Miljardööri Niklas Herlin piti vähäosaisten puolta: "Huikea mies ja suuri sydän – aina heikoimpien puolella"

Herlin oli huolestunut isä, joka pyrki parantamaan kehitysvammaisten lasten mahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Niklas Herlin
Niklas Herlin
Niklas HerlinAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Uutiset kertovat Koneen mahtisuvun perijän, miljardööri Niklas Herlinin kuolemasta. Nahkatakkiin pukeutunut mies sopi huonosti rikkaan miehen rooliin.

Tätä ristiriitaa ihmetteli myös Ylen uutisankkuri Marjukka Havumäki.

– Tunsin Nikon siksi, että meillä molemmilla on kehitysvammainen lapsi, jotka molemmat ovat töissä asumis- ja työpajatoimintaa järjestävässä Lyhdyssä, Havumäki kertoo.

– Nikosta ei millään voinut uskoa, että hän on yksi Suomen rikkaimmista miehistä.

Kehitysvammainen Riikka-tytär oli Havumäen mukaan Herlinille äärettömän läheinen. Facebookiin isä laittoi esimerkiksi kuvia yhteisestä ravintolaillasta. Aikuinen tytär joi limonadia, isä jotain väkevämpää.

Herlin pyrki parantamaan kehitysvammaisten mahdollisuuksia yhteiskunnassa.

– Viimeksi kuukausi sitten olimme tilaisuudessa, jossa hän käytti puheenvuoron. Niko oli huolestunut palvelujen kilpailutuksesta ja miten se heikentää mahdollisesti asumis- ja työpalveluiden laatua, Havumäki sanoo.

– Jälkeenpäin pelleilimme pihalla ja otimme selfie-kuvan yhdessä hänen ja poikani Kallen kanssa.

Havumäen mukaan oli vain yksi asia, jota ei kannattanut ottaa puheeksi.

– Yleisradiosta meidän ei kannattanut hirveästi keskustella. Niko ei Ylestä pitänyt. Ja niinpä me emme siitä puhuneet.

Kehitysvammaisten mahdollisuudet

Yksi Herlinin silmäteristä oli Havumäen mukaan vuonna 2015 Helsingin Kallioon avattu IPI Kulmakuppila. Se syntyi Lyhty ry:n kahvilatyöpajalaisen toiveesta.

– Niklaksella oli äärettömän suuri rooli siinä, että se kahvila avattiin Kallioon. Siinä asiassa meidän ajatuksemme kohtasivat. Me molemmat uskoimme siihen, että kehitysvammaisten asioita voi ja pitää viedä eteenpäiin.

Lyhty ry:n työpajatiimien esimies Petri Helander oli lukuisia kertoja yhteydessä Herlinin kanssa kehitysvammaisten hyvinvoinnin merkeissä. Nyt Helander asettelee sanansa varoen, mutta vain siitä syystä, että hoivapalvelujen tuottajana häntä sitoo vaitiolovelvollisuus.

– Teemme yhteistyötä hänen perustamiensa säätiöiden kanssa, mutta salassapitovelvollisuus kieltää minua kertomasta oikeastaan yhtään mitään, Helander sanoo.

– Sen voin Nikosta henkilökohtaisesti todeta, että huikea mies, suuri sydän ja aina heikompien puolellla. Oli kyse sitten mistä ihmisryhmästä tahansa.

Näin Herlinin muistaa myös Havumäki.

– Harva suomalainen tietää, miten valtavasti Niko teki töitä kehitysvammaisten paremman elämän puolesta. Hänellä oli taloudellisesti mahdollisuus ohjata varojaan hyvään ja hän myös teki sen.