Puolustusvoimat järjestää massiivisen ylilennon itsenäisyyspäivänä Kuopiossa – ilmassa 24 hävittäjää

Puolustusvoimien valtakunnalliseen itsenäisyyspäivän paraatiin osallistuu yli 1 000 sotilasta ja ylilentoon 24 lentokonetta.

Sotilasparaatit
Itsenäisyyspäivän paraati Kuopiossa
Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati oli edellisen kerran Kuopiossa vuonna 2010.Sari Jormanainen / Yle

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden valtakunnallinen paraati järjestetään Kuopiossa. Paraatikatselmukseen ja sitä seuraavaan ohimarssiin osallistuu yli 1 000 sotilasta ja 48 ajoneuvoa.

Paraatissa on mukana sotilaita eri puolilta Suomea. Marssimassa on sotilaita muun muassa Karjalan lennostosta, Kainuun prikaatista, Karjalan prikaatista, Pohjois-Karjalan rajavartiostosta, Utin jääkärirykmentistä ja Panssariprikaatista.

Paraatijoukkoja komentaa ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen. Paraatin ohimarssin ottaa Kuopion kaupungintalon edustalla vastaan ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen.

Tiedossa massiivinen ylilento

Paraatikatselmus alkaa Kuopion keskuskentällä klo 12 ja ohimarssi Tulliportinkadulla klo 13.15. Ohimarssin aikana on massiivinen, 24 lentokoneen ylilento. Ylilennossa on mukana 12 Hawk-harjoitushävittäjää ja yhtä monta Hornet-hävittäjää.

Paraatin järjestelyistä vastaa Karjalan lennosto. Esikuntapäällikkö Joni Mahosen mukaan lentokoneille on suunniteltu Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen liittyviä kuvioita. Hän ei halua kuitenkaan vielä tässä vaiheessa avata asiaa sen tarkemmin.

Nähtävää myös Kuopion torilla

Ohimarssin lisäksi kalustoa tuodaan myös Kuopion torille, jossa on viiden tunnin aikana esillä lähes 50 eri laitetta.

Kun paraati edellisen kerran järjestettiin Kuopiossa vuonna 2010, torilla oli esillä myös Hornet-hävittäjä. Esikuntapäällikkö Mahonen ei kerro, onko hävittäjäkone tulossa torille myös nyt.

– Asiat ovat muuttuneet seitsemän vuoden aikana. Meidän on otettava entistä enemmän huomioon turvallisuus, niin ihmisten kuin kalustonkin.

Mahosen mukaan turvallisuuteen panostaminen näkyy esimerkiksi siten, että katuja joudutaan sulkemaan ajoneuvoilla.

Ei yksittäistä syytä, miksi juhlavuoden paraati on juuri Kuopiossa

Pääesikunta suunnittelee kaksi kertaa vuodessa järjestettävät valtakunnalliset paraatit aina viisi vuotta eteenpäin. Yksittäistä perustetta siihen, miksi itsenäisyyden juhlavuoden valtakunnallinen paraati on juuri Kuopiossa, ei ole.

– Paikkakunnan valinnassa vaikuttavat muun muassa aiempi historia ja jopa vuodenaika, sanoo pääesikunnan komento- ja sotilasmusiikkisektorin johtaja, everstiluutnantti Ilpo Karvinen.

Osa paraatia haluavista kaupungeista ottaa hänen mukaansa myös itse aktiivisesti yhteyttä ja tarjoutuu isännäksi.

Paraatipaikkakunnista on pidetty pääesikunnassa tilastoa aina 1950-luvulta alkaen. Ensi vuonna paraati järjestetään Seinäjoella ja Mikkelissä.

Karvisen mukaan paraatin järjestelyissä pyritään aina "kuormanjakamiseen".

– Järjestämisvastuu ei ole yksin maavoimilla, hän suomentaa.

Yle välittää kuvan ja äänen

Aiempien vuosien tapaan Yle televisioi ja radioi itsenäisyyspäivän paraatin. Suora lähetys on katsottavissa Yle Areenassa ja kuultavissa Radio Suomen kanavalla.

Tuottaja Juha Vuohelaisen mukaan paraatikatselmuksesta ja ohimarssista tehdään televisioon myös vajaan tunnin mittainen kooste.

– Meillä on paikalla myös reportteri kuulostelemassa paraatia seuraavien ihmisten tuntoja, Vuohelainen lupaa.