein paras ole. Linssiin sitä voi käyttää, mutta vain laimennettuna. Parempi on käyttää näitä silmälasien puhdistamiseen tarkoitettuja aineita.

Astianpesuaineen rasvaa poistavat ominaisuudet kuivattavat erityisesti silmälasien muovisia sankaosia.

– Kehyksestä huomaa, että tämä muoviosa on harmaantunut. Se on kuivunut, koska astianpesuaine vie niin paljon rasvaa pois muovikehyksestä.

Optikko Lötjönen neuvoo karttamaan myös kehon puhdistamiseen tarkoitettuja saippuoita.

Pehmeä talouspaperi on hyvä kuivaamisrätti.

Anna-Liisa Lötjönen

– Käsisaippuaakaan ei sovi käyttää silmälasien puhdistamiseen, sillä siinä on hankaavia aineita. Eikä missään tapauksessa ikkunanpesuainetta tai tuulilasinpesuainetta. Niissä on liian paljon liuottimia, jotka vievät sen pinnoitteen ihan mennessään.

2. Pehmeä talouspaperi on hyvä kuivaamisrätti

Optikko Anna-Liisa Lötjönen kehottaa pesemään silmälasit aina sankoja myöten.

– Sinne sankojen ja linssin saumaan jää kaikkea kivaa! Puhdista myös tyynyt, jos sangoissa on sellaiset.

Kun silmälasit on pesty, niiden kuivaamiseen ei kannata käyttää ensimmäistä käteen osuvaa froteepyyhettä.

– Pehmeä talouspaperi on hyvä kuivaamisrätti, neuvoo optikko. Linssinpuhdistussuihke ja talouspaperi ovat hyvä pari linssien puhdistamisessa.

Pelkkä mikrokuituliinakin toimii mainiona lissien puhdistajana. Ainakin sellaisissa olosuhteissa, joissa ei ole kuin vettä käytettävissä.

– Tämä imee sen rasvan ja lian. Ihmiset säilyttävät linssienpuhdistamiskangasta yleensä silmälasikotelossa vuositolkulla, mutta se kannattaisi aina välillä pestä, vihjaa optikko lempeästi hymyillen.

Hämeenlinnalainen optikko Anna-Liisa Lötjönen sanoo, että puhdistuksen kannalta ei ole merkitystä, onko kyseessä moniteho- vai yksiteholinssi. Kuva: Kati Turtola / Yle

3. Ota silmälasit pois uuniin kurkistaessa

Keittiössä, kuumien patojen tai uunin äärellä kannattaa muistaa, että silmälasien linssit eivät kestä kuumuutta. Hankalia tilanteita ovat muun muassa uunin ja tiskikoneen avaaminen sekä veden keittäminen.

Optikko kehottaakin ottamaan silmälasit pois tai ainakin pitämään päätä hieman kauempana kuumasta höyrystä, kun katsoo uuniin tai saunan pesään.

– Linssit menevät pilalle helposti myös tulen läheisyydessä. Äkillinen kuumuus pilaa linssit, kun ihmiset istuvat nuotiolla paistamassa makkaraa tai lisäävät takkaan puita tai lämmittävät saunaa. Linsseihin tulee lämpövaurio ja linssin pinnoite menee ihan sellaiselle appelsiini-ihomaiselle pinnalle.

Samasta syystä silmälaseja ei liioin kannata säilyttää kesäaikaan autossa tai pitää lämpimän takan reunuksella.

– Jos linssit jäävät vaikka autoon kesällä, silloin voimakas auringonvalo voi vaurioittaa linssejä. Aurinkolasejakaa ei suositella säilytettäväksi kuumassa autossa, neuvoo Lötjönen.

4. Kun rillit istuvat nenällä hyvin, ne huurtuvat vähemmän

Säiden viilentyessä silmälasien omistajat kärsivät huurtuvista linsseistä. Ulkoa sisään astuva silmälasipäinen on hetken sumun sisällä, kun linssit höyrystyvät lämpötilaeron takia. Optikko opastaa, että parantamalla silmälasien istuvuutta voi myös ehkäistä niiden huurtumista.

Jos lasit ovat tosi tiiviisti nenällä, ne huurtuvat herkästi.

Anna_Liisa Lötjönen

– Jos lasit ovat tosi tiiviisti nenällä, ne huurtuvat herkästi. Istuvuus on tosi tärkeä tekijä myös rillien huurtumisen estämisessä.

Linssien huurtumista voi ehkäistä myös erillisellä huurteenestokäsittelyllä. Optikko ei kuitenkaan suoralta kädeltä suosittele käsittelyä.

– Pinnoite vaatii myös aktivaattoriaineen, jota voi käyttää tosin myös sellaisenaan. Kun pesee rillit, se lähtee pois. Ehkä se on vähän hankala.

5. Pidä ruuvit kireänä

Ammattilainen kiristää näppärästi pienellä ruuvimeisselillä sankojen löystyneet ruuvit. Vastaavalle työkalulle olisi alan asiantuntijan mukaan kovasti käyttöä, ettei ruuveja tarvitsisi kiristellä esimerkiksi veitsen kärjellä.

– Se on tällainen avaimenperämallinen, toisessa päässä on ristipää ja toisessa on talttapää. Tällainen voi olla vaikka aina mukana, vinkkaa Anna-Liisa Lötjönen.

– Itse kiristellessä ongelma on, että kun ottaa ne lasit pois, ei välttämättä näe ruuvin kantaa. Sitten voi tulla optikkoliikkeeseen säädättämään. Usein optikkoliikkeet huoltavat ainakin omasta liikkeestä hankittuja silmälaseja ilmaiseksi.

Silmälaseihinkin on saatavissa varaosia.

– Nenätyynyt kannattaisi vaihtaa puolen vuoden välein. Myös sangan päitä saa varaosina.

6. Säilytä silmälasit kotelossa

Huolehtivainen silmälasien omistaja jatkaa rilllien käyttöaikaa säilyttämällä niitä kotelossa.

– Olisihan se hyvä, ettei niitä pitäisi taskussa avaimien kanssa. Naarmut pilaavat linssien optiikan. Naarmuisella linssillä ei näe hyvin. Näin yksinkertaista se on, sanoo optikko Anna-Liisa Lötjönen.