1. yle.fi
  2. Uutiset

​Ylen seuraavat presidenttikyselyt julkistetaan marras- ja tammikuussa

​​Yle teettää vielä kolme presidenttiehdokkaiden kannatuskyselyä ennen tammikuun lopun vaaleja.

politiikka
Presidentinvaalit 2018

Kerromme etukäteen presidenttiehdokkaiden kannatuskyselyjen seuraavat ajankohdat. Käytäntö on sama kuin ennen viime kevään kuntavaaleja.

Tämän aamun kyselyjulkistuksen jälkeen seuraavat julkistamispäivät ovat torstai 30. marraskuuta, perjantai 5. tammikuuta sekä torstai 25. tammikuuta.

Jos presidentinvaali ei ratkea ensimmäisellä kierroksella, teetämme toiselle kierrokselle päässeiden kahden ehdokkaan kannatuskyselyn, joka julkaistaan torstaina 8. helmikuuta.

Taloustutkimus tekee kaikki Ylen tilaamat presidenttiehdokkaiden kannatuskyselyt. Kyselyt tehdään puhelimitse.

Nyt julkistetussa kyselyssä otos oli 1470 vastaajaa, joista osa ei nimennyt omaa ehdokastaan.

Kyselyssä kysyttiin kannatusta seuraaville ehdokkaille: Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö, Nils Torvalds ja Matti Vanhanen. Lisäksi kyselyssä annetaan vastausmahdollisuudeksi "joku muu". Vastausvaihtoehdot esitettiin vastaajille niminä ilman puolue- tms. tunnuksia.

Kyselyissä ovat mukana ehdokaskiinnostuksensa ilmaisseen nykyisen presidentin lisäksi kaikki puolueiden asettamat ehdokkaat. Toistaiseksi ei ole kannattajakorttien määrän perusteella vahvistettuja valitsijayhdistysten ehdokkaita.

Sauli Niinistön tueksi on kerätty valitsijayhdistyksen mukaan 156 000 kannattajakorttia. Niinistön valitsijayhdistys ei ole vielä jättänyt keräämiään kannattajakortteja tarkastettavaksi.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken toinen äänestyskierros. Mahdollisen toisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 11. helmikuuta.

Lataa aamulla julkistettu tutkimus pptx-tiedostona täältä (siirryt toiseen palveluun).

*Lue myös: *

Ylen presidenttikysely: Niinistö musertavan ylivoimainen – 76 prosenttia haluaa presidentin jatkavan

Analyysi: Presidentinvaali tulee tarpeeseen, vaikka lopputulos näyttää Niinistöltä – 6 näkökohtaa presidenttikyselystä

Lue seuraavaksi