Analyysi: Saksan ja Turkin suhteet takalukossa – Saksalaistoimittaja viruu vankilassa jo kahdeksatta kuukautta

Liittokansleri Angela Merkel vaatii Die Weltin toimittajan Deniz Yücelin vapauttamista välittömästi.

sananvapaus
Mielenosoittajat osoittavat mieltään Deniz Yücelin vapauttamisen puolesta.
Deniz Yücelin vapauttamisen puolesta pidettiin mielenosoitus Berliinissä tiistaina.AOP

*BERLIINI *Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kiivasluonteinen suhde sananvapauteen on kiristänyt erityisesti Turkin ja Saksan välejä.

Die Welt -lehden saksalaisturkkilainen toimittaja Deniz Yücel on ollut pidätettynä Turkissa helmikuun puolivälistä lähtien, eli reilusti yli 200 päivää. Häntä syytetään ylimalkaisesti terrorismin tukemisesta, mutta mistään oikeudenkäynnistä ei ole tietoakaan.

Liittokansleri Angela Merkel on vaatinut useaan otteeseen Yücelin välitöntä vapauttamista. Pidätetyn kohtalo huolettaa Saksassa myös siksi, että Turkki ei ole päästänyt ulkoministeriön edustajaa tapaamaan Yüceliä.

Istanbulissa alkoi tänään oikeudenkäynti toista saksalaisturkkilaista toimittajaa Mesale Tolua vastaan. Tolu pidätettiin toukokususa.

Lisäksi Turkin poliisin huostassa on toistakymmentä saksalaisturkkilaista ihmisoikeusaktivistia. Saksan mukaan he ovat mitä suurimmassa määrin Erdoğanin poliittisia vankeja.

Poikkeustilan satoa

Saksan ja Turkin suhteet ovat heikentyneet nopeassa tahdissa sen jälkeen kun Turkissa yritettiin toissa kesänä vallankaappausta. Sitä seurasi poikkeustila.

Sittemmin Erdoğan on tukahduttanut oppositiota kovalla kädellä. Saksa on toistuvasti vaatinut Turkin politiikkaan muutosta.

Tulehtuneet välit ovat näkyneet muun muassa siinä, että Erdoğanin puolue yritti kampanjoida keväällä Saksan turkkilaisten keskuudessa, kun Turkissa pidettiin kansanäänestys uudesta perustuslaista.

Turkki suuttui pahanpäiväisesti, kun Saksa ei päästänyt Erdoğania politikoimaan Saksan maaperällä.

Välejä hiertää sekin, että Turkki on toistuvasti vaatinut Saksaa luovuttamaan Saksassa oleskelevia upseereita, joita se syyttää sotkeutumisesta vallankaappausyritykseen.

Sana on vapaa, kun Erdoğan puhuu

Turkin kielenkäyttö Saksaa kohtaan on lisäksi muuttunut erittäin rajuksi. Kiivaimmissa ylilyönneissä Merkelin on syytetty käyttävän natsiaikaisia menetelmiä.

Toimittaja- ja aktivistipidätysten jälkeen Saksa on varoittanut kansalaisiaan matkustamasta Turkkiin.

Syyskuun liittopäivävaalien kampanjan aikaan Erdoğan vetosi Saksan turkkilaisiin, etteivät he äänestäisi Merkelin kristillisdemokraatteja tai Martin Schulzin sosiaalidemokraatteja.

Saksan vaalikampanjan aikana sekä kristillisdemokraatit että demarit arvioivat yksikantaan, ettei Turkin kanssa ole syytä jatkaa EU:n jäsenyysneuvotteluiden tiellä.

Turkilla on sananvapaustaistelussaan ässä hihassa. Turkki ja EU solmivat keväällä 2016 pakolaissopimuksen. Turkki käyttää sovusta irtautumista pelotteena EU:n suuntaan.

Lue myös:

Viisi kysymystä suomalaistoimittajan tuomiosta ja Turkin tilanteesta

Soini: Journalismin tilanne Turkissa ongelmallinen, asiasta sanottu ja pitää sanoa uudelleen

Vakoojaksi kutsumista, pidätyksiä ja "maalitusta" – toimittajan työ on riskialtista Turkissa