Hyppää sisältöön

Tältä näyttää venäläinen muoti nyt – Kotimaisen muodin valtavirta ei kiinnosta Pietarin nuoria

Venäläinen muodin valtavirta ei kiinnosta Pietarin nuoria vaan katseet suuntaavat Eurooppaan. Pietarin muotiviikkojen inspiraatio on lähtöisin suurkaupungin kaduilta.

Kevään kuumiin muotitrendeihin kuuluvat pyöreät peililasit. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Pietarin kunnianarvoisa Alexandrinsky-teatteri kuhisee toinen toistaan tyylikkäämpiä ihmisiä, joita kiinnostavat venäläisen muodin uudet tuulet.

Vlad Matvijenko tämänpäiväiseen asustekokonaisuuteen kuuluvat mustat aurinkolasit kullanvärisine kehyksineen sekä kiiltävänmusta kimonomainen takki, jonka takaosaa koristaa brodeerattu lohikäärme. Kokonaisuuden kruunaavat retroileva vyölaukku sekä violetinharmaat, polkkatyyliin leikatut hiukset.

Marina Tsvinkova ja Vlad Matvijenko. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

– Kun aloitin taide- ja muotoiluopiskelut, ryhdyin samalla tutkimaan enemmän myös muotiin liittyviä asioita. Rupesin vertailemaan erilaisia tyylejä, kuten katumuotia ja näistä lähtökohdista olen muokannut oman tyylini. Se on päivittäinen tavaramerkkini, Matvijenko valaisee.

Hänen seuralaisensa Marina Tsvinkovan asustekokonaisuuden juju piilee pienimuotoisessa provokaatiossa: vaalea paita on avoinna niin antavasti, että mustista rintaliiveistä näkyy toinen puoli. Meikki on tummanpuhuva ja dramaattinen.

– En sanoisi, että edustan jotakin tiettyä tyyliä. Pukeudun niin kuin tykkään, ja jos muutkin tykkäävät, se on hienoa, Tsvinkova toteaa.

Anastasia Likopin (toinen oikealta) ystävineen. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Vaikutteita Skandinaviasta

Venäjän länsimaisimman kaupungin, Pietarin, nuorten aikuisten katumuoti ei juuri eroa suomalaisesta. Kirkkaita värejä näkee harvoin, mutta hauskoja ja mietittyjä yksityiskohtia sitäkin useammin, kuten erilaisia näyttäviä rintakoruja.

Anastasia Likopinin mukaan Pietarin nuoret muodinjanoiset ihmiset sekoittelevat erilaisia tyylejä toisiinsa ennakkoluulottomasti. Klassisia housuja saatetaan yhdistää huppareihin, ja ylisuuret vaatteet ovat suosittuja, koska samalla ne ovat mukavia.

– Kävin läpi erilaisia tyylejä gootista emoon, mutta nyt pukeudun miten haluan. Jos pidän farkuista ja supersankarilogolla varustetusta lapsellisesta t-paidasta, en epäröi pukeutua niihin – vaikkei se olisikaan trendikästä. Vaikutteita haen Instagramista, nettijulkaisuista ja Youtubesta

Viime kesänä Pietarissa alkoi näkyä polvien kohdilta revittyjä farkkuja, ja Suomeen muoti-ilmiö tuli samoihin aikoihin. Nyt revityt farkut ovat Pietarissa jo passé, ja vähän sama on tilanne Suomessakin. 

– Kyllä, tyyliäni voi kutsua eräänlaiseksi katumuodiksi, pörheään takkiin pukeutunut Elena Zubrilova kertoo.

Elena Zubrilova pitää skandinaavisesta tyylistä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Muodista kiinnostunut Zubrilova ottaa vaikutteita Instagramista ja seuraa etenkin ruotsalaisia ja amerikkalaisia bloggaajia. Hän on erityisen ihastunut skandinaaviseen minimalismiin.

– Minun mielestäni venäläinen muoti ei ole kovin pitkälle kehittynyttä. Tosin uusia venäläisiä katumuotibrändejä syntyy koko ajan lisää, ja pidän niistä enemmän kuin suurten muotitalojen mallistoista. Töitä olisi kuitenkin tehtävä, jotta venäläinen katumuoti tulisi tunnetummaksi ja saisi enemmän näkyvyyttä maailmalla,  Zubrilova toteaa.

Elena Zubrilovan pukeutumisessa on hauskoja yksityiskohtia. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Venäläisen katumuodin pioneereihin kuuluu kolmikymppinen Gosha Rubchinskiy, joka loi ensimmäisen mallistonsa vuonna 2008. Rubchiniskiy on ottanut vaikutteita muun muassa moskovalaisilta skeittaajilta, perestroikan jälkeisen ajan urheiluvaatetyyleistä ja lähiöganstereilta. Venäläisyyttä ei vaatteissa peitellä, ja niistä löytyy myös neuvostoajan symboliikkaa sekä kyrillisiä kirjaimia.

