Alakouluikäisistä kolmannes on koettanut hillitä verkossa käytettyä aikaa – turhaan

THL:n tutkimus: Jopa hyvin nuoret koululaiset tarkkailevat kriittisesti netin käyttöään.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
Koululaisia pulpeteissa, osa viittaa.
Helsingin uuden yhteiskoulun 9A-luokassa enemmistö myöntää miettineensä, tuleeko kännykkää käytettyä liikaa.Berislav Jurišić / Yle

– Käsi ylös, kuka on joskus harkinnut rajoittavansa päivittäistä kännykänkäyttöaikaansa?

Kymmenkunta kättä nousee. Helsingin uuden yhteiskoulun 9A-luokassa istuu viisitoista oppilasta. Joukko on suostunut Ylen tentattavaksi omasta kännykän käytöstään.

Kymmenen kättä viidestätoista on linjassa sen kanssa, mitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on juuri selvittänyt nuorten verkkokäyttäytymisestä. THL:ssä on huomattu, että jo hyvin nuoret koululaiset ovat varsin tietoisia omasta ajankäytöstään netissä.

Kännykkä koululaisen kädessä; kännykässä kuva syyslehtiä heittelevästä tytöstä.
Koululainen hoitaa kännykällään niin sosiaaliset suhteet kuin tv:n katsomisen ja lukemisen.Berislav Jurišić / Yle

Kouluterveyskyselyssä neljäs- ja viidesluokkalaisista jopa kolmannes kertoo yrittäneensä kontrolloida verkossa vietettämäänsä aikaa, mutta epäonnistuneensa siinä. Mitä vanhempi lapsi tai nuori, sitä paremmin nettipaasto sujuu ilman repsahduksia.

Moni tuntee olevansa puhelimesta riippuvainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Nina Halme sanoo, että luvut ovat pieni yllätys.

– On tiedetty, että netin haitallista käyttöä esiintyy enemmän nuorilla kuin aikuisilla. Silti jo nelos- ja viitosluokkalaisten luvut ovat aika korkeat, Halme sanoo.

Myös verkko-operaattori Elisa on juuri tutkinut nuorten älykännyköiden käyttöä. Elisan aineistona ovat 15–17-vuotiaat nuoret. Heistäkin kolmannes kertoo kokevansa ahdistusta liiasta kännykän käytöstään.

Elisan tutkimusjohtaja Minna Virtanen sanoo, että heidän tutkimuksessaan kännyköistä avautuu kahdensuuntainen kuva. Runsaat kolme neljännestä nuorista sanoo, että älypuhelin on helpottanut heidän elämäänsä – mutta kolmasosa tuntee jonkin asteista riippuvuutta.

Anas Yusuf
Anas Yusuf Berislav Jurišić / Yle

Paljonko on liikaa?

Anas Yusuf 9A-luokalta kertoo ryhtyneensä kännykkäpaastoon, kun huomasi käyttävänsä laitteen ääressä kolme, neljä tuntia päivässä.

– Yritin vähentää kahteen tuntiin, mutta ei se onnistunut. Pääsyy oli varmaan sosiaalinen media. Kavereiden kanssa keskusteluun menee tosi paljon aikaa, Yusuf sanoo.

Keskustelu kavereiden kanssa ei kuulosta erityisen vaaralliselta, mutta runsaasta kännykkäajasta oli silti Yusufulle selvää haittaa.

– Joskus alkoi särkeä päätä, kun olin pitkään puhelimessa. Jos puhelinta käytti sängyssä, ei malttanut nukkua, Yusuf sanoo.

Suomalaisen koulunuoren tie verkkoon kulkee nimenomaan älykännykän kautta. Se on liki jokaisella, ja sillä hoidetaan suunnilleen kaikki: sosiaaliset suhteet, viestintä, tiedonhaku, television katsominen, musiikin kuunteleminen, lukeminen, valokuvaus ja videointi.

Kun sama laite hoitaa niin montaa virkaa, mitään oikeaa tai tervettä kännykänkäytön aikarajaa on vaikea määrittää.

Erikoistutkija Nina Halmeella THL:ssä on liikakäytölle yksinkertainen määritelmä. Kapulaa räplätään liikaa, kun käyttäjä itse alkaa kokea sen rasitteeksi.

Kenen huoli vastauksissa näkyy – nuorten vai vanhempien?

Jos jo alakouluikäiset pohtivat verkkoaikansa rajoittamista, herää kysymys, onko nuorten suhde viestintäteknologiaan tiukempi kuin aikuisten. Vai näkyykö nuorten vastauksissa vanhempien ääneen lausuttu huoli jälkikasvunsa kännykänkäytöstä?

Nina Halme THL:stä uskoo, että vastauksista kuuluu aito asiantuntemus.

– Nuoret ovat nykyään valveutuneita netin käyttöön liittyvissä asioissa. He ovat kasvaneet somen ja netin käyttöön, ja monella on aikuisia enemmän eväitä tarkastella omaa netin käyttöään, Halme sanoo.

Joanna Jalonen
Joanna Jalonen Berislav Jurišić / Yle

Helsingin uuden yhteiskoulun 9A-luokkalainen Joanna Jalonen pohtii, että nuoret ja aikuiset ymmärtävät kännykkää eri suunnista.

– Nuorilla on parempi kokemus siitä, mitä kaikkea kännykällä oikeastaan voi tehdä. Siksi nuoret ymmärtävät paremmin, miksi puhelimen kanssa halutaan viettää aikaa. Aikuiset tajuavat ehkä paremmin, miten paljon aikaa on hyvä käyttää, Jalonen sanoo.