Myös saksalaistoimittaja oikeuden eteen Turkissa – syytetään "terroristipropagandasta"

Myös tiistaina tuomittua suomalaistoimittaja syytettiin "terroristipropagandasta. Turkki on pidättänyt noin 300 toimittajaa viime vuoden vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa.

Turkki
Mielenosoittajia.
Tolu on yksi noin 300:sta Turkin pidättämästä toimittajasta. Syyskuussa väkijoukko osoitti mieltään, kun Istanbulissa alkoi oikeudenkäynti turkkilaislehti Cumhuriyetin 17:ää entistä ja nykyistä työntekijää vastaan.Erdem Sahin / EPA

Istanbulissa Turkissa on alkanut oikeudenkäynti saksalaista toimittajaa Mesale Tolua vastaan.

Tolua syytetään "terroristipropagandasta" ja kiellettyyn vasemmistoryhmään kuulumisesta. Tolu pidätettiin toukokuussa.

Tolu kiistää syytökset. Puolustusasianajajan mukaan häntä uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio, uutiskanava Deutsche Welle kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Turkeypurge-sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Turkissa on pidätetty yli 300 toimittajaa sen jälkeen, kun presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto aloitti laajat puhdistukset toissa kesän vallankaappausyrityksen jälkeen.

Tiistaina suomalaistoimittaja Ayla Albayrak tuomittiin kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Myös häntä syytettiin "terroristipropagandasta". Tuomio tuli Albayrakin raportoinnista Itä-Turkin kurdialueelta. Tolun tavoin Albayrak kiisti syytteet perusteettomina.

Albayrak on ensimmäinen Turkissa tuoreiden puhdistusten aikana tuomittu EU-maan toimittaja.The Wall Street Journal -lehdelle työskentelevä Albayrak on parhaillaan Yhdysvalloissa. Hän on sekä Suomen että Turkin kansalainen.

Turkissa on pidätettynä kaikkiaan 11 Saksan ja Turkin kaksoiskanslaista, joukossa helmikuussa pidättty Die Welt -lehden toimittaja Deniz Yücel.

Lue myös:

Analyysi: Saksan ja Turkin suhteet takalukossa – Saksalaistoimittaja viruu vankilassa jo kahdeksatta kuukautta

Lähteet: AP, Yle Uutiset