Venäläinen katumuoti ottaa vaikutteita muun muassa skeittaajilta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Rubchinskiy on saanut Venäjällä runsaasti seuraajia, ja esimerkiksi Pietarin muotiviikoillakin nähdyn Russian Siluet-muotitalon vaatteissa on yhtymäkohtia Rubchinskyn tyyliin. Ensi kevään trendeissä näkyvät muun muassa pyöreät peililasit, joita vilahtelee jo nyt Pietarin katukuvassa.

Russian Siluetin uuteen mallistoon kuuluu myös jännittävän kokeellisia asusteita, joissa näkyvät vahvasti slaavilaiset ja ortodoksiset perinteet –arkaainen kohtaa ylväällä ja tuoreella tavalla modernin.

Russian Siluet -muotitalon kevään mallistoa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Impressionistista muotia

Pietarin muotiviikkojen johtajan Anastasia Zubovan mukaan venäläisen muodin kuumimmat trendit eivät juuri eroa länsimaisista. Erilaiset läpinäkyvät ja monikerroksiset kankaat ovat suosittuja, kuten musta väri ja symmetriset muodotkin.

– Minä en erottaisi toisistaan länsimaista ja venäläistä muotia, koska niiden välillä on jatkuvaa vuorovaikutusta. Me seuraamme, mitä lännessä tapahtuu ja siellä saatetaan ottaa vaikutteita meidän muoti-ilmiöistämme. 

Anastasia Zubova Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Venäjän tunnetuimpiin muotisuunnittelijoihin kuuluu kuusikymppinen Tatyana Parfionova, joka on alunperin kotoisin Ukrainasta. Hänen über-feminiinisissä mallistoissaan on runsaasti luontokuviota ja läpinäkyviä kankaita. Tosin kevään mallistossa näkyi myös urheilullisia vaikutteita.

Ulyana Sergeenko taas on kuulu pitkälti käsintehdyistä vaatteistaan, joihin ovat ihastuneet muun muassa Lady Gaga sekä burleskitähti Dita von Teese.

Dynasty-muotitalon impressionistista muotia. Kuva: Jussi Mankkinen

Dynasty-muotitalo  markkinoi ensi kevään naistenmallistoaan impressionistisena, ja niinpä Pietarin muotiviikkojen näytöksessä mallien taustalle heijastettiin muun muassa Claude Monet’n maalauksia.

Fabric Fancy taas tuo keväälle muun muassa näyttäviä koruja.

Fabric Fancy ennakoi kevään muotia näyttävillä koruilla. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Pitkän linjan muotisuunnittelijan Anna Ovchinnikovan mallistossa naisellisuutta on vaikka muille jakaa.

Anna Ovchinnikovan mallistoa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle Uutiset

Pienin askelin eteenpäin

Suomessa venäläinen muoti on varsin tuntematon käsite. Myös moni nuoremman polven muodista kiinnostunut venäläinen pyrkii ostamaan länsimaisia vaatteita, jotka koetaan laadullisesti paremmiksi.

– Moni luulee, ettei Venäjällä tai Pietarissa ole muotiteollisuutta, ja jossain määrin olen samaa mieltä. Täällä on kuitenkin ihmisiä, jotka yrittävät näyttää hyvältä, seuraavat trendejä ja käyvät alan tapahtumissa. Me menemme eurooppalaiseen suuntaan, joskin pienin askelin,  Vlad Matvijenko pohtii.

Pietarilainen Olga Golovatcheva yhdistelee toisiinsa klassista tyyliä ja urheilumuotia. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Elena Zubrilovan mielestä venäläisen muodin suurimpiin haasteisiin kuuluu vähäinen näkyvyys kotimaan medioissa.

– Uutta muotia ei esitellä millään tavalla valtiollisissa medioissa, sitä näkyy lähinnä sosiaalisen median puolella, jossa kaikki brändit, sponsorit ja mallit ovat. Tätä puolta pitäisi pystyä kehittämään, Zubrilova summaa.

Nikita Nevin hankkii vaatteensa Yhdysvalloista ja muualta Euroopasta. Hän ostaa harvoin venäläisiä asusteita. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Anastasia Zubova taas näkee venäläisen muodin tämänhetkisessä kehityksessä positiivisia piirteitä.

– Talouden vaikutus muotiin on pienempi kuin muissa maissa,  koska venäläinen asiakas joka tapauksessa tykkää pukeutua – Venäjällä pukeutuminen on  geeneissä ja venäläinen on tottunut siihen, että hänet arvioidaan ensikohtaamisen perusteella. Ja koska euron kurssi on noussut, venäläiset tuotteet ovat halvempia ja niitä ostetaan enemmän. Tämä tukee myös kotimaista muotisuunnittelua.